Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2018.
17:04
Đ. Barović - Vesti A

Četvrt veka klopke za gelere

Monografijom "Klopka za gelere - u službi mira i humanosti", u Beogradu je obeležen vredan jubilej - 25 godina od početka korišćenja revolucionarne medicinske tehnike u zbrinjavanju i lečenju povređenih od gelera, ali i bilo kojih drugih metalnih predmeta koji završe u telu.

Đ. Barović
Sa bivšim pacijentima: Ratko Bulatović, Aleksandar Ružić i dr Dušanka Mandić

Patent najmlađeg primarijusa u Srbiji, člana Srpske akademije inovacionih nauka i potpredsednika ruske Akademije za zbrinjavanje žrtava katastrofa, prof. dr Dušanke Mandić Klopka za gelere promenio je sudbine na desetine hiljada ranjenih u celom svetu, a uspešno se primenjuje u čak 54 zemlje sveta. Istovremeno, njen drugi izum MADU traka nezaobilazan je u oporavku i lečenju mnogih "civilnih" povreda, uključujući sportske, o čemu mogu da svedoče brojni srpski sportisti, počev od Novaka Đokovića pa nadalje.

Magneti umesto igle

Sve ovo je bio povod za razgovor sa profesorkom Mandić koja i dalje sa nesmanjenim entuzijazmom radi i smišlja nove izume, a za čitaoce "Vesti" je pristala da otkrije kako su nastali i Klopka za gelere i MADU traka.

- Sa početkom krvavog raspada Jugoslavije, u Beograd je počeo da stiže sve veći broj ranjenika, pa je u svojevrsnu ratnu bolnicu pretvoren i Institut za medicinu rada gde sam prethodno radila. Znajući da će imati problem stručnog medicinskog kadra, odmah sam se ponudila da pomognem i veoma brzo sam shvatila da je najveći problem sa ranjenicima što zbog sankcija nismo imali dovoljno lekova za bolove. Kako sam u to vreme već bila profesor u školi akunpunkture, odlučila sam da tim nesrećnim ljudima pomognem koristeći se ovom tehnikom, s tim što sam igle zamenila magnetima - priča naša sagovornica.

Njen prvi pacijent bio je tada 17-godišnji Dragan Sladoje iz Sarajeva. Mina je eksplodirala tik pored njega i napunila ga sa više od 300 gelera. Ali, preživeo je.

- Začujem ga kako plače od bolova u ramenu. Da bih mu barem malo olakšala, stavim mu nekoliko magneta na rame i posle tri dana odigralo se pravo čudo. Nekoliko gelera oko te rane je isplivalo na površinu i trebalo ih je samo hirurški odstraniti. Nisam tome pridavala pažnju, već sam pristala da mu pomognem i pokušamo isto za nekoliko gelera blizu kičme. Ponovo smo uspeli.

Đ. Barović
Dr Srđan Starčević, prof. dr Drago Đorđević i dr Dušanka Mandić

Izvlačenje metka

Sledeći pacijent bio je 19-godišnji Slavko Buđelić, koga je snajperski metak pogodio u predelu struka, a zrno se zadržalo između aorte i kičme napravivši pulsirajući hematom.

- Hirurzi nisu smeli da ga operišu, a on je rapidno mršavio, imao septičku temperaturu i gnojnu ranu. S magnetima koje sam imala nisam mogla da mu pomognem, a baš u to vreme na Fiziološkom institutu gde sam držala predavanja jedna koleginica je ponudila na prodaju magnete veće snage, od 900 gausa. Bukvalno mi je u sekundi sinula ideja i ja sam iz tašne istresla i poslednji dinar da bi ih kupila što više. Brže-bolje sam otišla do bolnice i predložila Slavku da postavim magnete i tako pokušam da pomerim zrno taman toliko da može biti operisan. Devetnaestog dana to zrno se pomerilo 35 santimetara. Bila je dežurna sestra Milanka i kada nije uspela iz prve da izvuče geler, skupila je magnete oko rane i gazom izvukla metak veličine 4,5 santimetra.

Doktorka Mandić je tu shvatila da je moguće uklanjati gelere i bez hirurške intervencije i zajedno sa inženjerima napravila dve vrste "klopke": potkovičastu koja bi sakupljala više metalnih fragmenata u telu i strelastu za samo jedan geler.

- Tek nekoliko godina kasnije, na nagovor prijatelja i rođaka sam 1995. patentirala Klopku za gelere, a već sledeće godine u Briselu ona je dobila prvu nagradu. Sećam se da su mi tada prišli neki doktori iz Sarajeva moleći za pomoć, a ja sam im poklonila sve klopke koje sam ponela.

Od 2000. godine Klopka i MADU traka su zvanično medicinsko sredstvo, a od 2007. i nova medicinska tehnika koja se izučava, za sada, samo na postdiplomskim studijama medicine.

- Nekoliko profesora je već doktoriralo na temu korišćenja mojih patenata, ali mislim da bi najbolje bilo da se ova tehnika uvede u osnovno obrazovanje na medicinskim fakultetima kako bi širi krug lekara znao da adekvatno primenjuje sve pogodnosti Klopke za gelere i MADU trake. To je nešto što sam namenila čovečanstvu i zato je važno da se što više nađe u praktičnoj upotrebi. Uverena sam da će tako i biti - kaže na kraju Dušanka Mandić.

Blagodat za sportiste

Prošle godine je kao bomba odjeknula vest da je upravo dr Mandić izlečila proslavljenog tenisera Rafaela Nadala.

- To nije tačno, jer on nikad nije bio u mojoj ordinaciji. U Hanoveru sam se susrela sa njegovim doktorom i prenela mu moje viđenje i tehnike kojima bi se ubrzao oporavak. Ne znam da li me je poslušao - otkriva dr Mandić.

Ipak, nije nikakva tajna da je Novak Đoković jedan od njenih pacijenata, kao i brojni srpski košarkaši, vaterpolisti, odbojkaši.

Leči artritis, obnavlja hrskavicu

Pokazalo se da je MADU traka odlična u postoperativnom periodu kod raznih vrsta lomova, a posebno kada je reč o artritisu.

- Najčešće se leče bolesti koštano-zglobnog sistema, gde je uspešnost u terapiji 67-69 procenata, a zatim bolesti krvnih sudova, gde je uspešnost u terapiji 30-40 odsto. Kod vađenja stranih gvožđevitih tela oko 60 odsto se izvuče na površinu u vremenskom periodu od 4,5 meseca - veli sagovornica "Vesti".






 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online