Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.11.2018.
04:00
Z. Marjanović - Vesti A

Huso načitaniji od Gugla

U dunjaluku (svetu) u kojem živimo, kaže narodna mudrost, "nema čoveka koji nema neko svoje veselje". Svako ima neko svoje interesovanje koje mu pričinjava zadovoljstvo, a najveće zadovoljstvo za Husa Preljevića jeste da beleži svaki, ali baš svaki događaj u svom selu Dušmanići, u Prijepolju i celom Polimlju.

Z. Marjanović
Sveznalica: Huso Preljević

Sve što se događalo u ovom delu Srbije od pre trideset godina do danas zapisano je u desetine raznoraznih i raznobojnih rokovnika i svezaka zbog čega ga često posećuju komšije, ali i mnogi nepoznati ljudi da se raspitaju kako se i kada nešto dogodilo u Prijepolju, i šire, pa i svi značajniji događaji u Jugoslaviji, Srbiji i u svetu.

- Evo, šine na pruzi Beograd-Bar su spojene u ponedeljak, 24. novembra 1975, zabeležio sam kada je jedan lekar u Beogradu porodio desetogodišnju devojčicu, upisao sam i datum i vreme kada je neki R. S, naravno da imam i njegovo puno ime i prezime, ali nije za objavljivanje, umro u svom automobilu u kome je bio u zagrljaju sa svojom mladom ljubavnicom, da je 17. jula 1954. rođena Angela Merkel, ali i da je 17. juna ove godine sa trešnje pao Dino Redžić i da se uspešno oporavio od povreda - citira svoje zapise Huso Preljević koji je, kažu Prijepoljci, smislio Gugl trideset godina pre nego što je nastao.

Ima Huso zapise o događajima, ali i do tančina i sve događaje iz svog života i sela koje se nalazi na visovima iznad Prijepolja.

- Već pola veka zapisujem sve: kad je urađen put, kada je rađen dalekovod i uvedena struja, kad se i kome u selu oteli krava, kad kome dođu gosti, kome sam išao u goste i ko mi je dolazio, kad je ko i gde otišao u vojsku, kad se ko oženio, kad se ko rodio, a, naravno, u skraćenoj verziji imam i zapisan moj lični i ljubavni život. Evo, na primer, da izvinite, da sam tad i tad bio na neplaćenom odmoru i da sam tada bio sa jednom J.... na Ravnoj njivi - demonstrira Huso kako funcioniše njegov seoski Gugl.

Sa pasijom svog rođaka i komšije Husa upoznati su mnogi Prijepoljci i njegove komšije iz sela koji ponekad od neobičnog hroničara traže i pomoć kada ne mogu da se prisete nekog važnog datuma ili događaja. Mada je ponekad Husova pasija i predmet šale meštana.

- Ma, Udba je bila mala maca za našeg Husa jer je on čovek kome ama baš ništa ne može da promakne. Često satima stoji na ogradi pored puta i beleži ko je prošao, ko je došao, ko je šta rekao, ali, eto, svaki čovek ima svoje veselje, pa i naš Huso - kaže u šali Husov brat i komšija Hasan Preljević uz napomenu da im uz Husove sveske internet i nije potreban.

Z. Marjanović
Crno na belo

Crna stastistika

Jedna od specijalnosti Husa Preljevića jeste vođenje najtačnije statistike Prijepoljaca koji su napustili svet i kada.

- U svesku napišem kada je čovek umro i izračunam koliko je tačno godina, meseci, dana i minuta i sekundi živeo. Opišem čin sahrane i koliko je trajala. Recimo, po mojoj statistici, prošle godine je u Prijepolju umrlo 377 građana - 217 Srba, 160 muslimana, muškaraca 195 i 183 ženskih osoba. I, tvrdim, da je ova moja statistika tačnija i od opštinske knjige umrlih, a ako mi neko ne veruje, neka proveri - kaže za "Vesti" Huso Preljević.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online