Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.10.2018.
14:26
Vestionline, Tanjug A

Vulin: Stvaranje velike Albanije najveća pretnja miru

Glavni bezbednosni problem na Balkanu i najveća pretnja miru je pokušaj stvaranja "velike Albanije", nove države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delove Srbije, Crne Gore, Makedonije i čak jednog dela Grčke, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

youtube.com/ Novo jutro - Dea i Sarapa
Aleksandar Vulin (Foto: Arhiva)

Vulin je na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji" na panelu "Regionalna bezbednost" naveo da je suštinsko pitanje naše bezbednosti, bezbednosti čitavog regiona, pitanje stvaranja "velike Albanije". 

- Velika Albanija je ta koja izaziva duboku nestrpljivost, veliku zabrinutost i odsustvo reakcije međunarodne zajednice na njeno stvaranje je nešto što nas brine. To je najozbiljna pretnja miru na Balkanu, stvaranje nove države, države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak jednog dela Grčke - kazao je ministar.

Osvrnuvši na raniju izjavu Hašima Tačija da Albanci sanjaju san o ujedinjenju, te izjava Edija Rame da Kosovo i Albanija treba da imaju jednog predsednika, kao i izjava predsednika Albanije o granicama kao glavnom bezbednosnom problemu Balkana - stvaranju velike Albanije, Vulin je rekao da se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima.

- A, ako sukobi na Balkanu ponovo ožive, to će se desiti zato ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja. Svaki pokušaj Srba da formulišu svoje interese i svoje pravo na postojanje nailazi na osudu, pa čak i tako banalno kao što je odlazak našeg predsednika Aleksandra Vučića da otvori bolnicu - naveo je Vulin. 

Prema njegovim rečima, odlazak predsednika Vučića u Istočno Sarajevo namerno je protumačeno kao da se Srbija meša u život nekih drugih. 

- Legitimno pravo Srbije je da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive. Ne da se meša drugima, menja granice, ali da brine o Srbima bez obzira gde god oni žive - istakao je.

Vulin je kazao da Balkan jeste "bure baruta", ali da se fitilj ne nalazi na Balkanu, niti se ikada nalazio na Balkanu.

Mnogo je, kazao je, bezbednosnih izazova, od nelegalnog otcepljenja autonomne pokrajine Kosova i Metohije, islamskog fanatizma, migrantske krize, ali da je više od svega nepostojanje jasnih pravila i kršenje međunarodnog prava najveći bezbednosni izazov na ovim prostorima.

- Bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije KiM međunarodno pravo je uništeno i nema jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje. Odsustvo međunarodnog prava je najopasnija stvar koja se desila na ovim prostorima, opasnija od ratova. Ratovi jednom prestanu, a ako nema pravila, ako živimo u svetu bez zakona, onda to nikada neće prestati - kazao je ministar odbrane.

Naveo je primer licemerja koje proizilazi iz kršenja međunarodnog prava i kazao da Albanci na KiM pokušavaju da formiraju vojsku Kosova, protivno svim međunarodnim dogovorima, Rezoluciji 1244, a da se svi slažu oko jedne stvari, a to je da vojska Kosova ne postoji. 

- Srbija kaže vojska Kosova ne sme da postoji, drugi kažu da bi bilo ipak dobro da ona postoji, ali se slažu da ne postoji. Međutim, u nekoliko svetskih prestonica nalaze se ljudi koji nose uniformu vojske Kosova i koje zemlje domaćini priznaju kao legitimne izaslanike ministarstva odbrane i vojske Kosova. I kada razgovaramo sa ambasadorima tih zemalja oni slegnu ramenima i kažu mi smo tako odlučili i tačka. To tačka i mi smo tako odlučili je najveća pretnja miru na Balkanu - kazao je Vulin.

Zaključio je da odsustvo i brutalno silovanje međunarodnog prava, kao i brutalno poništavanje svih pravila su najveća pretnja na Balkanu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online