Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.11.2018.
16:56
Tanjug, Vestionline A

Tači: Srbija ne može da stavi veto na vojsku

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas u Parizu da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije neće doći do podele Kosova, niti će se formirati "Republika Srpska", a prethodno je u intervjuu francuskim medijima takođe poručio da je on "predsednik suverene zemlje" i da "niko u Srbiji ne može da stavi veto" na formiranje kosovske vojske.

EPA/Stephanie Lecocq
Hašim Tači

- Neće biti podele, niti zajednice sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da bude potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije - rekao je Tači na konferenciji za novinare u Parizu.

On navodi da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa, prenosi RTK2.

- Kosovo ima tri cilja koja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamena rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u Ujedinjene Nacije - dodao je on.

Tači se osvrnuo i na odluku Srpske liste da u Skupštini Kosova deluje kao opozicija navodeći da ona nije korisna ni za Kosovo, ni za Srbe, ali da je istovremeno taj potez uzdrmao i funkcionisanje institucija, pre svega vlade koja sada mora zvanično da potvrdi da li ima ili nema većinu.

Francuska televizija "Frans 24" objavila je intervju koji je Tači dao za AFP, a u kojem je izneo tvrdnju da "revidirana granica između Kosova i Srbije neće biti povučena duž etničkih linija".

- Kosovo će ostati multietničko, kao i Srbija, neće biti nikakvog premeštanja stanovništva. Region će biti bezbedniji zahvaljujući ovom sporazumu - rekao je Tači.

U vezi sa nedavnom odlukom prištinskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku, a koja je prema navodima francuskih medija, izazvala bes srpske manjine, Srbije, kao i "ozbiljne rezerve NATO", Tači je poručio da je on "predsednik suverene zemlje" i da će "oružane snage Kosova biti stvorene".

- To je gotova stvar. Niko u Srbiji ne može da stavi veto na to, svidelo im se to ili ne. Sve što ćemo učiniti biće po ustavu i zakonu. To će biti postepeni proces u koordinaciji sa našim partnerima u NATO i SAD - rekao je Tači.

On je izneo tvrdnju da se radi o "novoj vojsci, mirnoj, multietničkoj, sa više od 10 odsto pripadnika iz redova manjina".

U međuvremenu je televizija Klan Kosova prenela da je Tači rekao da nema zakazan nikakav bilateralni sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Parizu gde će obojica, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, prisustvovti obeležavanju 100. godišnjice primirja kojim je okončan Prvi svetski rat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online