Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.01.2019.
13:52
Vestionline, Tanjug A

Fabrici: Priština treba da ukine takse odmah

Uvozne tarife koje je uvela Priština su u suprotnosti sa CEFTA i nisu u duhu SSP-a i te mere bi trebalo da budu ukinute odmah, kaže šef Delegcije EU u Srbiji Sem Fabrici.

youtube.com/N1
Sem Fabrici

Fabrici je, u intervjuu za Blic, rekao i da transformacija Kosovskih snaga bezbednosti treba da se odvija "u skladu sa Ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese i zabrinutost svih zajednica na Kosovu, relevantnih partnera, entiteta i organizacija”, i istakao da bi što pre trebalo uspostaviti ZSO i implementirati ostale dogovore između Beograda i Prištine, uključujući i energetski. 

Kako kaže, EU je jasno saopštila svoj stav.

Na pitanje da li se Brisel oseća “možda izdano” od Prištine, Fabrici odgovara da EU ne štedi napore, dobru volju i upornost da pomogne Beogradu i Prištini da dođu do dugoročnog, održivog i obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i da, uprkos nedavnim poteškoćama, Federika Mogerini ostaje posvećena olakšavanju dijaloga. 

- Nedavna sednica Saveta za stabilizaciju i pridruživanje i sastanak Zapadnobalkanske šestorke kojima je predsedavala bili su posvećeni stvaranju uslova da se prevaziđu trenutne teškoće -  rekao je Fabrici.

Upitan da li Brisel planira da povuče konkretne poteze povodom ponašanja Prištine, Fabrici navodi da EU nastavlja da poziva na dijalog i uzajamno poverenje, te da planira da pozove zvaničnike Beograda i Prištine da nastave dijalog čim budu spremni. 

- Nedavno imenovanje tima za dijalog u Prištini je pozitivan korak - dodao je on.

Ukazao je da dijalog ostaje ključni koncept i dodao da je “ohrabrujuće da, i pored teškoća, sve strane pozivaju na dijalog, jer ne postoji alternativa postizanju dogovora”.


- Političko liderstvo i dugoročna vizija su neophodni više nego ikada za prevazilaženje teške situacije i uspostavljanje značajnog napretka na putu ka EU - dodao je on.

Na to što se američki predsednik lično umešao u dijalog sa inicijativom, Fabrici kaže da je to pozitivna poruka iz SAD, jer je u pitanju snažan podsticaj i Beogradu i Prištini da iskoriste priliku da krenu napred na putu dijaloga pod pokroviteljstvom EU. 

Kako kaže, to pomaže i da se obnovi zamah, kako bi se došlo do sveobuhvatnog rešenja, koje će biti ključni element za stabilnost i integraciju čitavog regiona. 

- Mogerini je prenela istu poruku predsednicima Vučiću i Tačiju tokom liderskog ručka 19. decembra u Briselu. Saradnja na relaciji EU-SAD ostaje snažna i pozitivna sila - dodao je Fabrici.

Kako je rekao, EU ostaje, po veličini, prvi politički i ekonomski partner, prvi investitor i donator u Srbiji. 

Fabrici podseća da je sa Srbijom otvoreno 16 poglavlja, što je, kaže, potvrda napretka u pregovorima i dobrog rada Srbije. 

Dodaje da je u toku rad na proceni koja su dalja poglavlja “sazrela” za buduće otvaranje. 

Ukazuje, ipak, da je otvaranje novih poglavlja svakako pozitivan korak, ali da ono predstavlja samo jednu fazu procesa, odnosno da je ključno da se reforme u potpunosti implementiraju. 

- U toj fazi, zatvaranje poglavlja označava značajan napredak u procesu. Dosad, Srbija je privremeno zatvorila dva poglavlja (obrazovanje i nauku i kulturu) - kaže Farbici.

Ukazuje da su vladavina prava, sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, najvažniji elementi za označavanje opšteg napretka u pregovorima sa EU. 

- Prošlog decembra, Komisija je objavila dvogodišnji izveštaj procesa reformi u tim oblastima, poglavlja 23 i 24. Izveštaj je predat srpskoj vladi i on sadrži jasne indikacije i smernice za oblasti u kojima su neophodni značajni napori: ustavne reforme pravosudnog sistema, borba protiv korupcije, sloboda izražavanja, regionalno pomirenje i dobrosusedski odnosi nabrojani su kao neka od najvažnijih pitanja - naveo je Fabrici.

Fabrici je takođe istakao da je EK predložila da se za 20 odsto poveća količina sredstava koja će biti dodeljena Srbiji, kao i ostalim partnerima u region, u novom finansijskom ciklusu EU koji počinje 2021. godine.

Podsetio je da je EU pomogla u završetku gradnje novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, uz izdvojena sredstva za reformu javne uprave (80 miliona evra), za jačanje vladavine prava (oko 80 miliona evra), obezbeđivanje regionalnog socijalnog stanovanja (180 miliona evra), jačanje regionalne saradnje i unapređenje obrazovnog sistema.

Precizira da Delegacija EU u Srbiji upravlja portfoliom od više od 700 projekata. 

Za ovu godinu, među projektima koje će EU pomoći nabrojao je, projekat za pomoć tužiocima, sudijama i policiji u zajedničkoj primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, otvaranje Golubačke tvrđave, obnovu i izgradnju sportskih objekata, početak radova na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske.

- Borba protiv korupcije, socijalno obrazovanje, kultura i turizam, energetika su neki od primera gde EU doprinosi Srbiji i njenim građanima - kaže Fabrici.

Na pitanje da li vidi napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, uz pominjanje da je nedavno novinaru zapaljena kuća, Fabrici kaže da je ono što se desilo novinaru Milanu Jovanoviću “izuzetno zabrinjavajuće”, da pažljivo prate taj slučaj i da očekuju da vlasti brzo sprovedu istragu i dovedu krivce pred pravdu. 

- Bezbednost novinara redovno se razmatra u našim godišnjim izveštajima i biće spomenuta i u izveštaju za 2018. koji će biti objavljen na proleće ove godine. Kako stalno naglašavamo, očekujemo da Srbija bude mesto koje neguje i štiti slobodu izražavanja i slobodu medija - kaže Fabrici.

Podseća i da je Delegacija EU, zajedno sa OEBS-om, uključena u rad na novoj Medijskoj strategiji i da ohrabruje vlast i medijske i profesionalne asocijacije da nastave da grade međusobno poverenje i saradnju. 

- Vidimo dobru volju i to se može smatrati znakom napretka u toj važnoj oblasti za evropske integracije Srbije. Ali, naravno, ono što će biti važno jeste implementacija dogovorenih mera i stvaranje pravog okruženja za slobodu izražavanja - kaže Fabrici.

Što se tiče pravosuđa, EU i dalje insistira da se u poglavlju 23 preduzmu mere za povećanje nezavisnosti sudova, njihove efikasnosti i odgovornosti. 

- Nacrt reforme Ustava konačno je stigao u parlament u decembru nakon dugog pripremnog rada. Očekujemo konstruktivnu, transparentnu i inkluzivnu debatu kako bi se napredovalo u toj ključnoj reformi. Nezavisnost pravosuđa je temelj demokratske države - zaključio je Fabrici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online