Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.08.2010.
07:25 >> 07:56h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sandžak: Moda po diktatu vehabija

Poslednjih godina Novi Pazar je prepun devojka i žena koje zabrađene i potpuno pokrivene (vidi se samo lice) šetaju gradskim ulicama, upravljaju skupim džipovima i "mercedesima", rade u buticima, državnim i drugim ustanovama, uče u školama i na fakultetima... Neki tvrde da ortodoksni islamisti supruge i sestre silom teraju da se pokriju, što negira studentkinja Munira Kurtović koja kaže da je isključivo reč o povratku veri.

Na ulicama se, najčešće u pratnji neobično odevenih i bradatih muževa, mogu sresti i muslimanke kojima je, kao u Avganistanu, burkom prekriveno sve od glave do pete, čak i - oči.


Dobri poznavaoci prilika tvrde da novu modu diktiraju vehabije i ortodoksni islamisti, koji, neretko, svoje supruge i sestre silom teraju da se oblače po normama izvornog islama. Za pokrivanje se zalažu i obe islamske zajednice koje tvrde da, po Kuranu i islamu, muslimanka na javnom mestu treba da bude pristojno odevena i da ničim ne treba da skreće pažnju na sebe.


"Ne, nije u pitanju nikakva moda, samo se vraćamo veri koju u doba komunizma nismo mogle, htele, ni smele da do kraja poštujemo. Nije tačno da nas bilo ko prisiljava ili podstiče na ovakvo oblačenje, to je greh u islamu, jednostavno, na svakoj ženi je da sama odluči kako će se pojaviti u javnosti", kaže Munira Kurtović studentkinja iz Novog Pazara.

Svako po svom ukusu

"Ne znam šta ima čudnog i neobičnog u maramama koje nosimo preko glave, ona nije ništa novo, muslimanke je nose još od doba Muhameda. Ona nas štiti od loših i prljavih stvari i predstavlja krunu naše vere i duhovnosti", objašnjava ova devojka.

"Sad smo moralno jače, jer ne činimo blud i ne odajemo se porocima. Nikada ne bih menjala nešto što je večno za prolazne i ovozemaljske stvari", dodaje Razija Z, koja naglašava da radi u jednom butiku i da nema nikakvih problema zbog svog oblačenja, uverena je da ne zbunjuje ni svoje mušterije, ma koje vere i nacije bili, jer je prema svima gostoljubiva i korektna.


Dobro se udaju


Pokrivene devojke često se dobro udaju, jer njihovi prosci veruju da su poštene i da su se opredelile samo za svog muža, kuću ili decu. Problemi nastaju kasnije kada muževi-vernici, pozivajući se na šerijatski zakon, počinju da traže drugu ili treću ženu. Po šerijatu musliman može da ima više žena, ali je dužan da svaku zbrine u svakom pogledu. Kad im zapreti dolazak konkurencije, mnoge zažale što su se uopšte vraćale izvornom islamu.

Ima slučajeva da muž "predoziran verom" prosto natera ženu da bukvalno preko noći iz korena, pokrivanjem od glave do pete, promeni i izgled i život. Dešava se i da taze pokrivene ćerke teraju majke, koje su nekada skidale i bacale feredže, da se sada ponovo pokrivaju, pa nastaju i porodični problemi.

"Muž je od mene tražio da se odreknem svega ovozemaljskog, da se ulicom krećem kao mumija, da jednostavno izbrišem i svoj lik i svoj identitet... Nisam pristala, razveli smo se, svako je otišao na svoju stranu: on je danas vehabija, a ja se i dalje oblačim i ponašam onako kako sam se uvek oblačila i ponašala, za mene je Novi Pazar Evropa", ističe mlada profesorka engleskog koja naglašava da nema ništa protiv pokrivenih, ali da se zalaže da to bude samo njihov izbor.


Sociolozi kažu da je pogoršavanje ekonomske situacije u Sandžaku jedan od razloga što se žene, koje su masovno ostajale bez posla, sve češće i sve ortodoksnije okreću religiji.


"Alah je Kuranom naložio ženi-muslimanki šerijatsko oblačenje kao obavezu i dužnost, nema tu ničega spornog, one koje su prave vernice i oblače se po islamskim nazorima", objašnjava dr Mevlud Dudić, zamenik predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i bivši direktor Medrese u Novom Pazaru.


U Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima postoje i posebni butici u kojima se mogu kupiti najnoviji modeli pristigli iz Teherana, Rijada ili Kaira. Na lokalnim televizijama emituju se prilozi u kojima često kritikuju neke evropske zemlje što ograničavaju verske slobode muslimanki i zabranjuje im da se ulicama kreću prekrivenog lica. 

Omiljena učiteljica

 

 

Učiteljica Muradija Rizvanović

 

 

U čisto srpskom selu Svilanovo ispod planine Golije đake već dve godine uči "pokrivena" učiteljica Muradija Rizvanović koja je u početku izazivala strah i podozrenje pravoslavnih mališana i njihovih roditelja, a potom je, ljubavlju prema deci i svom učiteljskom pozivu, postala toliko omiljena da su deca plakala kada je trebalo da dobije premeštaj u Novi Pazar. Muradija kaže da se odavno oblači po islamskim nazorima, ali da to ničim ne remeti njen posao, njen odnos prema deci i žiteljima Svilanova kojima se pridružuje u gotovo svim seoskim akcijama.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Nedelja 08.08.2010. 15:16
Sandzak je poceo da se radikalizuje.. nema srpsko-bosnjacko drustvo Novi Pazar ce biti drugi Teheran danas multi kulti sutra nos u ledja! Medji u novom Pazaru su 100% u rukama Separatista! Nova Demokratija u Srbiji ce doveti do novih tenzija izmedju Sandzackih Srba i Sandzackih Bosnjaka! Cjil je Serijat u Sandzaku (islamski Zakon) =vracanje u kamensko doba!!!
Sreda 11.08.2010. 15:25
imam jedno pitanje ali nemojte to shvatiti kao provokaciju,jer ja nisam musliman.zato vas molim za odgovor,jer nije mi stvarno cilj da bilo koga vredjam ili provociram.mene interesuje vase misljenje u vezi monogamije kod muskaraca,dali je to stvarno NORMALNO i dali je normalno da se devojcice odnosno deca od 7-9 godina udaju za muskarce od 56 kao sto je to slucaj bio u afganistanu.pozdrav za sve prave vernike i ljude zdravog razuma.molim da mi neko odgovori na moje pitanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online