Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.08.2010.
09:44 >> 10:01h
Press A

Albanci birajte autonomiju od 1 do 100!

Današnji "Press" piše o planu Beograda da reši status Kosmeta programom pod nazivom "Autonomija od 1 do 100". Ovaj program podrazumeva da Beograd Albancima ponudi da sami izaberu stepen autonomije na skali od 1 do 100, gde je 100 samostalnost. Ali, ono što izaberu Albanci, moraju da dobiju i Srbi sa severa Kosmeta.

Srbija je pripremila predlog za trajno rešenje statusa Kosova pod naslovom "Autonomija od 1 do 100" koji će predložiti zapadnim zemljama. Prema ovom predlogu Albancima sa Kosova biće ponuđeno da sami odluče u kakvim odnosima žele da žive sa Srbijom, da li žele najširu autonomiju ili pak da budu samostalna država. Ali, uz jedan uslov: da Srbi sa severa Kosova dobiju isto, piše "Press".


"Press" navodi da je glavne crte ovog plana, slučajno ili ne, otkrio predsednik Boris Tadić tokom prošlonedeljne posete Tari, kad je govorio o načinu na koji je Srbija podnela predlog rezolucije Generalnoj skupštini UN.

"Mi smo naravno svesni činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije, s druge strane svet mora da bude svestan činjenice da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira treba da tragamo za rešenjem koje će obezbediti mir i razvoj", poručio je Tadić sa Tare.

Autonomija od 1 do 100 = Podela

 

Na primedbu da je ovaj plan Srbije u stvari predlog podele Kosova, na šta ne pristaju ni Albanci ni najmoćnije zemlje sveta, "Pressov" sagovornik odgovara da Srbija i za to ima argumente.
"Sve države koje su priznale Kosovo u odluci u priznanju nisu napisali da je priznaju baš u tim i tim granicama, naročito pošto je Kosovo ipak pod protektoratom UN i gde vlast vrši Euleks. Pitanje granica Kosova još nije rešeno, a za rešenje ovog pitanja zalažu se i najveće svetske sile poput Rusije i Kine. Jer, na kraju, problem neće biti rešen ukoliko jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve".

Sagovornik "Pressa" iz vrha vlasti kaže da bi, prema ovom planu, Srbija tražila da se na početku pregovora o statusu Kosova utvrdi ono o čemu govori predsednik Tadić.


"Naš predlog je da se prihvati 'realnost na terenu', što je formulacija koju su zapadne zemlje non-stop ponavljale obrazlažući zašto Kosovo treba da bude nezavisno. A danas je realnost na terenu da imamo dva miliona Albanca na Kosovu koji neće da žive u Srbiji, ali imamo i Srbe ne severu Kosova koji neće da žive u nezavisnom Kosovu. I tu se ništa neće promeniti", navodi sagovornik "Pressa".


On dodaje da je zato predlog Srbije da kosovski Albanci sami izaberu kakvu autonomiju žele na skali "od 1 do 100", s tim što je "1 da budu sastavni deo Srbije, a 100 najveći stepen autonomije, odnosno samostalnost". 

"Srbija je spremna da Albancima na Kosovu prepusti da sami odaberu u kakvom odnosu žele da žive u odnosu sa Srbijom, da li žele autonomiju i kakav stepen autonomije, sve do samostalnosti. Ali, pošto je 'realnost na terenu' takva kakva jeste, da isti takav status dobiju i Srbi na severu. Ako se Priština odluči za najveći mogući stepen autonomije u Srbiji, Srbi sa severa bi u okviru njihove autonomije imali isti status. Ako, pak, žele samostalnu državu, onda to treba da dobiju i Srbi sa severa Kosova", rekao je izvor "Pressa" i dodaje da će, ukoliko ovakav dogovor bude postignut, građani Srbije o njemu odlučivati na referendumu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online