Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.10.2018.
00:21
D. Dekić - Vesti A

Tabloidi crtaju metu na čelu

Curenje informacija iz policijske istrage, sa saslušanja, svedočenja i objava dijagnoze iz zdravstvenih kartona jesu uvreženi manir srpskih tabloida. Tu pojavu stručna javnost ne vidi samo kao krivično delo, već i kao crtanje mete na čelo svima koji drugačije misle. Poslednji čiji je tajni iskaz postao javni jeste bivši predsednik Srbije Boris Tadić, saslušan u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala povodom smrti dvojice gardista u Topčideru.

M. Karović
Intima u izlogu: Danas mnogi listovi krše novinarski kodeks

Socijaldemokratska stranka čiji je Tadić lider saopštila da je "Vučićev 'Srpski telegraf' objavio delove službenog zapisnika iz SBPOK-a i tužilaštva, čime je prekršen član 146 Krivičnog zakonika o zaštiti podataka o ličnosti", a Tadić najavljuje krivičnu i prijavu povereniku za informacije.

Život Violete Cvetković tabloidi su "kao na tanjiru" pružili javnosti kada je pustila snimak iz Doma zdravlja u Kragujevcu da pedijatri neće da joj pregledaju dete jer njegov "izabrani lekar nije u toj smeni". Lekari su demantovali, a režimski tabloid se obrušio na nju nazivajući je konfliktnom ličnošću, bahatom, kao i da joj nije prvi put da pravi skandale.

- Na ginekologiji se ranije potukla sa pacijentkinjama, a upamćena je po zahtevu da joj se radi kiretaža na Badnji dan, zbog čega je pravila scene, a mnogi to povezali s pređašnjim boravkom u sekti - prenosi "dobro obavešten izvor" i tvrdi da je bila i osuđivana zbog rušenja spomenika.
Poverljivi izvor ili policijske informacije, tek koliko je opasno tabloidno etiketiranje ukazuju u Autonomnom ženskom centru. Oni pozvaju nadležne na reakciju jer se život Violete Cvetković dovodi u opasnost, a opisom da je "nevernica" pozivaju vernici na njen linč.

- Zabrinuti smo za njenu bezbednost posle objava u "Informeru" kojim je prekršeno načelo zaštite podataka o ličnosti, odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonika o krivičnom postupku - saopštio je AŽC.

Ništa čudno jer je poverljivom medicinskom dokumentacijom o stanju bivšeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica pre nekoliko godina na TV Pink mahao glavni urednik "Informera" Dragan Vučićević. Potom je ministar zdravlja Zlatibor Lončar komentarisao Kornicov zdravstveni karton, a tada ombudsman Saša Janković rekao da je dokumentacija neovlašćeno izdata iz psihijatrijske bolnice "Dr Laza Lazarević" čime je ministar prekršio zakon. Postupak protiv njega je zastareo.

Predsednik Udruženje novinara Srbije Vladimir Radomirović smatra da je posao novinara da dođe do tih podataka i da ih ne treba apriori osuditi.

- Informacije mogu da štete istrazi, pa bi policija i tužilaštvo trebalo da povedu računa - ocenio je Radomirović u izjavi za "Vesti".

Skandalozno je kršiti zaštitu podataka o ličnosti, kaže bivša predsednica NUNS Gordana Suša, uz ocenu da se kršenje zakona ne kažnjava jer su tabloidi "protočni bojler partokratske vlasti". Ona ukazuje da su se tabloidi ostrvili i na poverenika za informacije Rodoljuba Šabića samo zato što savesno radi svoj posao.

- Vidimo da su u javnost izašle poverljive informacije sa saslušanja Borisa Tadića i nikom ništa, a to su opasne stvari - kaže Suša za "Vesti" i ističe da se u svim segmentima urušava normala pluralističkog društva, pa, između ostalog, svako ko misli drugačije dobija "metu na čelu".

Udar na kolegu

Stevan Dojčinović, urednik novinarske mreže KRIK, za istraživanje kriminala i korupcije, u "Informeru" je bio opisan kao "aktivni sadomazohista i saradnik francuske obaveštajne službe". Tabloid je objavio fotografije "u sadomazohističkoj seansi", navodeći da su "izvori" koji su im dali slike rekli i da Dojčinović tvrdi da je bušenje kože kukama i kačenje o plafon neka vrsta ekstremnog sporta!

Veštice i nevernice

- Violeta Cvetković je progovorila o onome što muči mnoge roditelje kad je u pitanju način organizovanja zdravstvene zaštite dece u Srbiji, i mogućnost da se traži mišljenje drugog lekara pedijatra u okviru iste zdravstvene ustanove. Takvo izveštavanje "Informera" poseća na postupanje inkvizicije, koja je u srednjem veku spaljivala žene na lomači samo na osnovu neproverenih dojava da su nevernice i veštice - kažu u AŽC.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online