Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.09.2018.
16:40
Đ. Janković - Vesti A

Samuraj sa Drine

Ukoliko mislite da samuraji žive samo u dalekom Japanu niste u pravu. To potvrđuje primer Mladena Burazerovića (27) iz Loznice koji je jedini samuraj ne samo u lozničkom kraju i Srbiji, nego i na celom Balkanu, momka koji se pre nešto više od pola godine iz prestonice naše zemlje vratio u rodni kraj da ovde živi, radi i nastavlja da sledi bušido kodeks.

Foto: Lična arhiva
Svake godine novi sertifikat: Mladen Burazerović

Ljubav prema istočnjačkim borilačkim veštinama usavršavao je od malih nogu i uspeo da dostigne takvu tehniku da danas on druge podučava, uvek imajući na umu vrednosti koje poštuje svaki pravi samuraj, bez obzira na to bio u senci Fudžija, ili na obali Drine.

Mladen je tokom raspusta u zavičaju kao devetogodišnjak počeo da otkriva tehnike borilačkih veština. Najpre je uz majstora džiju-džice, počasni osmi dan, svoga dedu Iliju Gajića, počeo da uči pokrete te borilačke veštine, a onda je nastavio da vežba aikido u Beogradu. Dok je odrastao u prestonici u sve to je uključio i karate, pa je u aikidu dostigao četvrti dan, najviše zvanje koje se dobija polaganjem, počasni četvrti u karateu, a u džiju-džici peti i zvanje šihana, odnosno učitelj učitelja.

Nije mu bilo dosta nego je završio Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu i Medicinski fakultet, pa je profesor fizičkog vaspitanja i sporta i specijalista strukovni fizioterapeut. Govori engleski, ruski i italijanski, a trenutno uči nemački jezik. Na sve to postao je i pravi samuraj što ne može biti svako.

Foto: Lična arhiva
Katana, drevni samurajski mač

- Na preporuku kapetan samuraja, majstora Alfonsa Toregrosa, iz Italije, postao sam samuraj. Njegov predlog da me promoviše razmotrila je Oružana samurajska borbena asocijacija. Samuraj osim borbenih veština mora imati i obrazovanje tako da sam u Japan poslao fakultetske diplome kao i majstorske iz borilačkih veština.

Proverili su sve to, ali i kakve su i kolike moje zasluge u širenju borilačkih veština u svetu. Predsednik Asocijacije Masaši Jokojama i Šigeo Omae, potpredsednik i bivši ministar odbrane Japana, prihvatili su dobijenu preporuku i u decembru 2016. sam postao samuraj. Inače, sertifikat nije trajan, mora se obnavljati svake godine tako da je to velika čast, ali i velika obaveza - priča Mladen.

Poslednjih nekoliko meseca samurajskim veštinama uči Lozničane u svom Daišin dođo klubu, gde im pokazuje daišin riju džiju-džice, metod koji je osmislio kao veštinu u kojoj su objedinjeni aikido, aiki-džiju-džicu i karate, i kenđucu - samurajsko mačevanje katanom, čuvenim mačem.

 

Foto: Lilčna arhiva

Seminari
On mora da ispunjava više uslova, zna sve sve što rade samuraji i poseduje samurajske veštine. Zahvaljujući dostignućima u borilačkim veštinama držao je više međunarodnih seminara u inostranstvu, a već nekoliko godina sarađuje sa italijanskim majstorima.

Kodeks ne zna za strah od smrti

Mladen objašnjava da samuraj mora biti kompletna ličnost i da osim borilaških veština poštuje nepisani bušido kodeks, u japanskoj tradiciji prisutan vekovima, odnosno da nikad, ni po koju cenu ne skrene sa puta ratnika. Ovi neustrašivi ratnici učeni su od detinjstva samodisciplini, odbacivali su materijalna dobra i bilo koji oblik straha, naročito od smrti.

Samuraj mora imati određene vrline - iskrenost, odnosno pravednost, uljudnost, čestitost, čast, hrabrost, dobrotu i lojalnost, a glavnih pet principa koje bušido zahteva su vernost prema gospodaru, ili ljubav prema domovini, skromnost, umerenost i otvorenost.

- Samuraj bilo gde da se nalazi, u svakom okruženju, uvek predstavlja sve samuraje i mora voditi računa o svom ponašanju. Tako sebi ne smem da dozvolim nekakav ispad, ili neko nedolično ponašanje koje nekada pokazuju moji vršnjaci - obrazlaže Mladen.

O svemu što je do sada postigao govori tako kao da to može svako, ali je sigurno, a to ne priča, da je u svoje obrazovanje i borilačke veštine uložio mnogo vremena, rada, truda, volje i ljubavi. Imao je upornost, istrajnost i zacrtane ciljeve koje je dostigao. Zato on nikako nije slučajno postao samuraj, jedini na Balkanu i to zvanje sasvim zasluženo nosi sledeći bušido kodeks.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online