Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.02.2019.
14:18 >> 16:27h
Tanjug, Vestionline A

Vučić sa Leankom: Hvala što niste priznali Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s potpredsednikom Vlade Moldavije zaduženim za evropske integracije Jurijem Leankom.

Tanjug
Aleksandar Vučić

Vučić je tom prilikom istakao da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje dveju zemalja, jer su bilateralni odnosi prijateljski, ali ne i dovoljno razvijeni.

Vučić je izrazio zahvalnost zbog principijelne pozicije Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podrške po tom pitanju u regionalnim i međunarodnim organizacijama. 

On je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država. 

Predsednik Vučić je svog sagovornika upoznao i sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanim uvođenjem takse na proizvode iz centralne Srbije, što je protivno CEFTA sporazumu, čiji je potpisnik i Moldavija. 

Predsednik Vučić je moldavskom zvaničniku predstavio i spoljnu politiku Srbije, koja podrazumeva nameru naše zemlje da postane članica Evropske unije, ali uz negovanje i dalje unapređenje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Rusijom, kao i razvoj odnosa sa ostalim zemljama. 

Dvojica sagovornika su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes. 

Oni su pozvali privrednike dveju zemalja da uspostave nove modalitete saradnje u okviru CEFTA sporazuma, kao i da učestvuju na privrednim manifestacijama i sajmovima, koji se organizuju u Srbiji i Moldaviji. 

Na sastanku je, takođe, konstatovano da je neophodno ubrzati unapređenje ugovorno-pravne osnove bilateralne saradnje, posebno potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija. 

Pomenuta je i mogućnost skorog uspostavljanja Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija. 

Leanka je izrazio zahvalnost Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije. 

On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa Evropske unije "Istočno partnerstvo", čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u EU, da koristi naša iskustva u evrointegracijama, navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika Srbije.

"Moldavija će i ubuduće biti podrška Srbiji"

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa potpredsednikom Vlade za evropske integracije Moldavije Jurijem Leankom o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja i iskustvima Srbije u procesu evrointegracija. 

Na sastanku je zaključeno da su odnosi dve zemlje prijateljski i da postoji prostor za unapređenje političkog dijaloga i saradnje, pre svega, u oblasti ekonomije. 

Potpredsednik moldavske vlade pohvalio je reforme koje Srbija istrajno sprovodi i istakao da bi razmena iskustava, u ovom domenu, kao i procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji, bila od izuzetnog značaja za njegovu državu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. 

Leanka je potvrdio podršku Moldavije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, privrženosti poštovanju međunarodnog prava i pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju kroz dijalog Beograda i Prištine. 

On je istakao da će Moldavija i ubuduće biti podrška Srbiji na njenom putu. 

Evropska perspektiva je od posebne važnosti za našu zemlju, ali brzina sprovođenja reformi i njihov efekat na životni standard građana, za nas je važnija od brzine otvaranja poglavlja, ocenila je predsednica Vlade. 

Leanka je izrazio zainteresovanost i za model saradnje regiona Zapadnog Balkana i njegovo povezivanje sa Evropskom unijom, kroz održavanje zajedničkih samita i zahvalio premijerki Brnabić na pozivu da Moldavija prisustvuje predstojećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Beogradu u aprilu. 

Premijerki Brnabić preneo je poziv predsednika Vlade Moldavije Pavela Filipa da poseti ovu zemlju, kaže se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online