Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.02.2019.
21:15
Tanjug, Vestionline A

Brnabić: Sa Vansijem još šire otvaramo vrata Srbije za svet

Početak rada kompanije Vansi, "Vansi erports Srbija", na beogradskom aerodromu veliki je i važan dan, za Aerodrom "Nikola Tesla" i za Srbiju, jer je to partnerstvo prva koncesija u istoriji naše zemlje, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

EPA/HAYOUNG JEON
Ana Brnabić

Ona je generalnom direktoru "VINCI Concešions" i predsedniku kompanije "VINCI Airports" Nikoli Notbaru simoblicno predala veliki ključ za upravljanje aerodromom.

- Predajem vam ovaj ključ, kao simbol našeg partnerstva. Želim i molim vas da radite posvećeno, da razvijamo aerodrom, kao poseban potencijal za razvoj cele Srbije, za bolji život građana, a garantujem da ćete u Vladi Srbije imate partnera koji je spreman da ide korak dalje da ostvarimo zajedbičku viziju - istakla je Brnabić. 

Time je svečano obeležen početak rada kompanije "Vansi erports Srbija" na beogradskom aerodromu i početak implementacije koncesije za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom i obavljanje delatnosti operatera Aerodroma "Nikola Tesla".

Brnabić je istakla da projekat ima strateški značaj za dalji razvoj Srbije, a da je Vansi strateški važan partner, koji će dodatno promovisati potencijale Srbije u svetu. 

- Naše naše partnerstvo sa Vansijem predstavlja prvu koncesiju u istoriji naše zemlje. Reč je o partneru koji će svojim znanjem, iskustvom, referencama i resursima, bez sumnje, unaprediti poslovanje aerodroma. Aerodroma koji ostaje u vlasništvu svojih akcionara, od kojih je većinski, sa 83,5 odsto, Republika Srbija - rekla je Brnabić.

Ona je napomenula da je vlada tražila partnera koji deli viziju za budućnost Srbije, koji je jednako ambiciozan posvećen ostvarivanju te vizije - a to je Beograd i Srbija kao centar vazdušnog saobraćaja za Jugoistočnu Evropu. 

Brnabić je naglasila da je plan da partnerstvo i zajednička vizija dovedu do povećanja turističke i poslovne posete Srbiji i da na beogradskom aerodromu dočekujemo 15 miliona putnika godišnje. 

- U narednih 25 godina, pored redovnih godišnjih koncesionih naknada, ovo partnerstvo će obezbediti investicije od 732 miliona evra u infrastrukturu aerodroma ''Nikola Tesla''. Ovim, još šire otvaramo vrata Srbije za svet - ukazala je premijerka. 

Ona je rekla da projekat, na mnogo načina simbolizuje novo poglavlje o modernoj i inovativnoj Srbiji koja je povezana sa svetom.

Čestitala je i zahvalila kompaniji Vansi što, kako je rekla, veruju u Srbiju, budućnost privrede i potencijal građana.

Brnabić je dodala da je veliki broj institucija i timova Vlade Srbije, uz ogromnu podršku predsednika Aleksandra Vučića, učestvovao u kreiranju i realizaciji ovog projekta. 

- Sproveli smo transparentan, međunarodni tender na kome su učestvovali najveći igrači širom sveta. U oštroj konkurenciji, ''Vansi erports" je izašao kao pobednik. I tako danas slavimo još jedno jako partnerstvo u našoj avio industriji - prvi put sa Etihadom, a i ovaj put ponovo sa jednom od najjačih svetskih kompanija u ovoj industriji ''Vansi erports'' - istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, u poslednjih pet godina, Srbija je značajno usaglasila propise sa evropskim u svim aspektima i započela izradu Strategije razvoja vazdušnog saobraćaja do 2025. godine. 

- Evropska Agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja ocenila je Republiku Srbiju najvišim ocenama u oblasti bezbednosti. Danas smo u ovoj oblasti među vodećima u Evropi, iako su prethodne decenije donele brojna iskušenja našoj avio industriji - ukazala je premijerka.

Kako je rekla, preokret je počeo kada je Vlada Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom, Aleksandrom Vučićem, pokrenula restrukturiranje nacionalnog avioprevoznika. 

Partnerstvo Srbije sa Etihadom bio je osnov za novi početak koji je već u prvoj godini doneo novih milion putnika beogradskom aerodromu, rekla je Brnabić.

- Kroz Aerodrom ''Nikola Tesla'' 2012. godine je prošlo 3,4 miliona putnika, a zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom i postojanju Er Srbije, na kraju prošle godine, beogradski aerodrom je imao čak 5,6 miliona putnika - najviše u istoriji ovog aerodroma - naglasila je Brnabić.

Ona je navela da je rast beogradskog aerodroma rezultat velikog rada, promena i vere u potencijale Srbije i istakla da je poteban jak partner za dalji, brži i održiviji rast aerodroma.

Brnabić je podsetila da Srbija ima dugu istoriju i u civilnom i u vojnom vazdušnom saobraćaju, i da ove godine slavimo Vek avijacije u Srbiji. 

Navela je da je Srbija jedna od prvih država koje su postavile pravni okvir za oblast civilnog vazduloplovstva još 1913. godine i jedna od prvih 10 potpisnica Međunarodne konvencije za regulisanje vazdušne plovidbe, usvojene u Parizu, 1919. godine. 

Posebno je navela Mihajla Pupina, jednog od naših najvećih naučnika i dugogodišnjeg predsednika Srpskog narodnog saveza u Americi, koji je bio jedan od osnivača preteče današnje NASA-e. 

- Ponosni smo na uspehe svih naših stručnjaka u oblasti avijacije koji su, iz generacije u generaciju, donosili promene i boljitak - podvukla je Brnabić.

Navela je da je Srbija, kao potpisnica međunarodnog Sporazuma sa Evropskom zajednicom i njenim državama članicama o uspostavljanju zajedničkog Evropskog vazduhoplovnog područja, danas ravnopravan član u civilnom vazduhoplovstvu Evrope. 

Svečanost preuzimanja upravljanja aerodomom "Nikola Tesla" završena je nastupom trubačkog orkestra "Danijela", koji vodi prva dama srpske trube Danijena Veselinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online