Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.10.2018.
11:38
rts.rs, Vestionline A

"Zahvalnost Rusiji jer stvari nazivaju pravim imenom" (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije osudilo je pasivno ponašanje međunarodnih snaga na Kosmetu, ocenivši ga neodgovornim i navodeći da je moglo da dođe do novog krvoprolića. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković zahvalio je Moskvi na tome što je spremna "da stvari nazovu pravim imenom".

youtube.com/ Jutarnji Program TV HAPPY
Nikola Selaković

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je Aleksandar Vučić navikao javnost da je normalno da se redovno viđa sa najvišim svetskim zvaničnicima, što nekada nije bio slučaj, a retko je i kod drugih lidera Zapadnog Balkana.

- Našeg predsednika svetski lideri uvažavaju, on uživa jednu vrstu ugleda ne samo zbog nezavisne politike koju vodi već i, što je važno, zbog uspešne politike ekonomskih reformi koje je 2014. počeo da sprovodi, a koje Putin od ove godine reformom penzionog sistema počinje da sprovodi u Rusiji - rekao je Selaković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Selaković je istakao da je situacija u regionu uzavrela, i da na Balkanu nikada ni nije mirno.

- Ne samo zbog referenduma u Makedoniji, predstojećih izbora u BiH, već i upada albanskih specijalnih snaga i politike dugih cevi na sever Kosmeta. To su teme koje će biti na stolu tokom razgovora dvojice predsednika - rekao je Selaković komentarišući današnji susret dvojice predsednika.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije osudilo je pasivno ponašanje međunarodnih snaga na Kosmetu, ocenivši ga neodgovornim i navodeći da je moglo da dođe do novog krvoprolića.

Selaković je rekao da s jedne strane imamo politiku mira i dogovora predsednika Vučića, a sa druge politiku dugih cevi.

- To je baš kao što je navela gospođa Marija Zaharova, iznoseći stav Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, na čemu dugujemo zahvalnost i njoj i ministru Lavrovu, i Putinu, jer, ako ništa drugo, spremni su da stvari nazovu pravim imenom - istakao je Selaković.

Licemerno je sa druge strane, kaže Selaković, kada Evropska komisija poziva dve strane da smire tenzije.

Selaković očekuje nastavak podrške Moskve politici Beograda i predsednika Vučića, kao što je bilo i do sada.

- Ovo je 14. susret dvojice predsednika u kratkom periodu. Intenzivna i jaka saradnja rezultira podrškom koju Ruska Federacija pruža Srbiji u rešavanju kosovskometohijskog problema - rekao je Vučić.

"Srbiji ne može biti dobro ako je loše susedima" 

Generalni sekretar predsednika rekao je da je Vučić sa svim liderima sa kojima se sastaja - Sijem Đinpingom, Angelom Merkel, Majkom Pensom, govorio o situaciji u regionu.

- Zašto je o tome govorio? Jer Srbiji ne može da bude dobro ako je nestabilno i loše susedima. Krize na Balkanu znaju da se prelivaju preko granica", rekao je Selaković dodajući da "bez razgovora  o trateškim temama ne možemo da računamo na siguran ekonomski napredak" - kaže Selaković.

Govoreći o neuspelom referendumu u Makedoniji i reagovanju komesara EU Johanesa Hana koji je rekao da je data podrška Prespanskom sporazumu, Selaković je rekao da je to "neobična izjava".

- Sa nestrpljenjem sam očekivao reakciju EU na neuspeh referenduma, a onda je došla takva reakcija. Pokazuje da naša pozicija nikada nije laka i jednostavna, da mali narodi na Balkanu traže razumevanje od velikih, ali se neretko dešava da ono što važi za velike, ne važi za male - ukazao je Selaković.

Tražimo da nas malo više uvažavaju i poštuju, da saslušaju naš glas i našu stranu, zaključio je Selaković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online