Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.08.2010.
17:02 >> 17:47h
Vestionline A

"Tadićeva politika - Ni Kosmet ni EU!"

Pogrešna politika srpskih vlasti da pitanje Kosova i Metohije rešava na način da se ne uvredi neko u Evropskoj uniji može vrlo lako da se završi kao "Ni Kosmet ni EU“, što je u potpunoj suprotnosti sa Tadićevom floskulom "I Kosmet i EU“, izjavio je funkcioner Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić.

Miloš Aligrudić

On je izrazio bojazan da će Srbija biti u težoj situaciji posle zasedanja Generalne skupštine UN-a i dodao da je DSS "jasno izrazio svoj stav odbijanjem da glasa za odluku Vlade Srbije, odnosno Borisa Tadića, zato što je išla u pogrešnom smeru“.

Bezobraznici savetuju Šormaza

 

Da li ste u DSS-u razmišljali o ponudi Dragana Šormaza da umesto njega Vojislav Koštunica uđe u Skupštinu?
- Ne znam ko mu je to savetovao, ali taj koji mu je dao nalog da tako postupi je veoma bezobrazan. Takve stvari se, jednostavno, ne rade.

"Dosadašnja politika dovela je do toga da se iz dana u dan čine potezi koji drugim državama stavljaju do znanja koliko političkom establišmentu Srbije nije stalo do KiM. U takvoj atmosferi se lakše donose odluke na štetu našeg teritorijalnog integriteta, a tome doprinosi i pogrešan izbor sredstava. Podnošenje zahteva za savetodavno mišljenje MSP-a je potpuno pogrešan potez jer je politička dimenzija Suda lakše došla do izražaja nego što bi u jednom striktno pravnom sporu, kakav bi bila tužba protiv jedne države", naveo je Algrudić.

Iako nije obavezujuća, kako je dodao, odluka služi kao neka vrsta putokaza državama za ponašanje, a i EU je pošla od te odluke zauzimajući stanovište da je pitanje statusa zacementirano.

Na konstataciju da u EU ima nekoliko zemalja koje tvrde da nikada neće priznati Kosmet, Aligrudić je kazao da je "ovde reč da je cela igra sa Kosovom u vezi sa pridruživanjem Srbije EU jer se sve radilo na način da se neko u EU ne uvredi“, ističe Aligrudić u intervjuu "Alo“.

"Sada se postavlja pitanje pameti te politike jer se vrlo lako može desiti da od Tadićeve floskule ’I EU i Kosmet’ na kraju bude ’Ni EU ni Kosmet’, što bi bio konačni debakl te politike“, tvrdi Aligrudić.

On dodaje da je "veliki problem što mi nemamo iskristalisan i jasan stav, ne koristimo jasna pravna sredstva kao što bi bila tužba protiv jedne države, a ne oslanjamo se na Savet bezbednosti, koji je zbog stava Rusije naše jedino dobro uporište“.

Iako su najžešće kritike na račun zvanične politike u vezi sa Kosmetom stigle iz DSS-a, on smatra da srpska vlast nije zauvek izgubila Kosmet.

"Ne bih nikad rekao da je Kosovo zauvek izgubljeno. Da smo dovedeni u veoma tešku situaciju - jesmo - ali reći da smo Kosovo definitivno izgubili, to je defetistički stav koji je kontraproduktivan. To nam je nanelo veliku štetu u Međunarodnom sudu pravde i bojim se da nam može naneti štetu i u budućnosti“, rekao je Aligrudić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online