Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.08.2010.
17:54
Tanjug A

Tadić: Jabuka ne sme biti crvljiva!

Predsednik Srbije Boris Tadić i zaštitnik građana Saša Janković danas su u Jabuci kod Pančeva prisustvovali obeležavanju seoske slave svetog Ilije i pozvali meštane da neguju multikulturalnost i tradiciju skladnog saživota.

Tadić i Janković su poručili da Jabuka, koja je pre dve meseca bila na ivici međunacionalnog sukoba, više nikada ne sme biti mesto razdora, već sredina u kojoj će različite nacionalne zajednice nastaviti da u miru neguju svoj identitet.


Jabuka se nedavno našla u centru pažnje javnosti nakon što su u njoj umalo izbili međunacionalni sukobi. Grupa meštana je, posle ubistva dečaka Dejana S, kamenovala kuće Roma.


"Moramo da negujemo sećanje na dečaka koji je izgubio život, ali nikako ne smemo da dopustimo novo nasilje. Samo tako možemo u Srbiji da imamo stabilnost i razvoj", izjavio je Tadić.

Maloletni Dejan S. nastradao je pre dva meseca u sukobu sa svojim vršnjakom Bojanom J, inače Romom, koji ga je, posle prepirke i tuče, ubo nožem.


Ubistvo je podstaklo proteste, koji su prerasli u verbalne napade i višednevno kamenovanje romskih kuća.

 

Policija je tada privela petoricu maloletnika, a Rome su čuvali pripadnici Žandarmerije.

On je istakao da u čitavoj Srbiji, pa i u Jabuci, svi građani imaju pravo da neguju svoj jezik, veru i kulturu i da će država nastaviti da svakome garantuje pravo na identitet.


Tadić je dodao da je u Jabuku došao da bi sprečio da to selo, u kome, između ostalih, živi velika makedonska nacionalna zajednica koja danas slavi i nacionalni praznik Ilinden, postane mesto razdora i pomogao da se ljudi različitih nacionalnosti bolje razumeju.


"Mi danas gradimo Srbiju na sasvim drugačiji i bolji način nego što je to bila Srbija koja je bila sklona nasilju i sukobima. Bespovratno smo prevazišli devedesete koje je karakterisalo nasilje i zlo", istakao je Tadić.


Ombudsman Janković je kazao da iz saživota 19 različitih nacionalnih zajednica u Jabuci mogu proisteći najdivnije stvari, jer različitost, prema njegovim rečima, treba da bude prednost, a ne izvor sukoba.


On je na meštane Jabuke apalovao da učine sve da se nasilje, koje je pretilo da poremeti odnose u toj tradicionalno skladnoj multinacionalnoj zajednici, više nikada ne ponovi.


Janković je poručio da će država nastojati da kroz sport, kulturu, obrazovanje i socijalno staranje pomogne da sve zajednice u Jabuci nastave da žive u prijateljskim odnosima.


Poruci mira pridružila se gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović koja je pozvala sve zainteresovane da pomognu programe prevencije nasilja u multinacionalnim sredinama.


"Naš cilj je promocija pozitivnih vrednosti, a Jabuka ima šta da pokaže. Ovo je Jabuka mira i tolerancije, a ne Jabuka raskola, mržnje i netrpeljivosti", rekla je gradonačelnica Pančeva.


Tadić i Janković su, posle svečane sednice Saveta Mesne zajednice Jabuka, prisustvovali i otvaranju likovne izložbe u Domu kluture "Kočo Racin" gde su izloženi radovi učesnika dečje likovne kolonije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online