Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.11.2018.
00:25
J. Arsenović - Vesti A

Spoljni saradnici na krilima srpskog budžeta

Predlogom budžeta Republike Srbije za 2019. godinu izdaci za usluge po ugovoru skoro da su udvostručeni i dostižu 216 miliona dinara, što je više od 1,8 miliona evra. Najveći deo je predviđen za spoljne saradnike Avio-službe Vlade Srbije. Ovaj podatak je tim neobičniji jer se na ime troškova za putovanja za sledeću godinu predviđa izdvajanje nešto veće od 14 miliona dinara, tek nešto malo veći iznos od prošlogodišnjeg (13,76 miliona).

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otud se nameće logično pitanje - ako su troškovi za putovanja državnih funkcionera predloženim budžetom neznatno povećani, zašto su za oko 70 odsto veća izdvajanja za Vladinu avio službu?

Vuk Jeremić, lider Nove stranke, nedavno je tvrdio da je BIA kupila novi avion bez tendera, da ga koristi gotovo isključivo Aleksandar Vučić, kao i da umesto pilota i kabinskog osoblja Avio-službe Vlade Srbije, avionom upravlja posada privatne kompanije Er Pink.

- Šta je moralo da se sakrije, pa je nabavka ovog aviona (embraer 135BJ legacdž 600,
serijski broj 14501006) postala poverljiva nabavka za potrebe BIA bez tendera? Koliko je koštalo, da li je bilo provizije i zašto privatna posada upravlja državnim avionom kada leti Aleksandar Vučić - postavio je javno pitanje bivši šef diplomatije.

Njemu je tada odgovorila savetnica za medije predsednika Republike tvrdnjom da je novi član flote u vlasništvu Vlade Srbije.

- I kao takav na raspolaganju je ministrima i predsedniku države, kada dobije odobrenje Vlade, to jest kada avion nije zauzet - rekla je Suzana Vasiljević za "Danas".

Angažman posade Er Pinka zvanično nigde nije evidentiran, pa se tvrdnja Vuka Jeremića u vezi sa ovim nije mogla proveriti. Vlada Srbije sada raspolaže sa tri aviona: embraer 650, falkon 50, lir džet 31A, a stručnu obuku vazduhoplovnog osoblja za sva tri aviona obavlja kompanija iz Njujorka Flight Safetdž.

Plan javnih nabavki za sledeću godinu još nije objavljen na sajtu Avio-službe vlade, navodi sajt "Pištaljka", pa se ne može sa sigurnošću tvrditi na ime kojih usluga će rashodi biti udvostručeni.

Nikolićevo "propadanje"

Incident od pre tri godine skrenuo je pažnju javnosti u kakvom su lošem stanju službeni avioni Vlade Srbije. Avion falkon 50, u kome je bio predsednik Tomislav Nikolić sa pratnjom, vraćen sa pola puta zbog kvara na motoru. Nikolić je išao u Vatikan, na sastanak sa papom Franjom, kada je negde iznad Jadrana, sa 10.000 metara letelica počela da propada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online