Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.09.2018.
00:25
J. L. Petković - Vesti A

Albanski desant sa hoklice

Delegacije Beograda i Prištine (koja nije članica UN) i ovoga puta su imali živopisan odnos u Njujorku.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bedžet Pacoli, kosovski ministar spoljnih poslova, nepozvan je upao u kadar premijerki Srbije Ani Brnabić kako bi kamere zabeležile njihovo rukovanje, a kosovski predsednik Hašim Tači preplavio je društvene mreže fotografijama susreta sa stranim zvaničnicima koje je susreo dok se u glavnoj sali zgrade na istočnoj strani Menhetna održavalo zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propusnice, kao i članovi UN - prokomentarisao je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, dolazak prištinske delegacije u zgradu UN.

EPA/Tamas Kovacs
Bedžet Pacoli

Maroko demantovao Pacolija

Premijer Maroka Sadedin el Otmani demantovao je navode kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, koji je na Tviteru objavio da je imao konstruktivne razgovore sa marokanskim zvaničnikom u Njujorku.
- Tokom pauze našoj delegaciji je prišao i nametnuo se gospodin s Kosova. Nismo razgovarali o bilateralnim odnosima, kao ni o uspostavljanju kontakata. Pozicija Maroka je konstantna. Maroko ne priznaje Kosovo i nema odnose sa njim - napisao je El Otmani.

Zloupotreba statusa

Lider socijalista je pojasnio da se delegacija Prištine prijavila preko Odeljenja UN za mirovne operacije i tako dobila propusnice sa kojima, ipak, ne mogu da uđu u sale na sastanke.

- Oni to rade svake godine, to je zloupotreba tog statusa, ali džabe im. Mislim da su svi prozreli o čemu se tu radi, da svi imaju u vidu da su napravili strašnu grešku kad su priznali Kosovo i da se mnogi od njih danas kaju zbog toga i razmišljaju o povlačenju priznanja - rekao je Dačić koji je ukazao da ga tokom boravka u Njujorku najviše interesuju razgovori sa državama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, odnosno da preispitaju tu odluku.

A do kratkog susreta Ane Brnabić i Bedžeta Pacolija je došlo nakratko u hodniku zgrade UN, kada je Pacoli prišao premijerki Srbije dok je davala izjave medijima i pružio joj ruku. Dok su se rukovali, premijerka ga je pitala kako i od koga je dobio dozvolu da boravi u UN.
- Vašu dozvolu sam dobio - odgovorio je Pacoli na srpskom.

Na to je Brnabićeva odgovorila: "Nije moja, da ste pitali mene...."
Njenu rečenicu je brzo Pacoli prekinuo rečima: "Ovo je gospođa koju uvažavamo jako puno", posle čega se okrenuo i otišao.

Tanjug
Ana Brnabić

Unmik ključan

Inače, premijerka Srbije, koja predvodi državnu delegaciju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, imala je sastanke sa više zvaničnika iz sveta i regiona, ističući da su svi zainteresovani za tok dijaloga između Beograda i Prištine. Na sastanku "Akcija za mir", posvećenom mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, ona je podvukla da je za očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji od ključnog značaja da se ne smanji prisustvo i ne menja mandat Unmika.

Brnabićeva je istakla da Unmik deluje u izuzetno kompleksnom političkom i bezbednosnom okruženju i da je zato neophodno da se angažovanje nastavi u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Na sastanku "Akcija za mir" govorili su brojni visoki svetski zvaničnici, između ostalih i francuski predsednik Emanuel Makron i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Zahvalnost Trampu

Premijerka Srbije zahvalila je predsedniku SAD Donaldu Trampu na promeni odnosa aktuelne administracije u Vašingtonu prema Srbiji i razumevanju za stavove Srbije po pitanju KiM. Prvi čovek SAD je na to, prema pisanju beogradskih medija, uzvratio rečima: "Srbi su dobar narod". Kako se još navodi, Amerika je spremna da se kosovsko pitanje "preispita" i ako Beograd i Priština postignu dogovor, oni će ga prihvatiti.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online