Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2018.
00:04
D. Dekić - Vesti A

Pomozite, uzeće mi decu!

Samohrana majka Slavica Đurić pre pet godina je ostala bez muža i sa troje maloletne dece, a zbog duga od 150.000 dinara (oko 1.200 evra), već tri meseca je i bez struje, pa sinovi od sedam i devet godina i ćerka od 14, uče pod svećom.

Facebook/Slavica Đurić
Majka strahuje da ne zapale kuću: Slavičini sinovi

Njih četvoro žive od porodične penzije koja iznosi 20.000 dinara (168 evra), ali su deca, i pored teških uslova i siromaštva, za primer i odlični učenici. Smederevska Palanka i centar za socijalni rad, nemaju baš mnogo sluha za Đuriće kojima je u 2017. dodeljena jednokratna pomoć od 8.000 dinara (67 evra), a u ovoj 5.000 dinara (42 evra).

Slavica je ispunila sve uslove u kući koje joj je Centar za socijalni rad naložio, ali ipak strahuje da bi joj zbog siromaštva mogli oduzeti decu, pa bi mališani kojima je otac poginuo na gradilištu, završili u nekoj hraniteljskoj porodici i bez majke.

Golgota Đurića krenula je sa smrću supruga i oca koji je posle pada sa skele, pao u komu, i preminuo posle šest dana.

- Muž nije bio kvalifikovan za građevinske poslove, jer je po struci bio bravar, ali se firma Goša drumska vozila raspala, pa je morao da nađe bilo šta da radi, da se prehranimo. Nekad je on jurio posao, nekada ja. Iako sam kuvarica, sećam se imali smo tada jedno dete, on je bio bez posla, čuvao ćerku, a ja za koru hleba čistila po 12 sati dnevno - priča za "Vesti" ova žena kako su se snalazili i borili, prihvatajući bilo kakve poslove i to uglavnom "na crno".

Kuća u kojoj žive Đurići je izvan grada, blizu je šume, nema ni uličnog osvetljenja, a deca pešače po tri do četiri kilometra do škole.

- Trenutno nemam posla. Rado bih radila, ali nema ko da ih čuva. Svekrvu nemam, a majka mi je nepokretna. Najmlađe dete je pošlo u prvi razred, mali i nestašan, pa strahujem da ih ostavim same da ne sruše sveću i bukne požar - priča Slavica koja svakodnevno ide da dočeka svog prvaka pešaka iz škole.

Prinuđena je, kaže, iz straha da je ne razdvoje od dece, zatraži prvi put u životu pomoć humanih ljudi.

- Ćerka mi je rekla: Kako te nije sramota da tražiš, ali ja više nemam kud. Punih pet godina se sa manje od 170 evra snalazim, borim, pozajmljujem, vraćam. Treba za knjige, odeću, hranu, a u kući se pojavila vlaga i krečila sam. Centar za socijalni rad je naložio da moram zbog dece da nabavim ogrev i šporet koji sam odmah uzela na rate i plaćam kredit 2.400 mesečno - priča Slavica Đurić.

Plačem kad me ne vide...

Slavica Đurić nam priznaje da često plače zbog sudbine koja je zadesila, ali krišom da deca ne vide.

- Imala sam divnog čoveka pored sebe i nadala se da ću s njim gajiti decu i dočekati starost, ali eto... Ostala sam bez njega i pokušavam da bez njega koji mi je bio veliki oslonac, zbog naše dece, idem dalje sama kroz život - priča ova žena.

U domu Đurića nema struje, pa je Slavica često, kako kaže "odsečena od sveta", jer ne može da napuni mobilni telefon. Zato smo je pronašli tek posle više upornih pokušaja.

- Mnogo mi je teško. Nekad punim mobilni telefon kod komšija, a nekada zamolim u kafiću. Sramota je što to moram da tražim, ali je telefon potreban - priča ova hrabra žena.

Čitaoci "Vesti" spasli Novicu

Ova hrabra žena nije jedina koju je EPS, bez milosti ostavio u mraku. Zbog duga je pre nekoliko meseci isečena struja i Novici Spasiću, iz Bojnika, heroju sa Košara i ocu sedmoro dece, a devetočlana porodica ostala na suvom hlebu, dok su dve dvogodišnje bebe Lazar i Lena bile i bez mleka.

- Ponižen sam - kazao je tada ovaj čovek koji je branio svoju državu 400 dana na granici s Albanijom i izgubio oko u borbi, a kao invalid dobija svega 200 evra mesečno.
Spasić je, zahvaljujući čitaocima "Vesti", uspeo da isplati dugove, završi izgradnju kuće i prehrani porodicu.

Miroslava oterali u smrt

Drugačiju sudbinu od Novice Spasića je sebi namenio Miroslav Stojanović, otac četvoro dece iz okoline Niša koji je zbog duga 22.000 dinara (185 evra), izvršio samoubistvo. Sudeći po onome što je izašlo u javnost, EPS kazne demonstrira samo na sirotinji, dok se istovremeno firmama, tajkunima i kockarnicama gleda kroz prste i zbog mnogo većih računa.

Tako su u junu ove godine kada se Stojanović ubio, prema pisanju portala Republika na listi najbahatijih neplatiša vodili JP za razvoj gradske opštine Grocka (Beograd - Centar) 73.936.018,11 dinara (oko 620.000evra), JP za razvoj gradske opštine Grocka (Beograd - Mladenovac) 57.929.650,090 (blizu pola miliona evra) i Obrad Šarančić, bivši košarkaš i brat nekadašnjeg direktora Železnica Srbije Milanka Šarančića, za koga su naveli dug od 369.182 dinara (više od 3.000 evra).

Povlašćeni "večiti"

EPS je, kako su pisali mediji, dugo tolerisao Partizanu i Zvezdi da ne plaćaju struju, a pre nekoliko godina je i Vlada Srbije imala dug za električnu energiju. Pisalo je i da Karađorđevići nisu plaćali struju u Belom dvoru, pa im je EPS "posle više hiljada evra konačno obustavio isporuku energije", ali i uključili kad su imali goste za krsnu slavu!
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online