Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.12.2018.
23:35
Tanjug, Vestionline A

Ðurić: Nove mere ugrozile bi budućnost i Srba i Albanaca

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da je svako ko razmišlja o novim merama na KiM neprijatelj mira i stabilnosti u regionu, neprijatelj budućnosti i Srba i Albanaca.

A. Čukić
Marko Đurić

- Mi smo ozbiljne razgovore imali, a predsednik Vučić ozbiljnu diplomatsku aktivnost. Imam utisak da je činiocima u međunarodnoj zajednici prilično jasno koliko bi opasno i potencijalno nesagledive posledice donele bilo kakve nove mere. Svako onaj ko danas razmišlja o novim merama, a to želim nedvosmisjeno i jasno da kažem, neprijatelj je mira i stabilnosti u regionu, neprijatelj budućnosti i Srba i Albanaca - rekao je Ðurić u dnevniku RTS.

On se nada da neće doći do bilo kakvih novih mera prištinskih vlasti protiv Srbije i naglašava da mere koje su već sada na snazi direktno znače ugrožavanje egzistencije i opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Upitan o tome kakve bi mogle da budu nove mere koje najavljuje Priština, Ðurić kaže da ne treba smatrati da iza takvih mera stoji samo kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

- Ništa manje iza toga su i Kadri Veselji i Hašim Tači, ali siguran sam da i ne treba biti naivan da

iza toga stoje i pojedini zapadni politički krugovi koji žele da Srbiju dovedu pred svršen čin. Zapravo se ovde vodi politika svršenog čina protiv i prema Srbije. Zato se vodi ovolika kampanja i zato ste mogli da čujete Ramuša Haradinaja koji je, podsetiću, izjavio 19. novembra da je ostalo još 30 dana do rušenja predsednika Vučića - dakle još osam dana i vidim da se radi puno na svemu tome - rekao je Ðurić.

Odgovarajući na pitanje da li će država ovaj put reagovati, Ðurić je istakao da je jedina osoba ovlašćena da donosi takvu odluku predsednik Aleksandar Vučić.

- Ono što mogu da kažem da je on čovek i političar koji se ponaša ozbiljno i odgovorno i da je on lično načelno protiv upotrebe sile. Za njega je upotreba sile uvek poslednja opcija. Ako bi do tako nečega ikada i došlo, to bi uvek bila samo poslednja opcija. Predsednik Vučić je protiv tako nečega, a Srbija se čvrsto i ozbiljno drži za očuvanje mira - kazao je Ðurić.

Istakao je da je srpski narod na Kosovu i Metohiji rešen da se bori.

- Tri nedelje vidite snažnu, mirnu, gandijevsku borbu naših ljudi da opstanu na Kosovu i Metohiji. Budite sigurni a će se sa time uz podršku države Srbije, uz podršku Vlade, uz poršku predsednika, ja bih rekao uz podršku i solidarnost celog naroda nastaviti - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

U vezi sa najavana da će biti formirana kosovska vojska, Ðurić podseća sa KFOR i NATO nemaju mandat da naoružavaju, već da spreče formiranje bilo kakve albanske paravojne formacije.

- Član 14 Rezolucije 1244, stav b, nalaže KFOR-u da razoruža sve albanske paravojne formacije. Zadatak KFOR-a je da spreči stvaranje takve vojske. Njeno stvaranje bilo bi pretnja miru i stabilnosti u regionu. Ponavljam, Srbija želi mir i stabilnost, za to se bore i njen narod i njena Vlada i predsednik Srbije. Želimo budućnost normalnost, a sve drugo mora da bude poraženo kao politika - kaže Ðurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online