Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.02.2019.
12:33
Danas A

Miodrag Stojković smenjen sa mesta šefa katedre, kolege se pobunile

Genetičar Miodrag Stojković, najpoznatiji domaći i jedan od vodećih svetskih naučnika u svojoj oblasti, smenjen je sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu, a na to mesto je odlukom dekana imenovana profesorka tog fakulteta Biljana Ljujić.

Youtube
Dr Miodrag Stojković

Kako je preneo portal "Glas Šumadije", članovi katedre za matične ćelije, njih devetoro, među kojima i Stojković, od dekana FMN zatražili su u otvorenom pismu da "preispita svoju odluku o smeni" koju je doneo "bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem".

S druge strane, dekan Vladimir Jakovljević za list Danas i za Glas Šumadije rekao je da je do promene na mestu šefa katedre za matične ćelije došlo "uz saglasnost" njegovog, kako je rekao, bliskog prijatelja Miodraga Stojkovića.

Stojković juče nije bio dostupan za komentar o tom slučaju, a njegove kolege sa katedre su uverene da njegov potpis na otvorenom pismu dekanu Jakovljeviću nedvosmisleno svedoči da je smenjen mimo svoje volje.

Prema njihovom mišljenju, njegova smena "ujedno znači i raspuštanje katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na Fakultetu medicinskih nauka", tim pre što se na mesto Stojkovića "dovodi nastavnik koji nije član te katedre".

Potpisnici pisma podsetili su dekana Jakovljevića da se profesor Stojković u zemlju vratio na vrhuncu naučne karijere, sa željom da znanje stečeno u Evropi prenese mlađim kolegama u Srbiji.

Bio je, kako su naveli, i glavni inicijator izgradnje Centara izuzetnih vrednosti, sa Bankom matičnih ćelija Univerziteta u Kragujevcu, kojim će Srbija - kad i ukoliko taj započeti projekat bude realizovan do kraja, dobiti naučno-istraživački centar opremljen najsavremenijom opremom u oblasti molekulske i regenerativne medicine.

"Da li smena profesora Stojkovića dovodi u pitanje realizaciju čitavog ovog projekta, od nacionalnog značaja", upitali su članovi katedre za matične ćelije dekana FMN.

Dekan Jakovljević rekao je da će izgradnja Centara izuzetnih vrednosti biti nastavljena uskoro, i da Jedinica za upravljanje projektima nadležnog ministarstva radi na obezbeđivanju uslova da izvođač radova, kompanija Banković, izgradnju nastavi od sredine narednog meseca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online