Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.02.2019.
10:34
Vestionline, sputniknews.com A

Nema odgovornosti Srbije za bekstvo Gruevskog

Šefica Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju Republike Severne Makedonije Vilma Ruskovska smatra da ne postoji odgovornost Srbije ili Crne Gore kada je reč o bekstvu bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

EPA/Georgi Licovski
Nikola Gruevski

Ruskovska, koja danas dolazi u posetu Beogradu, gde će sa srpskim i rumunskim kolegama razmeniti iskustva o organizovanom kriminalu, istakla je u intervjuu za "Politiku" da postoji "izuzetna saradnja" sa svim tužilaštvima u Srbiji.

Ona je dodala da tužilaštvo na čijem je čelu vodi postupak o bekstvu Gruevskog, koji ima politički azil u Mađarskoj, i naglasila da je za njih "veoma indikativno" to što im Albanija nije dostavila video-zapise koji bi im pomogli da utvrde na kojem je graničnom prelazu ušao u Albaniju i, samim tim, na kojem je graničnom prelazu napustio Republiku Severnu Makedoniju.

- Veoma nam je bilo važno da nam budu dostavljeni ’sejf siti‘ snimci Tirane u kritičnom periodu i to oko Ambasade Republike Mađarske. Nije mi poznato zbog čega nisu odgovorili na naš zahtev za međunarodnu pravnu pomoć - navela je Ruskovska.

Ona je, ipak, uverena da će Gruevskog "stići pravda".

Ruskovska je napomenula da za Gruevskim nije bila izdata međunarodna poternica, budući da, kada je napustio državu, još nije bio pravosnažan njegov uput za izdržavanje kazne zatvora.

- Njegova lična karta nije bila oduzeta jer to nije predviđeno u zakonu, a i mora, kao i svaki drugi građanin, kod sebe da ima ispravu za ličnu identifikaciju. Bila mu je oduzeta samo putna isprava - rekla je Ruskovska.

Ona je napomenula da se Gruevski "uredno pridržavao" svih preventivnih mera, koje mu je odredio sud, do samog "ilegalnog napuštanja države".

Ruskovska je naglasila i da, za sada, nijedna institucija u državi nije pod istragom.

Ona se u intervjuu osvrnula i na sprečenu terorističku akciju ID-a u Severnoj Makedoniji i regionu, koju je tužilaštvo sprovelo u saradnji sa SAD.

- Reč je o ljudima koji su bili pripadnici ID-a i koji su ratovali na Bliskom istoku, kao i o njihovim sledbenicima. Ovo je bila preventivna akcija policije. U ovom trenutku vrši se forenzička analiza predmeta oduzetih u toj akciji - objasnila je Ruskovska.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online