Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.12.2018.
19:55
Tanjug, Vestionline A

Srbija voz: Voz išao propisnom brzinom i po pravilu službe

Na putnom prelazu kod Niša gde se jutros dogodila teška nesreća, kada je voz udario u autobus pun putnika, bila je ispravna železnička infrastruktura, prelaz očišćen, a mašinovođa je išao propisanom brzinom, tako da za sada sve ukazuje da je u pitanju bio ljudski faktor vozača autobusa, tvrde direktori nadležnih železničkih preduzeća.

MUP Srbije
Nesreća kod Niša

V.d. generalnog direktora Srbija voza Jugoslav Jović je rekao da su proverili sve što je moglo da se proveri i da je mašinovođa vozio po svim pravilima službe.

"Kretao se briznom koja je bila propisana i kada je video ispred sebe vozilo upozoravao je zvučnim signalom i kočio, ali se nažalost desila nesreća".

Jović je kazao da je preminuilo pet osoba i da je povređeno oko 30 osoba povređenih.

Izrazio je saučešće porodicama nastradalih putnika.

- Svi pokazatelji za sada ukazuju na to da je mašinovođa postupio po pravilu službe i da je voz funkcionisalo u tehničkom stanju u kom je trebalo da bude - naveo je on.

Jović ističe da na nivou srpskih železnice postoji zajednička komisija koja je već krenula u ispitivanje učesnika događaja i da će ona na kraju reći šta se stvarno dogodilo.

- Možda će dati još neke nove podatke koje mi možda sada ne znamo - dodao je Jović.

V.d. generalnog direktora Infrastrkture železnice Srbije Miroljub Jevtić je kazao da je oko 7.30

putnički voz na putnom prlazu na izlasku iz stanice Međurovo prema stanici Doljevac udario autobus na putnom prelazu i da su u tom trenutku svi infrastrkturni uređaji normalno funkcionisali, bez i jednog kvara.

- Putni prelaz je bio u potpunosti očišćen, uklonjeno je rastinje, tako da nije bilo nijednog problema kada je u pitanju preglednost. Očigledno da se može zaključiti da je i ovog puta bio u pitanju ljudski faktor - kaže Jevtić.

On je, takođe, izrazio žaljenje zbog tragedije i saučešće prodicama nastradalih.

"Moram da apelujem na sve učesnike u saobraćaju da se u potpunosti pridržavaju saobraćajnih propisa, da je tako bilo ova teška tragedija se ne bi dogodila".

Ponovio je da su svi aparati i uređaji besprkeorno funkcionsiali i da je peglednost bila dobra, ali da treba, ipak, sačekati izveštaj komisije.

Na pitanje šta će biti sa tim pružnim prelazom, Jevtić je rekao da u našoj zemlji ima 2.136 putnih prelaza, od čega je 477 ili samo 22,5 odsto obebeđeno polubranicima i branicima.

- Kao što ste mogli da vidite ni polubranici ni branici ne mogu potpuno da garantuju bezbednost saobraćaja ukoliko se ne poštuju soabraćajni propisi - dodao je.

Kako je rekao, vlada je obezbedila ogromna sredstva za rekonstrukciju infrastrukture železnice i upravo će se i ta deonica raditi.

- Za nju je tender pred rapisivanjem i obezbeđan sredstva za tu deonicu dugu 23 km, od Niša do Brestovca. U okviru te denice se nalazi i ovaj putni prelaz i uz rekosntrukciju pruge istovremeno ide i potpuna modernizacija ovog putnog prleaza - rekao je i dodao da će tender biti raspisan u februaru.

Najavio je da će do tada, čim vremenski uslovi budu pogodni, početi postavljanje vibro traka, kao i reflektorsko osvetljenje.

Naveo je da su se te trake pokazale kao dobro iskustvo na putnim prelazima gde je to već urađeno, a to je na 15 putnih prelaza.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online