Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.11.2018.
00:17
J. Arsenović - Vesti A

Ubijte me, ne dam kuću!

Dejan Arsić, 39-godišnji nezaposleni veteran iz sela Rujkovac u opštini Medveđa, dočekao je da mu država Srbija preti rušenjem starih pomoćnih objekata koje su već decenijama u vlasništvu njegove porodice. On koji je 1999. godine kao vojnik branio Kosovo i Metohiju, razočaran je besan i spreman da se pravnim, a kako kaže, ako bude trebalo i fizičkim putem odbrani od torture i nepravde u režiji nestručnih i nepravičnih državnih službi.

Lična arhiva
Radi kao drvoseča: Dejan Arsić

- Braniću svoj prag, prvo pravno, a onda fizički. Ako misle fizički da me uklone, nek pucaju slobodno. Prvo nek pucaju na mene i izbace moju bolesnu majku, onda nek rade kako hoće - ogorčen je Dejan.

On kaže da su objekti, za koje je dobio rešenje o rušenju zapravo čatmare, koje je njegov otac pre 45 godina pravio od kovanice i blata. U njima su njegovi roditelji ranijih godina čuvali stoku, dok sada on tu drži ogrevna drva. Nakon smrti oca, 2006. godine nasledio je kuću i plac sa pripadajućim objektima kojima sada preti rušenje.

- Sve je to građeno pre 45 godina, ima upotrebnu dozvolu i ušlo je u katastar, i moj otac je plaćao porez na te pomoćne objekte i nije mi jasno otkud sada iznenada to rešenje o rušenju. Nikakvi geometri nisu dolazili, prošle godine je samo neka avijacija nadletala i pre mesec dana su izvršili naknadno snimanje kada su valjda utvrdili da ti objekti, a kažem vam o kakvim se čatmarama radi, nisu upisani u katastar.

Dejan prati vesti i zna da je nadležna ministarka za građevinu najavila da će se rušiti samo oni koji su građeni poslednjih godina, a ne od pre nekoliko decenija.

- Ako budu došli sa građevinskom mehanizacijom prvo ću da pozovem medije i svedoke, advokata i policiju da vide šta i kako se radi sirotinji na pravdi Boga. Krivo mi je, hteo bih pravdu. Da li postoji u ovoj zemlji pravda? Da li te iste službe koje kinje nas sirotinju odlaze na vrata mafijaša, "biznismena", raznoraznih tajkuna, a ima ih na pretek koji se bave sumnjivim poslovima, koji su izgradili preko noći vile i bazene. Udaraju na ratne veterane, na stare i bolesne. Tako su neku staricu izbacili na ulicu za neki sićušni dug - navodi razočarani Dejan Arsić.

Dug za struju

Dejan je samo jedan od nezaposlenih muškaraca na jugu centralne Srbije, iako je objektivno u najboljim godinama. Nije se ženio, živi sa majkom invalidom, koja prima 11.600 dinara penzije. On radi kao drvoseča i obavlja druge sezonske poslove kako bi mogli da imaju za hleb i osnovne potrebe. Sada mu EPS preti izvršiteljima zbog 14.556 dinara duga za struju.

- To ću namiriti, pozajmio sam pare od rođaka i prijatelja, ali se pitam da li ti izvršitelji dolaze na vrata onih vila na Dedinju zbog milionskih dugova za struju - postavlja pitanje Dejan o doslednosti države da je prema svim dužnicima jednako stroga.

Dodatna zbrka

U rešenju o rušenju navedeno je da se ruše četiri objekta, jedan od čak 500 kvadrata.

- Ja imam jednu čatmaru od 55 i jednu od 25 kvadrata, ali od 15 i od 500 kvadrata ne postoji na našem placu. Postoji jedan objekat kod komšije, razdvaja nas potočić, koji ima možda i više od 500 kvadrata. Verovatno su ga pripisali meni. Te službe su nestručne, ne rade svoj posao i posle njihove greške mi građani moramo da plaćamo - jada se Dejan Arsić.

Kaže da nije kivan na predsednika države i premijerku jer se "oni bave mnogo većim problemima nego što su moji", ali se pita da li u ovoj zemlji postoji pravda za običnog čoveka?
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online