Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.12.2018.
00:20
Đ. Barović - Vesti A

Medije gušili i Đinđić i Tadić

Maja Ninković Ćorac, direktor informativnog programa Prva TV i O2 TV, u razgovoru za "Vesti" o medijskoj situaciji u Srbiji, ocenjuje da iako sloboda govora postoji, ipak se "često prelazi tanka linija između novinara i aktiviste".

T. Trajković
Maja Ninković Ćorac, direktorka informativnog programa Prva TV i O2 TV

- Novinari rade težak posao, male su im plate, na meti su zadovoljnih i nezadovoljnih. Slobode govora ima, samo je pitanje koliko se objektivno nešto predstavi ili napiše. A važno je i ko to tumači. Kolizija između vlasti i onih koji žele da dođu na vlast, jer su u toj nameri brojni i oni koji čak nisu ni opozicija, dovela je do toga da se primedba ili kritika na račun opozicije tumači kao podrška vlasti. Tako se često prelazi tanka linija između novinara i aktiviste.

Šta je uzrok tome?
- Ne postoji univerzalan uzrok. Ali, recimo, način na koji medij dolazi do novca bio bi moguće objašnjenje. Pri tome naročito mislim na tzv. nezavisne medije.

Kome treba verovati: Evropskoj komisiji koja tvrdi da nema opipljivih rezultata kada je reč o slobodi medija u Srbiji ili premijerki koja tvrdi da sloboda medija postoji?
- Ne znam ko je izvestio Evropsku komisiju i premijerku Anu Brnabić o slobodi medija? Evo, mene nikad niko nije pitao šta mislim o tome. Dakle, moje mišljenje nije ušlo u te procene, a nisu mali i neuticajni mediji koje vodim. U Srbiji se priča o medijskoj strategiji, radi se na tom dokumentu koji valjda treba da bude naša Biblija, a u ime svih novinara nastupa jedna jedina mala grupa ljudi, koja eto, možda slučajno, nikada nije konsultovala nijednog novinara Prve TV ili O2... Šta se na to kaže? Kosmička pravda kao i sloboda ne postoje, ne postoji ni crno-beli svet, a posao se radi. Budite sigurni da je sloboda medija večita tema i da uvek ima nezadovoljnih.

Dobro, a ko je u pravu?
- Ne bih se bavila davanjem ocena jer ne želim da bijem tuđe bitke.

Često se čuje da medijska slika nije bila bolja ni za vreme DOS-a, a potom DS-a. Da li je to za poređenje?
- Nemojte mene to da pitate, imam odlično pamćenje i imam bogato iskustvo. Vreme Miloševića svi znamo, ali evo jednog zanimljivog primera. Prvi okrugli sto opozicije bio je organizovan 1996. na BK gde sam radila od osnivanja do gašenja. U vreme Đinđića, kolegijum je svako jutro dobijao plavu kovertu sa instrukcijama, u vreme Koštunice BK je brutalno izbrisana kao da je nikada nije ni bilo. I to je za tadašnju vlast divno prošlo, kolege nas nisu podržale... Period Tadića - tad beše donet neki Zakon o informisanju? Ne sećam se da je bilo neke javne rasprave, nekog dijaloga...

Čini se da Prva najbolje balansira između dve vatre. Kako vam to uspeva?
- Kompliment! Hvala. Teško, ili bolje rečeno nije lako, ali imam odličan tim. Mali, kompaktan, odabran, vredan, iskusan, hrabar i obrazovan. Naši gledaoci znaju da smo tu zbog njih, komuniciramo sa njima i reagujemo bukvalno na sve što od njih stigne u redakciju. Ako mislite na politiku, izlažemo na uvid javnosti sve što je tog dana bilo, ko je šta rekao i uradio i držimo se pravila dve strane. Kad god je to moguće.

Da li je bilo slučaja da neko zapreti povlačenjem reklame ako ne dovedete ili ne pustite u program nekog političara?
- Ne.

Je li konkurišete na konkursima lokalnih zajednica ili resornih ministarstava?
- Ne.

Ovo vas pitamo zato što je TV Hepi dobila 20 miliona dinara, a državni sekretar Aleksandar Gajović je objasnio da će tako manje mesta biti za rijaliti. Je l' može tako?
- Ne može.

Novinari nikada nisu bili podeljeni na "ove" ili "one". Stiče se utisak da su novinari postali "politički radnici". Da li utisak vara?
- Prvi deo pitanja nije tačan. Uvek su novinari bili deljeni na ove i one. O eventualnim političkim radnicima sam već objasnila na početku. Sve zavisi od toga ko daje definiciju.

Grčka "ispostava"!

Mediji su često na udaru državnih funkcionera. Neki se etiketiraju kao ispostava CIA ili NATO. Imate li slična iskustva?
- Nemam, radim u medijima koji su grčka ispostava!

Marića tema ne zanima

U pokušaju da naši čitaoci sagledaju medijsku sliku Srbije iz što više uglova kontaktirali smo i čelnike nekih drugih televizija, uključujući i one sa nacionalnom frekfrencijom. Glavni i odgovorni urednik N1 Jugoslav Ćosić nam je ljubazno objasnio da je nedavno dao intervju jednom nedeljniku, pa se ne bi "ponovo oglašavao".

Mnogo nepristojniji je bio glavni i odgovorni urednik Hepi TV Milomir Ćosić koji je u kratkom telefonskom razgovoru koji je počeo pitanjem: "Šta hoćeš", završio par sekundi kasnije odgovorom da ga priča na temu medija u Srbiji "ne interesuje".

Gledanost kao merilo

Na TV Prva radi Tanja Vojtehovska za koju vlast baš i nema reči hvale tvrdeći da je aktivista opozicije. Da li zbog toga Prva i vi doživljavate pritiske?

- Ne. Tanju poznajem, ali ne radim sa njom. Radim informativni program.

Slično je pitanje i za emisiju Ivana Ivanovića. Doduše, glavni i odgovorni urednik "Informera" tvrdi da je tiraž, odnosno gledanost najbolji sudija nečijeg profesionalizma?

- U pravu je. Ivanova emisija godinama opstaje jer ima visoku gledanost, preciznije, u vrhu je liste kojom svima nama počinje dan. Ivan ima odlične ocene gledalaca.



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online