Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.12.2018.
11:10
Vestionline, Tanjug A

Drecun: Beriša i Rama odgovorni bar za 1.000 zločina

Nema nikave dileme da su kosovski ministar Rustem Beriša i komandant takozvane vojske Kosova Rahman Rama odgovorni bar po komandnoj odgovornosti za užasne počinjene zločine na KiM, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

youtube.com/N1
Milovan Drecun (Foto: Arhiva)

Drecun je na TV Pink rekao da su oni odgovorni za najmanje 1.000 zločina koje je identifikovala Radna grupa za prikupljanje dokaza u rasvetljavanju zlocina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM.

Naveo je da je Beriša bio član štaba operativne zone Đukadin, zone kojom je, kaže, komandovao klan Ramuša Haradinaja, gde je bio i Ramušev brat Daut. Drecun, koji je i predsednik Radne grupe za prikupljanje dokaza u rasvetljavanju zlocina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM, rekao da je Beriša takođe bio komandat dve brigade, od kojih je jedna, koju je osnovao, napala našu karaulu Košare. 

- U toj zoni bilo je nekoliko specijalnih jedinica koje su bile isključivo za prljave poslove, za ubustva ne samo Srba već i Albanaca. Crna ruka, tigrovi, mudžahedinska jedinica je takođe bila tamo. Mi smo kao radna grupa identifikovali skoro 1.000 kidnapovanja, mučenja, zatvaranja, silovanja, brutalnih ubistava u toj zoni - kaže Drecun. 

Ako je, kaže, najmanje bilo 1.000 zločina koje je identifikovala radna grupa Beriša snosi itekao odgovornost za sve to takođe i Rahman Rama, komandat operativne zone Šalja, koji je, kao i Beriša, bio umešan i u kriminal. 

- Rama je bio komandat gotovo identične zone u kosovskom zaštitnom korpusu koji je NATO stvorio. Umesto da demilitarizuje, odnosno raspusti, rasformira, razoruža  terorištičku OVK, oni su ih ostavili da dovrše etničko čišćenje. Sada bi trebalo da se nađu na optužnicima, ako ništa više bar po komandnoj odgovornosti - rekao je Drecun. 

Očigledno, navodi, kod albanskih političara sazreva svest da neće baš svi moći da izbegnu da se nađu na optuznzicama. 

- Ako ne bude političkog pritiska moralo bi da se nađu i oni koji su bili u vrhu te zočinačke hijerarhije OVK. Ali, kakva će biti situacija ako se podignu optužnice sa specijalizovanim sudskim većima, to niko ne može da zna, šta će biti sa svedocima i to je pitanje da li će mehanizam zaštite biti poboljsan sada za razliku od Haškog tribunala - kaže Drecun.

Nema dileme, ističe, da specijalno tužilaštvo ipak radi i želi da pokrene te optužnice, te upozorava da će uskoro doći trenutak kada će biti doneta tužilačka odluka da li da se podignu optužnice ili da se odustane od njih verovatno zbog  nedovoljnog broja dokaza i nekvalitetnih dokaza. 

- Zato mi činimo sve da pribavimo određene dokaze i dokumentaciju i pomognemo specijalizovanom tužilaštvu da podigne te optužnice. To je naš dug, civilizacijski odnos prema žrtvama bez obzira na njhovu nacionalnost. Moramo da probamo da uradimo sve što možemo da ne bismo propustili jednu od poslednjih prilika da ti zločcinci odgovaraju - kaže Drecun. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online