Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.11.2018.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Od komšija nož u leđa

Glas "za" Kosovo u Interpolu svih bivših jugoslovenskih republika, osim Bosne i Hercegovine, nije iznenadio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji kaže da su još neke komšijske zemlje nastavile praksu glasanja protiv Srbije.

twitter.com
Delegacija Srbije na Generalnoj skupštini Interpola

- Što se regiona tiče, nije bilo iznenađenja. Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, uvek su protiv nas - rekao je Vučić.

On je podsetio kako je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, a onda Skoplje, na štetu Srbije, priznalo kosovsku nezavisnost.

Povodom poziva ministra odbrane Aleksandra Vulina da se promeni politika prema Makedoniji i Crnoj Gori posle glasanja u Interpolu, kazao je da će se Beograd ponašati u skladu sa njihovim odnosom prema Srbiji.

- Podgorica i Skoplje su pokazali da im je Priština mnogo važnija nego Beograd. Srbija je tu poruku dobro razumela. Želimo dobre odnose, ali smo shvatili njihove prioritete. Ponašaćemo se odgovorno, poštujući ih, ali razumeli smo na kojem se mi njima mestu nalazimo i u skladu sa tim se ponašati se u budućnosti - rekao je Vučić.

Stav Kazahstana u prilog Kosova je veliko neprijatno iznenađenje za predsednika Srbije, a uzdržanost Paragvaja, očekivana.

- Pritisak SAD na zemlje Latinske Amerike, Azije i Evrope bio je ogroman. Mislili smo da će Slovačka da glasa protiv nas, a bili su uzdržani. Hvala im - rekao je Vučić i uz zahvalnost Rumuniji i Grčkoj koje su bile uz Srbiju, kao pozitivna iznenađenja naveo uzdržanost Japana i Emirata.

Dodaje i da se nasmejao navodima Ambasade SAD u Prištini, da je "Srbija ucenjivala i vršila veliki pritisak na zemlje" i zapitao na koje to zemlje, na Nemačku i Francusku?
U Prištini ne jenjava razočaranje, jer su bili ubeđeni da će Kosovo postati deo Interpola. Tamošnji tzv. šef diplomatije Bedžet Pacoli tvrdi da je Srbija vodila beskompromisni rat protiv Kosova, zbog čega je bilo nemoguće da se obezbedi dvotrećinska većina na Generalnoj skupštini Interpola. Pacolijevu, ali i ostavke Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja zbog neuspeha traži opozicioni pokret Samoopredeljenje, jer, kako ističu, posledice neuspeha ogledaju se u oblasti pravde i mira i ratnih zločina.

Kosovu nisu bili dovoljni milioni dolara fondova za lobiranje za članstvo u Interpolu, objavila je Slobodna Evropa, a neki od tamošnjih poslanika upozorili su da će tražiti objašnjenje u vezi s trošenjem sredstava iz tih fondova. Poslanik Zafir Beriša je rekao da suma od preko jedan milion evra nije mala, i da zajedno sa neuspehom postizanja cilja treba opravdati sva ta sredstva koja su potrošena.

Priština se sveti podizanjem taksi

Prištinske vlasti podigle su takse na srpske proizvode na 100 odsto, obrazlažući takav potez "agresivnom kampanjom protiv Kosova", saopštio je zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj. Zamenik Ramuša Haradinaja je najavio i dodatne mere.
"Kako bi zaštitila vitalne interese, kosovska vlada je podigla carinske dažbine na 100 odsto", napisao je Hodžaj na Tviteru.

Slavilo se u Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici je proslavljen neuspeh Kosova u Interpolu, kolonom automobila koja je sa srpskim zastavama, uz zvuke sirena išla do Zvečana i nazad u Mitrovicu, a automobili kružili i oko spomenika caru Lazaru u centru grada.
- Interpol za Kosovo, malo morgen - čulo se iz kolone vozila prilikom proslavljanja pobede, a prenosi KoSSev.

Dosledni Španci i Kinezi

Među 56 država koje su bile protiv ulaska Kosova u Interpol, našle su se između ostalih, Španija, Argentina, Južnoafrička Republika, Kina, Iran, Tunis, Malezija, Venecuela i Somalija. Na spisku 22 uzdržane su Mađarska, Izrael, Egipat, Etiopija, Alžir, Mongolija, Republika Koreja...




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online