Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
00:10
J. Arsenović i Agencije A

Spas stigao kroz smetove

Starac (81) gotovo 10 sati izvlačen je iz zavejanog sela kod Prokuplja, a nadomak Sjenice trajala je borba za spas bebe.

Tanjug
Foto: Arhiva

Zima je pokazala svoje zube. Sneg koji je padao duže od 24 sata zavejeo je celu Srbiju, pa su prvog dana vikenda uoči Svetog Save udarne vesti bile vremenska prognoza i izveštaji s terena. Proglašen je crveni meteoalarm, a kao i uvek u takvim otežanim uslovima na delu su se pokazale nadležne službe za čišćenje snega, vatrogasci, vojnici, pripadnici Gorske službe spasavanje, solidarnost običnih građana.

Zaglavila se i Hitna pomoć

U nedelju je konačno granulo sunce, a meterolozi za početak radne nedelje najavljuju temperature iznad nule i topljenje snega koji je u gradskim zonama u subotu napadao i iznad 30 centimetara. Sneg se, ipak, tako lako neće topiti u Sjenici, Požegi, Ivanjici, višim predelima opštine Lučani gde je više od polovine teritorije opštine zavejano.
U petak na subotu, najviše snega je palo u Velikom Pomoravlju, centralnoj Srbiji, području Beograda i planinskim centrima.
Iz Auto-moto saveza Srbije upozoravaju da je saobraćaj i dalje otežan i usporen. Meteorolozi od ponedeljka najavljuju temperature osam stepeni, ali neće biti naglog topljenja snega koje bi moglo da podigne nivoe reka. To bi predstavljalo novi problem, a tek što su ljudi prebrodili vejavicu i zatrpane saobraćajnice.
Posebno je bilo teško stanovnicima u zabačenim zaseocima. Tako su Hitna pomoć i vatrogasci u noć petak na subotu skoro 10 sati izvlačili pacijenta (81) iz zavejanog sela Tovrljane kod Prokuplja. Na dva kilometra od kuće ovog starca zaglavila se najpre ekipa Hitne službe, a zatim i vozilo vatrogasaca, što ne čudi jer je sve vreme puta duvao jak vetar i padao sneg, a na pojedinim delovima sneg i nanosi bili su visine i preko metar.

Putari tražili potvrdu!

Medicinska ekipa je uz asistenciju vatrogasaca najpre morala deo puta da prepešači da bi stigla do kuće pacijenta gde su mu dali terapiju, a zatim su ga na ćebetu vukli dva kilometra do svojih vozila kako bi ga transportovali do prokupačke bolnice. Koliko je bilo teško, svedoči i to da je terensko vozilo Hitne pomoći ostalo zaglavljeno, pa je povratak odrađen uz pomoć vatrogasnog vozila.

Brzom reakcijom zaštitnika građana bolesna troipomesečna beba transportovana je u subotu iz zavejanog sela Krnja Jela do Doma zdravlja Sjenica. Otac ove devojičice obratio se ombudsmanu jer su mu u Hitnoj pomoći, kojoj se obratio zbog visoke temperature koju je beba imala danima, odgovorili da ne mogu da stignu zbog neprohodnih puteva. Lokalno preduzeće za puteve je zabrinutom ocu saopštilo da prvo dostavi potvrdu o bolesti deteta kako bi pristupili čišćenju snega!

Na scenu je onda stupio zaštitnik građana i u roku od dva sata mašina za čišćenje je očistila put do zavejenog sela, 30 km udaljenog od Sjenice, pa je beba konačno medicinski zbrinuta.
- U Požarevcu, na čiji je toplovod priključeno više od 10.000 korisnika, u noći između petka i subote potpuno je prekinuto snabdevanje toplotnom energijom. Iz javnog preduzeća Toplifikacija saopšteno je da je grejanje obustavljeno zbog problema u radu oba bloka termoelektrane Kostolac A.

U ovakvim kijametima uvek iskrsne neka priča koja govori o požrtvovanju i solidarnosti, baš kao što je doživela Jelica Milutinović (58) iz Resavice kojoj su pripadnici Vojske Srbije spasli život.
- Da nije bilo vojnika iz sastava za obuku Intervidovskog poligona Pasuljanske livade, sada možda ne bih bila živa. Neizmerno sam im zahvalna što su me spasli iz snega, odveli u ambulantu i sve vreme s toliko ljubaznosti i pažnje ophodili se prema meni! Duboko sam ganuta, oni su me gledali kao majku rođenu - ispričala je ova žena za beogradske medije.
Jelica se brine o bolesnoj majci, a i sama ima ozbiljne zdravstvene probleme. U petak se pešice uputila ka bolnici u Ćupriji, na odranije zakazani pregled. Na povratku u Resavicu, pored Poligona, dobila je jak epileptični napad i pala je u sneg.

Prolaznik. koji se slučajno zatekao, spazio je nepomičnu ženu i obavestio vojnike Poligona. Komandant Intervidovskog poligona, potpukovnik Nebojša Lojpur odmah je na lice mesta uputio starije vodnike prve klase Zorana Petrovića i Sašu Anđelkovića i desetara Srđana Stojanovića.

Zavejanim vozilima kazne za parkiranje!
Sneg koji je padao i u Bosni i Hercegovini doveo je i do apsurdnih situacija, kao što je okačena kazna za nepropisno parkiranje vlasniku automobila koji se zaglavio u snegu!
Prema svedočenju građana na Vlašiću, put prema FIS-u je u petak uveče bio neočišćen i automobili su se prisilno zaustavljali pored puta.
- Automobili su se prisilno zaustavljali pored puta jer nisu mogli dalje, a onda nam je ujutru policija ispisala kazne za nepropisno parkiranje - posvedočio je jedan od vlasnika zavejanih automobila.

RASULO GRADSKIH SLUŽBI: Putnici morali da guraju autobuse
 

I. Subić
Foto: Arhiva

U Beogradu su zbog neprekidnog padanja snega bile zavejane mnoge ulice, pa i one glavne saobraćajnice.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je da je na terenu bila angažovana sva mehanizacija koju grad poseduje, 370 vozila i 1.800 radnika, a gradske komunalne službe nalazile su se u četvrtom stepenu pripravnosti. I pored toga, saobraćaj je u nekim delovima bio zaustavljen, a veliki broj linija javnog prevoza skraćen. Neki građani su u petak uveče bili prisiljeni da pešače i desetak kilometara.
U dispečerskom centru Gradskog saobraćajnog preduzeća su građanima savetovali da se preorjentišu na tramvaje i trolebuse jer su njihove linije bile prohodnije.

Meteorolog Todorović: Padavine su iza nas

Meteorolog Nedeljko Todorović je najavio da se narednih dana ne očekuju nove obilnije snežne padavine.

On je naveo da će se snežni pokrivač zadržati do kraja sledeće nedelje i dodaje da je glavnina snežnih padavina i period sa niskim temperaturama iza nas.









 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online