Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.11.2018.
16:11
Tanjug, Vestionline A

"Vojska i policija ne brane 'režim', već zemlju i Ustav"

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin zahvalio je poslanicima na podršci povećanju zarada i budžeta za vojsku, kao i za policiju i pripadnike BIA, odnosno za ceo bezbednosni sistem i apelovao da se celokupna rasprava o budzetu zadrži u ekonomskim okvirima.

youtube.com/ Novo jutro - Dea i Sarapa
Aleksandar Vulin

- Ali, ovde smo, na žalost, opet čuli kako se govori da im se povećavaju plate, jer će ''čuvati režim" - primetio je Vulin na sednici Skupštine Srbije.

On je naglasio da vojska i policija ne čuvaju nikakav režim, već čuvaju Ustav i zakon, čuvaju svoju zemlju, čuvaju zajedno i granice kad je potrebno, kao što se i moglo videti kada je bila migrantska kriza. 

- Ko to hoće da napadne režim i ko to ruši vlast silom? Vojska i policija se uvek pojavljuju kada je u pitanju sila. Kakva sila, ko to najavljuje silu? Ja ne vidim nigde silu i ne vidim nigde da su građani podstaknuti da se silom obračunavaju sa nekim. Ne vidim nikoga ovde ispred Skupštine ko hoće da je zapali kao 5. oktobra, ne vidim da se vlast ruši na ulicama - rekao je Vulin. 

Poslednji put, podsetio je on, kada su oni koji su palili ovu Skupštinu imali kontakata sa vojskom i policijom bilo je kada su se "ljubili" sa specijalnim jedinicama sa kojima su proslavaljali što su palili ovu Skupštinu, a sledeći kontakt sa vojskom, dodao je on, bilo je kad su izručivali generale. 

- Hajde da se dogovorimo da nekoliko institucija koje su zaista važne ovom narodu čuvamo od politike. Vlast ih ne koristi u političke svrhe, daleko do toga, već naprotiv, poštuje njihov patriotizam, njihovu stručnost i to je sve što tražimo od vojske i policije. Hajde da ne govorimo o tome da su oni neki branioci režima, oni su branioci Ustava i zakona i ničega vise - istakao je Vulin. 

Ministar je rekao da najava povećanja sredstava za bezbednosne službe raduje.

- To je uvek dobra vest, naročito zbog toga što imamo vojsku, koja je od 2000. do 2012. godine bila toliko zapuštena, da je, recimo, tada kupljeno osam raketa za "migove", a mi smo sada kupili 14 "migova". To je samo mali primer kako se nije ulagalo a kako se sada ulaže u vojsku - rekao je Vulin . 

On je istakao da se s druge strane mora ulagati i u kvalitet života i vojske i policije, jer, kako kaže, oni moraju da budu zadovoljni i moraju da znaju da ih cenimo. 

- Bez ozbiljnog ulaganja ne možemo ih zadržati i u vojsci i u policiji - naglasio je Vulin podsećajući da i druge armije imaju sličan problem, navodeći i primer Bundesvera koji ima veliki problem sa odlivom vojske, koji, takođe, ne može da se bori, sa visinom primanja u privatnom sektoru. 

Prema njegovim rečima, veoma je teško zadržati IT inžinjera u Vojsci, i u Nemačkoj i u Srbiji. 

- Sve su to izazovi sa kojima se borimo i zahvalio bih skupštini što nam daje podršku i što pozdravlja ulaganja u vojsku - zaključio je ministar. 

POVEZANE VESTI

Sreda 28.11.2018. 17:58
НАЈЗАД!!! После три деценије неком је постало јасно да полиција и војска бране народ и државу. Одлично, значи није као што је некад било кад су и полиција и војска брениле "диктатуру пролетаријата" идиота Тита. Кад нам је најзад дошла памет оданде у главу, где су војска и полиција да бране народ на Косову и по Крајинама???
Sreda 28.11.2018. 18:25
"...već zemlju i Ustav" Ма јок бре! Исто као што је било и за време аустро-угарског каплара. И тада су имали устав и државу а за народ баш их брига, као и данас. Сви политичари (свака част изузетцима) чим отворе уста сећају се дивне Југе. Уместо да ураде нешто конкретно, данас кукају што су им Шиптааари отказали братство-јединство.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online