Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.01.2019.
12:18 >> 12:51h
sputniknews.com A

Priština odlučila: Takse ostaju, izbori na pomolu

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj ostaje čvrsto pri stavu da takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH neće biti ukinute, ne isključujući pritom mogućnost raspada vladajuće koalicije.

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

Haradinaj je nakon niza sastanaka sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom i liderima stranaka vladajuće koalicije, te nakon više zahteva SAD da Priština ukinute nametnute takse, ponovio da je to "suverena odluka vlade Kosova".

To bi, kako je rekao, moglo da dovede do rušenja vladajuće koalicije, što znači raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, prenosi Tanjug.

Do, kako je rekao, rušenja koalicije moglo bi doći već narednih dana.

- Mi smo u pravim političkim procesima, sve je moguće u narednim sedmicama i danima, prvo je da se reše neke važne stvari kao što je usvajanje budžeta - kazao je Haradinaj, preneo je prištinski "Zeri".

Haradinaj, koji je i lider Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da podržava nastavak dijaloga sa Beogradom, ali bez ikakvih uslovljavanja, posebno ako je reč o nekim, kako kaže, "državnim odlukama".

- Zainteresovan sam za postizanje sporazuma sa Srbijom bez cepanja teritorije i formiranja Zajednice srpskih opština. Ni mi ne diktiramo uslove dijaloga bilo kojom odlukom Vladi Srbije. Odluka o taksama je suverena odluka vlade Kosova - rekao je Haradinaj, prenosi "Ljajmi".

Sa koalicionim partnerima je, kaže, juče razgovarao o svim izazovima sa kojima se Priština suočava u ovom trenutku.

Ocenio je da velike poteškoće Kosovu stvara uverenje da "takse koče nastavak dijaloga".

- Mi pažljivo slušamo ove reakcije. Želim nastavk dijaloga, ali ne razumem uslove koji se postavljaju - rekao je Haradinaj.

Potvrdio je da američki ambasador traži ukidanje taksi, te dodao da je to stalni zahtev koji smatra neprihvatljivim.

- Nije u redu da on (Kosnet) postavlja uslove Kosovu - kazao je i dodao da jedino sporazum sa Srbijom može da reši sve porbleme, preneo je Ljajmi.

Prištinska "Bota sot" je prenela da je Haradinaj za naredne dane najavio mogućnost „dramatičnih događanja" na Kosovu, uključujući i pad vlade, odnosno raspad vladajuće koalicije.

- Bez obzira na to ko će pasti, važno je da Kosovo stoji - naveo je Haradinaj.

Sastanak američkog ambasadora Filipa Kosneta sa kosovskim liderima održan je jutros i trajao je nešto oko sat vremena. Nakon odlaska Kosneta, Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj su nastavili sastanak, a njima su se priključili Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online