Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2018.
08:24
BBC A

Požar u rezervatu prirode Carska bara: Šta smo izgubili

Još nema zvaničnih podataka o tome šta je sve vatra progutala u jednom od najznačajnih evropskih specijalnih rezervata.

Tanjug
 

Požar koji je buktao na 800 hekatara u okolini Zrenjanina i koji je zahvatio deo specijalnog rezervata prirode Carska bara ugašen je dan nakon izbijanja. 

Dok ekipe Zavoda za zaštitu prirode obilaze teren i utvrđuju štetu, iz uprave Specijalnog rezervata prirode Carska bara kažu da je prema prvim procenama izgorela ogromna površina pokrivena trskom. 

- Sreća u nesreći da je jesen i da nema mladunčadi ptica. Divlje svinje i ostale životinje su pobegle pred vatrom - nismo videli ni jednu izgorelu životinju - kaže za BBC Milivoj Putić iz Specijalnog rezervata Carska bara. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Zrenjaninu saopštilo je da je u Beogradu uhapšen čovek za koga se vereuje da je izazvao požar na svojoj parceli koji se kasnije proširio i zahvatio deo rezervata Carska bara. 

Ovo je prvi put da je požar tolikih razmera zahvatio jedan od svetski značajnih rezervata prirode.

Šta je Carska bara i zašto je važna? 

Specijalni rezervat prirode Carska bara nalazi se nadomak Zrenjanina u međurečju reka Tise i Begej. 

- Carska bara je jedno od najvažnijih ornitoloških područja u Evropi - kaže Putić. 

Značaj područja zbog autohtonih vrsta biljaka i životinja prepoznat je još u 19. veku, a Carska bara nakon Drugog svetskog rata postaje zaštićeno područje. 

Danas, Carska bara ima status međunarodno značajnog močvarnog područja i međunarodno značajnog područja za ptice. 

- U Carskoj bari registrovano je više od 250 vrsta ptica, gotovo sve su zaštićene, a mali broj onih koje su lovne ptice takođe imaju određenu vrstu zaštite - objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu ptica. 

Područje rezervata Craska bara dom je svih vrsta čaplji, retkih i ugroženih grabljivica uključujući orla belorepana, ptica moćčvarnica, divljih gusaka i patki.

Šta je izgubljeno u požaru

Još uvek nema zvaničnih i preciznih podata o šteti nastaloj u Carskoj bari. 

- Da se ovakav požar dogodio u martu i aprilu nastradao bi veliki broj mladunaca. Period gnežđenja je završen i to je dobra vest - izbegnuta je katastrofa ogromnih razmera - kaže Ružić. 

Iz Carske bare kažu da je izgoreo pojas trske oko rezervata koji će sledeće godine ponovo izrasti. 

Ipak, nastala šteta nije mala. 

- Narušen je prirodni sklad. Tačno je da nije bilo selica, ali tokom zime veliki broj ptica dolazi u Carsku baru - pojas trske je njihovo utočište, hrana i mesto za odmor na putu ka jugu - kaže Ružić. 

On objašnjava da se radi o jednom od najvećih pojaseva trske u Srbiji i da je problem što izgorela trska znači da su mnoge vrste ptica ostale bez hrane. 

- Nije u pitanju samo stradanje biljaka, životinja i staništa - kada se dogodi ovakav požar u atmosferu se ispušta ogromna količina ugljen-dioksida koji nam ne treba jer proizvodi efekat staklene bašte.

Šta smo naučili

Sektor za vanredne situacije saopštio je da je broj požara u poslednje dve nedelje porastao za čak sedam puta u odnosu na isti period prošle godine. 

Oni apeluju na građane da ne spaljuju rastinje na otvorenim prostorima. 

- Većina ljudi zna da strnjika ne sme da se pali i ne odobrava to. Međutim, kada pogledate da je povećan broj požara, postavlja se pitanje gde su nadležne institucije koje treba da kazne one koji to i dalje čine - kaže Ružić. 

Kazne za kršenje odredbi Zakona o zaštiti od požara koji zabranjuje spaljivanje otpada na otvorenom prostoru kreću se od 10 do 50 hiljada dinara za fizička lica i do milion dinara za pravna lica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online