Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.08.2010.
20:49 >> 07:51h
Vestionline A

Plaćamo letovanje telohraniteljima Čede, Tijanića, Čumeta...

Građani Srbije će ove godine platiti do 150.000 evra za "odmor" službenih telohranitelja koji čuvaju državne funkcionere i druga "ugrožena" lica tokom njihovog letovanja u Crnoj Gori, Grčkoj i drugim letovalištima.

Dačić sa telohraniteljima

Prema zakonu, država plaća dnevnice, prevoz, hotelski smeštaj i ostale troškove pratilaca državnika i ostalih kojima je dodeljena zaštita, piše "Pres".

Prema Uredbi Vlade Srbije, pravo i obavezu obezbeđenja tokom privatnog i službenog putovanja imaju predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministri Ivica Dačić, Dragan Šutanovac i Rasim Ljajić, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, načelnik Generalštaba Miloje Miletić, šefovi BIA, VBA i VOA.

Obezbeđenje je naknadno dodeljeno i ministarki pravde Snežani Malović i državnom sekretaru ovog ministarstva Slobodanu Homenu.

Osim državnih funkcionera, obezbeđenje policije imaju i oni za koje je ministar unutrašnjih poslova procenio da su ugroženi.

Građani će tako plaćati letovanje čuvarima lidera SNS-a i LDP-a, Tomislava Nikolića i Čedomira Jovanovića, generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića, svedoka saradnika Ljubiše Buhe, specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, sudija...

Ljajić se odmara i od obezbeđenja

 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da ako se odluči da uopšte ode na odmor, "sigurno i na svoju odgovornost" neće ići sa obezbeđenjem.

 

"Prošle i pretprošle godine sam išao samo na dva-tri dana u Crnu Goru da vidim porodicu, pošto su on i tamo letovali. Ako odlučim da negde odem, sigurno neću ići sa obezbeđenjem. Imam mogućnost da potpišem da odbijam telohranitelje, da snosim odgovornost ako se nešto desi, kako oni u tom slučaju ne bi snosili krivicu", kaže on.

 

Njena snaja će se do jeseni poroditi i predsednica će po drugi put postati baka. Zadržaće se kod njih nedelju-dve. Još ne znamo da li će obezbeđenje ići sa njom, kažu u kabinetu Đukić-Dejanović.

 

Prema računici "Presa", a na osnovu podataka MUP-a Srbije, ukoliko bi sva lica koja imaju obezbeđenje išla na letovanje, za "odmor" bezbednjaka država, odnosno građani Srbiji, morali bi da plate oko 150.000 evra.

Na devizne dnevnice pratilaca državnih funkcionera bilo bi potrošeno 30.000 evra, koliko i na smeštaj, a za prevoz i ostale troškove još oko 10.000 evra. Plus još oko 70.000 evra za čuvare drugih lica kojima je dodeljeno obezbeđenje.

Funkcioneri, koje i na odmoru moraju da obezbeđuju, nerado govore o broju telohranitelja koji ih prate. U kabinetu predsednika Srbije kažu da „iz razloga bezbednosti neće da govore o tome da li će predsednik i gde letovati".

Slično je rečeno i u kabinetu ministarke Snežane Malović. Ministar odbrane Dragan Šutanovac je već na odmoru u Grčkoj, a u Ministarstvu odbrane nisu želeli da govore o tome koliko je članova obezbeđenja s njim, jer se time „ugrožava bezbednost štićene ličnosti i njegove porodice".

U kabinetu predsednika Vlade Mirka Cvetkovića je rečeno da će premijer krajem jula pet radnih dana letovati u Grčkoj, a da će na osnovu „bezbednosnih procena nadležnih" biti utvrđen broj pratilaca.

Ministar policije najverovatnije će ići na odmor u Tursku, a Slavica Đukić-Dejanović kod sina u Portugal.

Homen: Moj čuvar, moj gost

 

S druge strane, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je otvoreniji i kaže da bi bio „najsrećniji ako naše bezbednosne službe procene da sme da letuje u svojoj kući u Kotoru". "Sa mnom ide jedan pripadnik obezbeđenja. On će spavati kod mene u kući, praktično biće moj gost, tako da će troškovi države biti minimalni. Ako ne budem mogao u Crnu Goru, u avgustu ću otići u jednu susednu državu na nekoliko dana sa trudnom suprugom. I potrudiću ću se da snosim deo troškova za pratioca", kaže Homen.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online