Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.11.2018.
19:22
Vestionline,b92.net A

"Srpskim monasima preti deportacija sa Kosmeta"

Nakon pokušaja obnove boravišne dozvole jedan od monaha Eparhije Raško-prizrenske suočio se sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan van KiM.

A. Čukić
Sava Janjić

To je objavio iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

On je istakao da se problem oko dokumenata koji imaju većina Srba na KiM pokazao kao jedan od ozbiljnijih problema sa kojim se Srbi na ovom prostoru suočavaju. 

- M.Š. je već godinama monah u jednom od manastira Eparhije Raško-prizrenske i pokušao je prekjuče da obnovi boravišnu dozvolu na KiM. Došao je na poziv MUP Kosova na fotografisanje u policiju u Prištinu pošto mu je rečeno da mu je odobrena boravišna dozvola (treća po redu). Prema ranijem dogovoru trebalo je da mu izdaju privremenu kosovsku ličnu kartu sa trajanjem od 5 godina (redovne važe 10 godina).

Međutim, kada je došao, posle par sati čekanja, pojavila su se 2 policajca, odveli ga iza zgrade policije do kola. Tamo mu je saopšteno da mu je zahtev odbijene i to pre pre mesec dana i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju. Kada je M.Š. pokušao da mirno objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, već da mu je čak obećano da će dobiti ličnu kartu, pitao je za razlog odbijanja i policajci su mu saopštili da je to zbog toga što ima dokumente koordinacione uprave (tj. dokumente koje Republika Srbija izdaje za Srbe koji žive na KiM), i da je u međuvremenu Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova propisalo da se sa takvim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka.

Ipak, rečeno mu je da dođe sledećeg jutra, da se vidi sa šefom kancelarije za migracije i strance pri MUP-u. Tako je i bilo. M.Š. je došao danas (9. novembra 2018) ujutro očekivajući da će nesporazum biti razrešen, međutim ovaj put je dobio i pismenu potvrdu (rešenje) da je njegov zahtev odbijen. Dat mu je novi rok od 8. dana za žalbu uz obećanje da do rešenja žalbe neće biti deportovan van Kosova. O ovom slučaju odmah je obaveštena Eparhija Raško-prizrenska i preko naših advokata Eparhija je u kontaktu sa misijom OEBS-a koja posreduje u ovom problemu - naveo je Janjić. 

Dodao je i da je posebno zabrinjavajuće da je monahu M.Š. rečeno u policiji da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KiM da će biti deportovani van Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Republike Srbije, koja opet MUP Srbije ne izdaje građanima na KiM, osim ako imaju prebivalište van Pokrajine. 

- Treba imati u vidu da većina kosovskih Srba poseduje samo ove dokumente i pasoše koordinacione uprave (koji nisu u bezviznom režimu kao redovni dokumenti Rep. Srbije). Građani se redovno suočavaju sa problemom dobijanja viza jer im u stranim ambasadama u Prištini traže kosovske pasoše, a kada se pojave u beogradskim ambasadama kažu im da nisu ovlašćeni da izdaju vize za građane Srbije.

Prema kosovskim najnovijim pravilima stranci treba da apliciraju minimum pet godina da bi dobili privremena dokumenta. M.Š. je već treću godinu redovno produžavao boravak, ali je odjednom suočen sa situacijom da su se pravila promenila. Ovo je inače do sada sedma promena koju kosovske institucije uvode od kada su obećali da će barem za crkvena lica (u skladu sa Ahtisarijevim Aneksom 5) po hitnom postupku rešavati boravište za monahe i monahinje koji sada žive u kosovsko-metohijskim manastirima. Ovakav odnos kosovskih institucija prema Srbima koji već godinama žive na KiM krajnje je diskriminatoran i neposredno podstiče na iseljavanje našeg stanovništva.

S druge strane nadležne institucije Republike Srbije trebalo bi što pre da pronađu rešenje kako da pomognu svojim građanima koji se suočavaju sa sve ozbiljnijim teškoćama kako da prežive u postojećim uslovima. Eparhija Raško-prizrenska mišljenja je da ovo pitanje hitno treba da se uključi i u dnevni red predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN u NJujorku i da se ovaj problem uključi u izveštaj Specijalnog predstavnika Gen. Sekretara UN za KiM - zaključio je Janjić.

POVEZANE VESTI

Petak 09.11.2018. 21:20
Ne kaže se deportovanje već šut karta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online