Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2018.
18:50
Vestionline, Tanjug A

Preti li radikalizacija na Kosovu i Metohiji?

Da li će i može li Priština da radikalizuje svoje akcije prema Srbima na KiM - pitanje je koje se logično nametnulo nakon što je juče sa lakoćom odbila poziv evrokomesara Johanesa Hana da povuče takse na srpsku robu.

EPA/Kushtrim Ternava
 

Priština je praktično poručila Evropskoj uniji da se ne obazire na njihove opomene i, šta više, da ni ne drži do njih, a Srbiji - da će i dalje pokušavati da pritiscima i silom iznudi priznanje od Beograda. 

Premijer Ramuš Haradinaj je juče, isprativši Hana, najavio i drugi potez protiv Srbije.

- Reciprocitet je drugi stepen i može da se desi - rekao je Haradinaj.

On nije objasnio šta pod tim misli, ali nije ostavio sumnje u to da su namere Prištine da istraje u demonstraciji "državnosti" i pritiscima kojima želi da isprovocira Srbiju, pa i konačno rešenje.

Sledeći korak te vrste je već jasno najavila - formiranje kosovske vojske, protivno sopstvenom ustavu, 14. decembra.

- Šta ćemo da radimo 15. decembra ili 15. januara kada nekom od usijanih glava, uz logističku podršku zna se već koga, krene da šalje vojsku na sever Kosova? - zapitao se sinoć predsednik Aleksandar Vučić. 

Potezi Prištine su, istakao je, neodgovorni, strahovito neodgovorni i dovode nas u najgoru opasnost.


- Ja u njihov moral ne verujem…Da li im verujete kada kažu da neće krenuti da zauzimaju Sever? U to više niko ne veruje - zaključio je. 

Da je sever KiM ključan za mogući dalji razvoj događaja na KiM, ali i stabilnost u regionu potvrđuje i zahtev gradonačelnika Opštine Južna Mitrovica, Agima Bahtirija, koji je danas naveo na svom fejsbuk nalogu da je tražio da vlada u Prištini što pre peduzme konkretne mere na promeni zakona koji bi omogućio ujedinjenje južnog sa severnim delom Mitrovice. 

Bivši diplomata Zoran Milivojević u tome vidi još jednu od mera koje vode u eskalaciju situacije na KiM, a ono što brine je, kaže, to da postoji koordinacija između centara moći na zapadu - kreatora kosovske državnosti - i vlasti u Prištini. 

Da li će neko u tom lancu koordinacije, koji je lako prepoznatljiv, shvatiti kuda sve vodi i rešiti da obuzda Prištinu - od toga zavisi ne samo razvoj situacije na KiM, već i u celom regionu.

Jer, u ovakvoj atmosferi, upozoravaju analitičari, ne mogu se isključiti ni jednostrani potezi.

Tako bivši britanski diplomata na Balkanu i istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž univerziteta Timoti Les ukazuje da su sada moguća dva scenarija:

- Jedan je postizanje međusobnog sporazuma uz određene obostrane ustupke, a drugi - da Priština povuče korake koji će ugroziti bezbednost Srba, što će dovesti do aneksiranja severa Kosova od strane Srbije - kaže Les. 

Istovremeno, Aleksandar Vučić pokusava upravo da izbegne situaciju u kojoj bi Srbija bila uvučena u bilo kakvu avanturu i poručuje Prištini: 

- Moja molba je, razmislite još jednom pre nego što krenete u bilo kakvu avanturu, i vi i oni koji ih podržavaju - rekao je on uz objašnjenje "pre nego što krenete u ono što može da dovede do potpune katastore". 

On je ponovio da Srbija nema pravo da prizna Kosovo, ne samo po Ustavu Srbije, već prosto zato što ne možemo da dozvolimo uništenje svoga roda i njegovo proterivanje sa svoje zemlje, ali i poručio: 

- Ponavaljam po ko zna koji put, da nekima ne bi bilo nejasno da li sam to izgovarao ili nisam. Samo ih molim da ne pokušavaju da pregaze srpske ljude, koji su krivi samo zato što neće da se isele sa KiM. Samo ih to molim - poručio je predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online