Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.08.2010.
11:09 >> 15:28h
rtv.rs A

Šutanovac: Profesionalizacija vojske prioritet

Dan avijacije - 2. avgust obeležen je danas na vojnom aerodromu Lađevci kod Kraljeva letačkim programom, kome su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić.


 

"Prvi zadatak u narednom periodu biće završetak profesionalizacije vojske i svrstavanje Srbije u red savremenih zemalja koje imaju potpuno profesionalizovanu vojsku", rekao je Šutanovac obraćajući se prisutnima.

Dan avijacije Vojske Srbije pripadnici tog roda obeležavaju u znak sećanja na 2. avgust 1893, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u tadašnjoj srpskoj vojsci.

U izmenama i dopunama Uredbe o formaciji celokupne vojske iz te godine je navedeno da pri svakoj diviziji treba formirati vazduhoplovnu, odnosno balonsku četu, s obzirom na to da tada aerodromi još nisu postojali.

 

 

Posle Prvog svetskog rata i formiranja Jugoslovenskog vazduhoplovstva, kraljevim ukazom iz 1924. određeno je da se 2. avgust, crkveni praznik Sveti Ilija, slavi kao vazduhoplovna slava.

 

 

Takođe, Sveti Ilija Gromovnik uzet je za zaštitnika najpre vojnika, a zatim i vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije.

 

 

Ta tradicija je bila prekinuta ratne 1941. i nije obnavljana sve do 1992, kada se, na inicijativu vojnih i civilnih vazduhoplovaca, ponovo vraća na aerodrome u Srbiji.

Ministar odbrane je istakao da Srbija ima dugu vazduhoplovnu tradiciju i da je zato završetak reforme VS, a time i modernizacija Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (PVO) i obnova vazduhoplovne industrije od izuzetne važnosti.


"Remontom postojećih vazduhoplova, nabavkom rezervnih delova i planiranim opremanjem vazduhoplovstva i vazduhoplovne odbrane letilicama, bespilotnim letilicama, raketnim i radarskim sistemima nove generacije, nastojimo da prevaziđeno postojeće probleme", rekao je Šutanovac.


On je naveo da je, kad je vazduhoplovstvo u pitanju, u prethodne dve godine obezbeđen remont sedam letilica, dok je na remontu trenutno 15, povećan je nalet pilota sa 20 na 30 sati godišnje, vazduhoplovni kadrovi su uključeni u međunarodnu razmenu i školovanje i učestovanje u izradi nacionalnih vazduhoplovnih propisa prema EU standardima...


VS je dobila i veoma važan privredno ekonomski karakter, jer je uspela da u proteklim godinama napravi izuzetno kvalitetne ugovore u inostranstvu, čime se upošljava naša industrija i zapošljava više desetine hiljada radnika.


"U danima koji su pred nama nadamo se potpisivanju konačno i prve milijarde dolara izvoza naše odbrambene industrije", istakao je Šutanovac, naglašavajući da je Srbija najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu, od Turske do Austrije.


Podsećajući na razvoj vazduhoplovstva u našoj zemlji, komandant Vazduhoplovstva i PVO VS brigadni general Ranko Živak je istakao da su hrabrost i rodoljublje oduvek krasili pripadnike srpske avijacije.


"Ministarstvo odbrane i Generalštab VS prepoznali su potrebu za osavremenjivanje vazduhoplovstva i podržali početak realizacije najvažnijeg projekta u narednom srednjoročnom periodu, a to je nabavka novog višenamenskog borbenog aviona", rekao je on.


Živak je komandantu Kopnene vojske general-potpukovniku Ljubiši Dikoviću uručio plaketu Komande vazduhoplovstva i PVO zbog nesebičnog angažovanja tog vida vojske koji su, kako je rekao, uradili sve da se avion, koji je pre dva meseca pao u Knićko jezero, locira i izvadi.


U letačkom programu prikazan je deo vazduhoplova sa kojim raspolaže VS, kao i manevarske mogućnosti novog aviona domaće proizvodnje "Lasta", a prikazan je i tehničko-taktički zbor.


U okviru proslave Dana avijacije, kome je prisustvovao veliki broj građana Kraljeva i okoline, ministar Šutanovac, Miletić i Živak presekli su slavski kolač, čime je obeležena avijatičarska slava Sveti Ilija. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online