Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.11.2018.
13:21
b92.net, Vestionline A

Haradinaj za "Prese": Godinama smo patili zbog Srbije

"Godinama smo patili pod trgovinskim preprekama koje nam je uvela Srbija. Na to smo odgovorili carinama", rekao je Ramuš Haradinaj.

EPA/Petrit Prenaj
Ramuš Haradinaj sa suprugom

"Teško je zamisliti da bi nas Putin podržao"

Haradinaj je pokušao, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da prikaže da je odluka o carinama reakcija na "dugogodišnje trgovinske prepreke" koje je nametnula Srbija.

Upitan da li je bilo pametno uvesti carine na srpske proizvode, pošto je dijalog u zastoju, Haradinaj je kazao da Priština podržava dijalog sa Beogradom i poštuje "njegova dostignuća i obaveze" koji su iz njega nastali. 

- Godinama smo patili pod trgovinskim preprekama koje nam je uvela Srbija. Na to smo odgovorili carinama - objasnio je on. 

Na konstataciju da je i Evropska komisija kritikovala carine, Haradinaj je rekao da bi EK trebalo da počne sa kritikom kod netarifnih trgovinskih prepreka. 

- Težak je posao za naše firme i špedicije. Ne može se nastaviti sa CEFTA sporazumom ako se njega ne pridržava naš sused - poručio je on. 

U vezi s uspostavljanjem kosovske vojske Haradinaj tvrdi da su u prošlosti srpske vlade Srbe na Kosovu zloupotrebljavali kao sredstvo za vršenje pritiska za sopstvenu politiku. 

Kada je reč o promeni granica kao rešenju, Haradinaj je rekao da niko na Balkanu nije zadovoljan postojećim granicama. 

- Pre svega Albanci nisu srećni time. Međutim ako bi promenili te granice, otvorili bi novo poglavlje u kojem ne znamo dokle ko hoće da ide. Tako nešto je na Balkanu opasno. Moramo poštovati granice i istovremeno pronaći kreativna rešenja kako bi u budućnosti imale manje značaj nego danas, na primer preko zona slobodne trgovine - smatra on.

Upitan da li bi Kosovo promenom granica moglo konačno dobiti priznanje Rusije Haradinaj je poručio da Kosovo "razmišlja evroatlantski". 

- Osećamo se kao deo evropske i američke zone, ne zone Rusije. Za nas je teško zamislivo da predsednik Putin bude taj koji bi nas podržao - rekao je on. 

"Štrahe odlično razume Srbiju, ali..."

Preneo je da se u Beču sastao i sa vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, kojeg veoma poštuje. 

- On je u prošlosti imao više interakciju sa Srbijom i razume odlično Srbiju. Međutim mi ćemo se posvetiti tome da ga informišemo o kosovskoj istini. Naši argumenti su snažni. Zaslužujemo mesto u evropskoj porodici. Nadam se da će austrijske firme pojačano investirati na Kosovo - naglasio je Haradinaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online