Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.08.2010.
16:02
Srna, Tanjug A

Manastir Gračanica u rukama KPS-a

Kfor će u ponedjeljak, 9. avgusta, obezbeđivanje manastira Gračanica prepustiti kosovskoj policijskoj službi (KPS). Vikarni episkop lipljanski Teodosije saopštio je da će ova odluka Kfora pogoršati i ugroziti sigurnost srpskih svetinja i bezbednost monaha, i upozorio da je doneta bez saglasnosti SPC.

Vojnici Kfora još kratko u patroli oko Gračanice

"Ustupanje obezbeđenja ovog manastira prvo je u nizu prenosa obezbeđenja objekata pod oznakom `specijalni status` sa Kfora na KPS i predstavlja važan korak u procesu rastućeg jačanja odgovornosti bezbednosnih institucija na Kosovu", saopštila je komanda Kfora.

Komanda Kfora je 9. jula donela odluku da obezbeđenje osam srednjovekovnih najvrednijih manastira SPC na Kosovu i Metohiji prepusti KPS-u, a dinamika i način primopredaje trebalo bi da budu saopšteni danas u Prištini.

Komandant KFOR-a Markus Bentler objasnio je i nakon prenošenja nadležnosti za čuvanje srpskih manastira na Kosmetu na Kosovsku policijsku službu (KPS) ostati na tim područjima i budno pratiti razvoj situacije.

"Ovaj korak je dugo i pažljivo pripreman prije donošenja odluke o njemu. On je bio moguć zato što je opšta bezbednosna situacija na Kosmetu značajno poboljšana poslednjih godina", rekao je Bentler.

On je naveo i da se zvanični Beograd, uprkos tome što je blagovremeno bio informisan o ovom koraku, nije složio s njim.

Bogdanović: Ovo je provokacija!

 

Odluka Kfora da obezbeđenje manastira Gračanica prepusti Kosovskoj policijskoj službi nikako ne doprinosi bezbednosti, već naprotiv, uliva dodatnu nesigurnost i povećava nepoverenje kod srpskog naroda na Kosmetu, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

 

Goran Bogdanović

"Ovakav potez KFOR-a bez saglasnosti Beograda i Srpske pravoslavne crkve, ohrabruje Prištinu da i dalje vuče jednostrane poteze, ali ujedno predstavlja pokušaj da se loša bezbednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini prikaže svetu, daleko boljom", istakao je Bogdanović u pisanoj izjavi.

 

On je ocenio da se čuvanje srpskih svetinja i kulturno-istorijskih spomenika, ne može prepustiti onima koji su ih uništavali ili nemo posmatrali njihovo skrnavljenje i rušenje.

 

"Svi znamo kako se KPS ponašala tokom martovskog nasilja 2004. godine, zato ona ne može i ne sme nikako da bude, deo rešenja za čuvanje i obezbeđivanje manasatira i crkava Srpske pravoslavne crkve", istakao je Bogdanović i dodao da je to na nedavnom sastanku izneo i odlazećem komandantu KFOR-a Markusu Bentleru.

 

Bogdanović je podsetio na to da je KFOR po Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti UN zadužen za bezbednost na Kosovu i Metohiji, a samim tim i za sigurnost i očuvanje srpskih kulturno-istorijskih spomenika, manastira i crkava.

 

"Zato odluku da manastir Gračanicu obezbeđuje Kosovska policija, shvatam kao provokaciju i potez koji ne vodi miru, stabilnosti i izgradnji poverenja", istakao je Bogdanović.

Vikarni episkop Teodosije je poručio da će ukidanjem stalnog prisustva Kfora ispred preostalih osam manastira na Kosovu i Metohiji biti ugrožena i njihova bezbednost i bezbednost monaštva, kao i da se ta činjenica ignoriše.

SPC je poručila najvišim NATO predstavnicima da je takva odluka "preuranjena i rizična“, a poruka je preneta i najvišim zvaničnicima Alijanse - generalnom sekretaru Rasmusenu, ambasadorima NATO-a, kao i vrhovnim komandantima NATO snaga u Evropi i admiralima Stavridisu i Ficdžeraldu.

Vikarni episkop Teodosije

Vikarni episkop Teodosije je istakao da je više puta upozoreno da Kosovska policija nema poverenje ni SPC ni naroda Kosova i Metohije, zbog odnosa prema uništavanju srpskih svetinja, naročito u martovskom pogromu 2004. godine, i ocenio da je ta odluka politički motivisana.


"Odluka najviših struktura NATO-a je politički motivisana, kako bi se iz Pokrajine svetu poslala poruka o navodnom poboljšanju bezbednosne situacije i prikrila gorka istina o ozbiljnim kršenjima ljudskih i verskih prava“, naveo je Teodosije.

On smatra da gromoglasno objavljivanje "predavanja manastira Gračanica Kosovskoj policiji“ predstavlja propagandni potez komande Kfora i navodi da KPS ne može da obezbeđuje srpske manastire bez saglasnosti Crkve niti će ta "zaštita“ imati ikakvog efekta.

"NATO zvaničnicima je prenet čvrst stav da će Crkva biti promorana da svetinje koje više ne obezbeđuje Kfor dodatno obezbedi strožijim režimom prema posetiocima, koji ne dolaze sa svojim sveštenicima i s blagoslovom Crkve, postavljanjem bodljivake žice i gradnjom novih zidova kojima bi se objekti bolje zaštitili", ukazao je Teogodosije.

Stojanović: Ne podizati tenzije

 

Gradonačelnik novoformirane opštine Gračanica Bojan Stojanović, izjavio je KIM radiju da ne treba podizati tenzije zbog odluke Kfor da preda Kosovskoj policijskoj službi (KPS) nadležnost u obezbeđivanju manastira Gračanica.


Stojanović je rekao da iskreno veruje da je u ovaj proces uključena i Srpska pravoslavna crkva (SPC).


"Kosovski Srbi, bez obzira koju uniformu nose, mogu na adekvatan način da zaštite objekte SPC. Ne znam kakva je situacija u ostalim manastirima, ali znam da će onaj ko donosi ovakve odluke morati i da preuzme odgovornost u slučaju da se desi neki incident", upozorio je on.


Kosovski Srbi imaju kapacitet da zaštite manastir Granačicu i bez uniformisanih ljudi, ocenio je Stojanović i ukazao da je ipak ta odluka doneta u cilju bezbednosti svih koji su u manastiru.


Prema njegovim rečima, uskoro će saobraćajnice u Gračanici, uključujući i manastir, dobiti video nadzor kako bi se građani zaštitili od, kako je rekao "opšteg kriminala".


Stojanović je poručio da stanovništo nema razloga da podiže tenzije oko prenosa nadležnosti u obezbeđivanju manastira sa Kfor na KPS, već da treba poboljšati međusobnu komunikaciju i stalno davati predloge za rešavanje eventualnih problema.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.08.2010. 00:57
Srbija mora da cuva srpske kuce na kosmetu a ne Siptari!Mi imamo najbolju vosjku i policju neka nas je Sramota da nam Albanci cuvaju kuce!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online