Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.12.2018.
13:31
Vestionline, b92.net A

Poruka iz Bugarske: Naše povezivanje nije upereno ni protiv koga

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je u Beogradu, posle sastanka kvadrilaterale, da čvršće povezivanje četiri zemlje regiona nije upereno ni protiv koga.

Tanjug
 

On je dodao da je to povezivanje kompatibilno sa politikom EU i sa svima koji žele da razvijaju saradnju u regionu.

"Naš format nije uperen ni protiv koga, komaptibilni smo sa EU i sa svakim ko želi da radi na povezivanju i saradnji u oblasti infrastrukture i energetike. Na nama je da pokažemo dobre primere saradnje, komunikacije, mira", rekao je Borisov na zajedničkoj pres konferenciji lidera zemalja kvadrilaterale, nakon sastanka u Beogradu. 

Borisov je izrazio zahvalnost Grčkoj zbog Solunske agende, jer su tada Rumunija I Bugarska dobile podršku za učlanjenje EU I izrazio nadu da će I predsednik Srbije uskoro moći da kaže nešto slično, kada Srbija postane član EU. 

Uz konstataciju da je “Bog učinio da ove četiri zemlje budu na najlepšem mestu na svetu”, ukazao je da ne treba da budu potcenjene ni kada je reč o stanovništvu I BDP, te da treba da iskoriste veliki potencijal koji imaju. 

Tanjug
 

Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima. Značajan napredak Bugarska ostvaruje sa Grčkom, u narednih godinu I po dana biće završen deo puta do granice sa Srbijom, završen je projekat unapređenja železničke infrastrukture I ona će sada biti deset puta bolja nego što je bila. Radimo na povezivanju između Bigarske i luke Aleksandropulis, kada je reč o energetici I nadam se da ćemo I sa rumunskom vladom moći da izgradimo više mostova preko Dunava, jer iskustvo pokazuje da to donosi više prihoda lokalnim zajednicima”, rekao je Borisov. 

Takođe je istakao da četiri zemlje treba da budu jedinstvene u suočavanju sa problemima, a posebno je važno da rade zajedno na politici azila. 

“Ako nešto može da potopi Balkan, to je onda migrantsko pitanje, moramo da se držimo zajedno I u tom smislu oslanjam se na rumunsko predsedavanje da to pitanje drži na agendi”, rekao je Borisov.

"EU mora da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu"

Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU, izjavio je premijer Grčke Aleksis Cipras i dodao da je na sastanku kvadrilaterale Srbije, Bugarske, Ruminije i Grčke u Beogradu istaknut značaj koji pristupanje Srbije ima za budućnost celog regiona. 

Kako je rekao, sve zemlje Balkana moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama - poštuju međunarodno pravo, pravo manjina i obezbede vladavinu prava, što su sve vitalni kriterijumi za pristpanje EU. 

- Mi smatramo da Srbija ispunjava te kriterijume i da druge države, takođe, moraju da prate taj put - poručio je premijer Grčke na pres konferenciji lidera kvadrilaterale. 

- EU mora da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu, a ne da se rukovidi strahom i pristupa defetistički. Smatarmo da su pred nama značajni izazovi. Imamo poteškoće koje moraju biti prevaziđene - rekao je Cipras. 

- I kada je reč o važnim pregovorima, mi želimo da prenesemo poruku optizmizma i da sve zemlje Balkana treba da prate primer saradnje koju smo danas postavili - naveo je Cipras. 

Kaže da su danas razgovarali o prioritetima predstojećeg rumunskog predsedavanja EU i naglasili da će upravo proširenje EU i pristupanje Zapadnog Balkana biti jedan od ključnih priorteta za rumunskog predsedavanje. 

Cipras je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na toplom gostoprimstvo i istakao da je kvadrilaterala kao inicijativa dala veliki polet tom regionu. 

Kaže da su danas bili prisustni i minstri sporta i predsednici fudbalskih saveza i da je napravljen tim kojim će se lopta dodavati međusobno u 'kreativnoj utakmici' kako bi zajednički postigli uspeh i dali gol. 

"To je kreativna utakmica, a naročito u oblasti energetike i infrastrukture za razvoj celog Balakan. Pokazali smo da Balkan jeste oblast koja može nešto da pruži Evropi i da to nije neki drugorazredni region". 

Cipras je poručio da Balkan treba da postane fokus mira, saradnje i zajedničkog ekonomskog razvoja, ali je važno da postoje izgledi za proširenje EU. 

Naveo je da je bugarsko predsedavanje pre nekoliko meseci dalo mogućnost da se još jednom okrenemo Solunskoj agendi tokom grčkog predsedavanja 2003. godine, koja je postvila uslove da Balakan postane tačka koja je u fokusu. 

Cipras kaže da je danas bilo reči i o reviziji zajedničkog sistema azila u EU, pošto tokom austrijskog predsedavanja to pitanje nije nimalo pomereno napred. 

Očekuje da se kada je reč o tome ostvari napredak tokom rumunskog predsedavanja EU i navodi da u okviru Evrope treba da se uspostavi princip solidarnost tako da prva zemlja koja primi ljude ne snosi sav teret, kao i da treba zemlje da podele međusobno tražioce azila. 

Cipras je dodao da je razgovarano i o tome kako da u regionu najbolje iskoristimo EU fonodove i predstojeća ulaganja SAD i Kine u narednom periodu u evropske fonodeve za regionalnu saradnju. 

Naveo je da je bilo reči i o trgovinskom koridoru i povezivanju autoptevima, nizu konkretnih projekata koji imaju veze sa putnom, železničkom i enegetskom infrastruktutorm. 

On je kazao da je jedan od njih bolje povezivanje železnickom na potezu Solun - Skoplje - Beograd - Budimpešta, što će biti moguće nakon verifikacije Prespanskog sporazuma. 

Cipras kaže da su razgovarali i o LNG terimalima za gas koji će preko grčke luke Aleksandropulis dopremati gas do Bugarske i da bi kasnije mogla i Srbija tome da se priključi. 

Grčka namerava i da poveća kapacitet luke Solun koja je, ističe, važna za saradnju balkanskih zemalja. Primetio je da Srbija postaje lider u regionu. 

Cipras je izrazio očekivanje da će četiri zemlje dobiti da budu domaćini evropskog 2028. ili svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine i naglasio da bi organizacija tako velikog sportskog događaja bila mnogo više od samog sporta. 

"Balkan će igrati vodeću ulogu i organizovanje jednog od ova dva velika dodagajđa bi bila velika stvar. Da dovedemo ljude u naše zemlje i imamo jedan od najuspešnijih prvenstava u istoriji evropskog ili svetskog fudbala". 

U Solunu će u aprilu četiri zemlje zajednički orgnaizovati 'sportski ekspo', dodao je on. 

Grčki premijer je, takođe, rekao da Grčka prihvata da se uključi u kandidaturu za domaćinstvo evropskog prvenstva za odbojkašice zajedno sa Srbijom, Rumunijom i Bugarskom. 

Ponovio je da četiri zemlje pokazuju kao treba sarađivati i da žele da Balkan po tom prednjači u evropskim, ali i svetskim okvirima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online