Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.08.2010.
21:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Brak Srbina i Albanke: Mirjeta oterala belu kugu

Tačno je da sve više neoženjenih gorštaka sa Peštera, Golije i Rogozne po mladu ide u Albaniju, tačno je da su Albanke mnogo vrednije od naših, da vole selo i da im nisu mrski seoski poslovi, tačno je i da su se mnogi od nas Albankama oženili "iz nužde" jer naše devojke beže i od najlepših i najbogatijih seljaka, ali je isto tako tačno: da se Albankama ne ženimo tek tako i da u svemu ima ljubavi i osećanja.

Porodični portret Rakonjaca
 

Ovako nam je pre šest godina o svojoj ženidbi u Skadru pričao Milinko Rakonjac (46), dugogodišnji neženja iz Višnjice kod Sjenice, koji je u mestu Puti kod Skadra upoznao i odmah zavoleo Mirijetu Geci (34), mladu Albanku katolikinju, koja se odlično snašla u novom domu na Pešterskoj visoravni.

- Otišao sam po preporuci: u Skadru me je sačkala jedna žena koja poznaje tamošnje prilike i odlično govori srpski i Albanki. Pre nego što sam se sreo sa Mirijetom, za skromni bakšiš, upoznala me je sa još dve devojke koje mi se nisu svidele. Kada se Mirijeta pojavila srce je počelo jače da kuca, odmah sam shvatio da je to "prava" i da sam sreo ženu mog života. Dopala mi se u svakom pogledu, a i ja njoj, njenoj sestri i majci. Sudbina - da mi je pre toga neko rekao da ću se oženiti Albankom iz Skadra, pomislio bih da je lud - priča danas Milinko i naglašava da njegovoj sreći nema kraja jer mu je Mirijeta podarila sina Novicu i ćerku (još u pelenama) Selenu.

Milinko i Marijeta posle venčanja

Milinko naglašava da mlade Albanke, pre nego što pođu u Srbiju, traže informacije o mladoženji, njegovoj porodici, mestu boravka, zanimanju, imetku... Raspitala se Mirijeta preko nekih prijatelja i o njemu.

- Nisu, kao naše, opsednute gradom, uglavnom su patrijarhalno vaspitane i ništa ne rade bez saglasnosti rodbine. Ne smeta im ni to što smo mi pravoslavni, a one uglavnom katolikinje. Najvažnije im je da sretnu dobrog i poštenog čoveka - kaže Mililnko.

- Odlično mi je ovde na Pešteru, naučila sam solidno srpski, znam običaje, odlični su mi svekar i svekrva, imamo i divne komšije. Sad sam domaća, ovdašnja, prava Pešterka. Nisam se pokajala što sam došla u ovaj "zabiti" deo Srbije. Ovde imam porodicu, muža, decu i prijatelje, ovde imam sve što se zove sreća - priča Mirijeta i naglašava da će Novica i Selena sigurno dobiti bar još brata ili sestru.

Svekar i svekrva hvale snaju

Milenkovi otac i majka Veljko i Dobrinka kažu da su Mirijetu jedva dočekali, da je ona spasla njihovu "kuću bez perspektive" i da je za njih ona "zlato".
- Uz nju i našeg Milinka imamo još dva zlata: Novicu i Selenu, do pre pet godina iz naše kuće se ni muk nije čuo, a sad je stalno galama, milina jedna, sreća neizmerna, dolazak Albanki u ovaj kraj bio je pun pogodak - ističe starina Veljko.


Sve više kolevki

Predsednik udruženja "Stara Raška" u Sjenici Momir Kovačević kaže da je do sada na Pešter stiglo oko 100 Albanki i da je iz srpsko-albanskih brakova (do sada) rođeno 60 dece.
- Pomagaćemo i pospešivati ovakve brakove jer spasavaju mnoge porodice i čitava sela, snajke iz Albanije su odlične - naglašava Kovačević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online