Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.01.2019.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Srbi ljuta sirotinja

Beda je pritisla građane Srbije toliko da ih boli više i od Kosova, o čemu svedoči podatak da čak 81 odsto nacije kao najveći problem vidi životni standard, 78 odsto korupciju i kriminal, a tek potom njih 55 odsto smatra da je to pitanje Južne pokrajine.

V. Sekulić
Život na kutlaču: Narodna kuhinja

Anketa agencije "Faktor plus" sprovedena širom Srbije pokazala je da je zabrinutost naroda za goli opstanak tolika da je najvažnija sporedna stvar na svetu učešće reprezentacije na Mondijalu, palo na 11. mesto interesovanja. Za sudbinu Kosova nije zainteresovano 21 odsto građana, 30 odsto nije naročito zainteresovano, a šest odsto nije sigurno šta misli o tome. Ovakvi rezultati ne iznenađuju ekonomske stručnjake koji kažu da su i ranija istraživanja pokazivala da ljudi u Srbiji teško žive i najviše se boje bede i gladi.

U ovu godinu s povišicom od sedam do 12 odsto ušli su državni činovnici, ali je i njima na adrese već 1. januara stigla otrežnjujuća čestitka s poskupljenjima. Cena struje za privredu skočila je za 20 odsto, što bi moglo da dovede do poskupljenja prehrambenih proizvoda. Građani će više plaćati i grejanje i TV pretplatu.

Staro vino u novoj ambalaži

- Ljuta smo evropska sirotinja, i svetska pomalo - komentariše za "Vesti" ekonomski ekspert Ljubomir Madžar.

Ovaj stručnjak ne očekuje veće promene u ovoj, u odnosu na prošlu godinu.

- Ekonomska politika vlasti ostaje ista u 2019. godini, a politika prema Kosmetu je bez jasnih ciljeva. Ono što utiče na standard građana neće se menjati, pa ćemo imati staro vino u novoj ambalaži - ocenio je Madžar.

U regionu manju prosečnu platu od srpske (422 evra) imaju samo Albanci i Makedonci. Ispred su Mađari sa 703 evra mesečne plate, Rumuni s 535, a odavno su nas pretekli i poslovično siromašni Bugari koji primaju 457 evra.

Zaostajemo sve više

Pritom, teret bede neravnopravno je raspoređen. Prosečna plata u srpskim državnim preduzećima je veća od 500 evra, a u privatnom sektoru je oko 360. Srbija je tako u grupi evropskih država s najnižim standardom uz Ukrajinu i Moldaviju. Ministar finansija Siniša Mali ističe da će zahvaljujući povišici zaposlenima u javnom sektoru prosečna plata već ovog meseca skočiti na 460 evra što neće pomoći najsiromašnijim koji izdvajaju za činovničke plate.

Ljubomira Madžara, međutim, mnogo više zabrinjava što druge zemlje ekonomski brže rastu od Srbije koja taljiga. On ističe da se odstojanje u odnosu na komšije i EU povećava.

- Kombinacija niskog dohotka po stanovniku i niske stope rasta pravi je recept za razvojnu katastrofu. To je razvojna sablazan, skandal koji ne bi smeo da se toleriše ni u jednoj zemlji - ocenio je Madžar i istakao da bi Srbija dostigla evropski prosek tek za 30 do 50 godina, ali samo pod uslovom da malo ubrzamo rast, a Zapadna Evropa uspori.

Gori život

Zabrinutost građana za opstanak nije novost, kaže za "Vesti" ekonomista i opozicioni poslanik Aleksandar Stevanović, koji ukazuje i na ranije ankete.

- Mada se građani uvek nadaju nekom boljem životu, u 2019. godini stopa rasta biće oko tri odsto, što govori da taj boljitak neće osetiti većina naroda - ocenio je Stevanović.

Uz vlast po svaku cenu

Ljubomir Madžar kaže da niko pouzdano ne može da predvidi kada će u Srbiji biti bolje.

- Ova situacija već dugo traje, pa nikako ne možemo očekivati spektakularna pomeranja. Narod u Srbiji daje veliku podršku vlastima koja će opet na izbore, možda u martu, da bi učvrstila kontrolu - kaže Ljubomir Madžar koji smatra da su politika i vlast glavna odrednica srpske sudbine.

Najznačajniji problemi

Nezaposlenost i životni standard 81%
Korupcija i kriminal 78%
Kosovo 55%
EU integracije 33%
Stanje u zdravstvu 25%
Bela kuga 25%
Stanje u pravosuđu 23%
Stanje u prosveti 22%
Iseljavanje u inostranstvo 21%
Stanje u medijima 17%
Položaj Srba u regionu 14%
Odnosi sa susedima 10%

Da li ste spremni da vaš život trpi da bi KiM ostao u Srbiji?

Ne 48%
Da, ali ne preterano 28%
Da, u velikoj meri 16%
Ne znam 8%

Šta je 2018. godine na vas ostavilo najjači utisak?

Dešavanja na Kosmetu 43%
Penzije vraćene na staro posle četiri godine 12%
Odnos Francuske prema Srbiji na obeležavanju 100 godina od kraja Velikog rata 11%
Posle 15 godina otvoren Narodni muzej 11%
Ulazak FK Crvena zvezda u Ligu šampiona posle 26 godina 11%
Učešće reprezentacije na Svetskom fudbalskom prvenstvu 6%
Izbori za grad Beograd 5%

Zabrana ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru 4%
RTB Bor prodat Kinezima 4%
Izgradnja gasovoda Turski tok 4%
Useljenje prve zgrade Beograda na vodi 2%

Da li bi Srbija trebalo da postane članica EU

Ne 38%
Da 34%
Ne znam 28%

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online