Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2018.
15:24
Tanjug, Vestionline A

Ðurić: Sramota da 20 dana nema osude međunarodne zajednice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je velika sramota što već 20 dana iz onog dela međunarodne zajednice, koja je, kako kaže, stvarala lažnu državu Kosovo, nema dovoljno pritiska na Prištinu povodom uvođenja carina na robu iz Srbije.

M. Karović
Marko Đurić

- Nikada nisam video Albance koji bez nečije, barem prećutne, saglasnosti preduzimaju ovakve mere. Oni uvek traže makar prećutnu saglasnost, makar i to da im iz neke od ključnih prestonica koja je podržala nezavisnost Kosova kažu ''zažmurićemo na jedno oko'' - rekao je Ðurić na televiziji Pink.

Ponovio je još jednom da Priština ne deluje sama, i da "u ovom njihovom ludilu i te kako ima sistema".

Svi oni koji podržavaju to što radi Priština, zapravo podržavaju destabilizaciju regiona, podržavaju davljenje i pritisak protiv opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, i zato je izuzetno važna diplomatska akcija koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, a to je da se na svim adresama u svetu zna istina o tome šta se dešava u Srbiji, ocenio je Ðurić.

- Naše je da alarmiramo naše saveznike i prijatelje. Ne sprema se ništa dobro našem narodu na KiM ako se sa ovim nastavi - dodaje Ðurić.

Osnovni cilj prištinskih taksi je, smatra, "slamanje srpskog bića" na Kosovu i Metohiji i da se onemogući njegov opstanak.

- Nemoj niko da ima dilemu šta je cilj i namera Prištine i zbog čega oni ovo rade. Oni ovo urade isključivo zbog toga da bi udavili srpski narod na Kosovu i Metohiju i onemogućili mu opstanak - izjavio je Ðurić.

Srpski narod se, kako kaže, već dve nedelje na KiM na miran, dostojanstven, odlučan i nepokolebljiv način bori protiv diskriminatorskih taksi Prištine.

- Naši ljudi ogromnom energijom, kreativnošću, ljubavlju prema svom zavičaju, 14 dana ne prestaju da gandijevski, hrišćanski, mirno brane svoje domove. Ovaj veliki narodni sabor koji danas vidimo i u Kosovskoj Mitrovici gde su reke ljudi, u Gračanici, u Štrpcu, zapravo je mirna buna Srba na KiM koji ne žele da im se otme pravo da ostanu i opstanu na svojim ognjištima - kaže Ðurić.

Najoštrije je osudio što je košarkašima Partizana zabranjen ulazak na KiM, jer, kako kaže, nema nikakvog opravdanja za anticivilizacijsko ponašanje Prištine, koja u prethodnih nekoliko nedelja zabranjuje našim odbojkašima, rukometašima, fudbalerima da se bave sportom na svojoj teritoriji i da slobodno putuju.

- To je kršenje svih obaveza i domaćih i međunarodnih koje privremene institucije samouprave u Prištini imaju. Sve što je postojalo od sporazuma Priština je sa time obrisala patos - poručuje Ðurić.

NJegov utisak je, kako kaže, da je Priština obrisala patos i sa nastojanjima Brisela da se nešto pomeri po pitanju kosovskih praksi.

Ðurić je rekao i da se čine nadčovečanski napori da se sačuva mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji, i ukazao je da Priština pokušava da "naš narod prevede preko ivice provalije i da zapali požar sukoba".

- Kao građanina, i kao nekog ko vodi Kancelariju za KiM i te kako me ljuti kad čujem od dela međunarodnih predstavnika za koje znam da su mogli i morali da urade više kad kažu: uveli su vam takse, a viste se ih sprečavali da uđu u Interpol i borili se da oni ne budu u Interpolu - rekao je on. 

Kako kaže, Beograd je insistirao da se sve stvari rešavaju za pregovaračkim stolom.

- Osnovna premisa dijaloga Beograda i Prištine je da neće biti jednostranih poteza izvan okvira pregovaračkog procesa, a onda je krenuo njihov napad na Unesko i Interpol i sada su valjda ljuti svi oni zajedno, i Kvinta i Priština i ne znam ko sve zato što se Srbija borila za svoje interese i da sačuva narod i što nismo digli glas da nam uzmu crkve i manastre na Kosovu - rekao je Ðurić.

On je dodao da "onaj ko misli da Srbiju može da natera na kapituliaciju sa svojim barabama iz Prištine, to se neće desiti".

- Dijalog sa svima, hoćemo i mir, ali da dozvolimo da neko gazi naš narod, neka se sa time ne računa - istakao je Ðurić.

On je ponovio reči predsednika Aleksandra Vučciha da bi pet puta trebalo da razmisle oni koji misle da mogu da ugroze naš narod na KiM i njihovu bezbednost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online