Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.02.2019.
08:12
Politika A

"Politika": Skot je baš pogodio u osetljivu tačku Srba

Kako piše "Politika", američki ambasador je "pogodio" osetljivu tačku i velikog broja građana Srbije što pokazuju komentari na portalima i društvenim mrežama.

Tanjug
Kajl Skot

Kao i u većini slučajeva kada bi američki ambasador Kajl Skot prešao zamišljenu liniju diplomatskih obzira prema Srbiji ili kada bi svojim rečima povredio osećanja dobrog dela ovdašnjih građana i ovoga puta su usledila reagovanja, kako zvaničnika tako i javnosti, piše danas "Politika".

"Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije. Srpski narod nikada nije pogrešio u izboru", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prvi reagovao na izjavu Skota da je "Srbija na pogrešnoj strani istorije po pitanju Venecuele". 

EPA/Koca Sulejmanovic
Ivica Dačić

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenivši da je izjava ambasadora neprimerana i da predstavlja "klasičan primer kako velika sila razgovara sa ostalima". 

- To nije primeren način kako se razgovara sa Srbijom. Neće nama ni SAD, ni Britanija, ni Nemačka, ni Rusija, ni Kina odredjivati spoljnu politiku - rekao je Dačić. 

Kako navodi "Politika", njegova ekscelencija je baš pogodila osetljivu tačku i velikog broja gradjana Srbije što pokazuju komentari na portalima i društvenim mrežama. 

- U ovom slučaju američki ambasador je napravio dve paralelne greške. Jedna je što se izrazio na taj način u zemlji domaćinu, tretirajući je kao zemlju koja nije u stanju da nađe pravo mesto u istoriji. To nije posao jednog diplomate ni ambasador - ocenio je nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović. 

On kaže da se postavlja i drugo pitanje po kojem osnovu Skot u ime svoje zemlje smatra da mešanje u unutrašnje stvari jedne države članice UN i smenjivanje njenog legalno izabranog predsednika i zamenjivanje novim, koji još nije izabran, praksa koju istorija treba da valorizuje i potvrdi. 

- Na čijoj je strani istorija. Siguno nije na strani onih koji ne poštuju odrebe Povelje UN o suverenitetu država i nemešanju. Na kraju, i OEBS u svojoj Završnoj deklaraciji izričito zabranjuje svaku vrstu mešanja u unutrašnje poslove drugih država - ukazuje Jovanović. 

On dodaje i da u konkretnom slučaju nije ukusno da velika sila zemlju domaćina svrstava na pogrešnu stranu istorije. Prema njegovim rečima, to je mozda zbog toga sto se američki diplomatski predstavnici nekad osećaju opijenim zbog moći svojih zemalja pa ne vode računa o rečima koje upotrebljavaju ili je to, kako kaže, namerno sračunato da bi se izvršio dodatni pritisak na Srbiju zbog Kosova. 

"Politika" podseća da su i ovoga puta reakcije sliče onima s početka meseca kada je na jednoj domaćoj televiziji Skot govorio o tome kako su mape Srbije koje kupuje u Americi drugačije od onih u Srbiji kao i da "mora da se zna linija gde je Srbija, a gde je Kosovo". 

Ali u vrhu popisa izjava ambasadora Skota koje su izavale odijum u domaćoj javnosti i medju zvaničnicima Srbije, a koje odudaraju od standardne diplomatske prakse, sigurno je ona iz oktobra prošle godine koju je i premijerka Ana Brnabić nazvala skandaloznom. Tada je on usred Vlade Srbije na konferenciji za novinare sa ministarkom Zoranom Mihajlović "podučio" novinare da vlada Kosova "nije takozvana", jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji, podseća list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online