Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2018.
08:47
Vestionline, Tanjug A

Počinje vežba sa NATO, prisutni Vučić i Stoltenberg

Mladenovcu danas počinje međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018". Prisustvovaće Stoltenberg i Vučić.

EPA/Zurab Kurtsikidze
 

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije, i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a. Vežba će trajati od 8. do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Arandjelovca, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg učestvovaće i na skupu "Liderstvo za bezbednost regiona", na kome će razgovarati o tome kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO-a, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su prakticne koristi za gradjane Srbije i regiona. 


Na skupu, koji u hotelu "Hajat Ridžensi" organizuje Beogradski bezbednosni forum, Vučić i Stoltenberg će razgovarati i o tome šta Srbija želi da postigne većom saradnjom s NATO-om, saopšteno je iz Foruma, koji čine Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji. 

Stoltenberg, koji boravi u Srbiji od 6. do 8. oktobra, još je od samog stupanja na dužnost generalnog sekretara NATO-a otvorio prostor za drugačiji dijalog sa zvaničnim Beogradom, a pre godinu dana u razgovoru je s Vučićem u Briselu istakao da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, i ponovio da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti. 

Stoltenberg je tada podvukao da je bliska saradnja s NATO-om i njenim članicama moguća i bez članstva Srbije u Alijansi, a rekao je i da je na Srbiji da, kao suverena zemlja, odluči kako želi da saradjuje s Rusijom. 

Iako vojno neutralna, Srbija ima ozbiljnu saradnju s NATO-om kroz Progam partnerstva za mir i, prema dostupnim podacima, Vojska Srbije učestvovala je u više zajedničkih vežbi sa snagama alijanse nego sa ruskom vojskom. 

Beogradske nevladine organizacije koje će biti domaćini Vučićevog i Stoltenbergovog razgovora, organizuju od 17. do 19. oktobra i tradicionalni, osmi, Beogradski bezbednosni forum, pod motom "Izgradnja zajedničke budućnosti u vremenu nesigurnosti". Teme će, izmedju ostalog, biti budućnost Zapadnog Balkana, ali i budućnost EU, uticaj Nemačke i SAD na region, dijalog Beograda i Prištine, pomirenje u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online