Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.01.2019.
08:18
Vestionline, b92.net A

"Srbija bez Kosova ne može da postoji"

Srbija je nastala na Kosovu i Srbija bez Kosova ne može da postoji, izjavio je ministar za inovacije Nenad Popović.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Mislim da mirnim stavom, ali jakim argumentima možemo uvek da dobijemo ono što želimo. Najvažnije je opredeliti start i startnu poziciju, poziciju koja je najvažnija. Mislim da je ona opredeljena i ona je nepromenljiva. To je poštovanje našeg ustava, Ustava Republike Srbije i poštovanje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN -  naveo je Popović u emisiji "Sputnjik intervju". 

On je rekao da EU nije imala kapacitet da privoli kosovske Albance da popuste ni kom planu. 

- Siguran sam da će se naći model i da je to najveća autonomija na svetu koja postoji, ali u okvirima 1244 (Saveta bezbednosti UN) i Ustava Srbije. Briselski sporazumi su mrtvi. EU nije imala kapacitet da privoli Albance da bilo šta popuste. Srpska strana je stvarno bila kooperativna... Albanci nisu učinili nijedan jedini korak. EU ništa nije uradila - kazao je Popović. 

On je istakao da Rezolucija 1244 SB UN nije prevaziđena i da je "čvrsta kao stena". 

- Sada treba naći neki novi format pregora. Srbija je ponovo spremna na kompromis. Nema rešenja bez učešća Amerike, Rusije, Kine i Evropske unije zajedno - smatra Popović. 

On je naveo da veruje u pregovarački proces, za koji je rekao da će biti dug, i napominje da put od hiljadu milja počinje prvim korakom. 

- Mislim da je predsednik (Aleksandar Vučić) potpuno spreman za kompromis, cela vlada, skupština, siguran sam. Mi idemo na to da želimo da im stvarno omogućimo najveću moguću autonomiju u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije i u okviru Srbije - kazao je Popović. 

On je rekao i da je, koristeći najnovije inovacije i digitalizaciju, Srbija na putu da premosti sve probleme koje je imala u proteklih nekoliko decenija zbog sankcija i ratova i da je u naučnom i akademskom smislu sigurno na evropskom nivou. 

Popović je istakao opredeljenost srpske vlade za inovacioni pristup ekonomskom razvoju. 

- Poslednjih 10-15 godina naši inženjeri su bez premca, i to je najveći resurs koji imamo. Mislim da smo postali destinacija koju svi u Evropi prepoznaju kao inovacionu destinaciju i verovatno jedino mesto gde žele da dođu i da otvaraju svoje inovacione kompanije, ili svoje naučno-razvojne centre - rekao je Popović. 

On je kao primer naveo nemački Simens koji je kupio fabriku u Kragujevcu gde će da zaposli tri stotine inženjera, ističući da je ta kompanija došla pre svega zbog dobrih inženjera. 

Govoreći o izgradnji dva velika tehnoparka - u Novom Sadu, koji je vredan više od 20 miliona evra, i u Nišu, na Elektronskom fakultetu, Popović je naveo da će to biti najmoderniji tehnoparkovi u ovom delu Evrope, gde će na jednom mestu moći da rade zajedno studenti i profesori sa fakulteta, male i srednje kompanije već dokazane, tehnološki lideri kao što su Fejsbuk, Gugl...

POVEZANE VESTI

Sreda 02.01.2019. 12:12
Иноватор објавио свој проналазак: "Србија је настала на Косову" Православна Србија је вероватно, настала на Косову. Од тада је Срба све мањи и мање на Балкану. "Србија без Косова не може да постоји" То значи да данас кад су нам отели Косово, нестајемо са карте. Да ли је то био циљ Православља или су Срби постојали и пре Исуса Христа, кад се нисмо молили Богу и нико није смео да нас малтретира како је хтео.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online