Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.09.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Majke zakmečale zbog crkavice

Vlast se za veći natalitet bori na rečima, dok zakonodavstvom po džepu udara trudnice i porodilje. Za novogodišnju rasvetu koju već postavlja u Beogradu, izdvaja se pet puta više novca nego za podsticaj rađanja u Srbiji.

youtube/Radio Slobodna Evropa
Dozlogrdilo: Kolona blokirala centar Beograda

Ovim rečima su trudnice, porodilje i mlade majke, uz podršku muževa i mališana protestovale u centru Beograda protiv Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji je zaživeo 1. jula. One smatraju da su oštećene promenom načina obračuna i da će primati vrlo male mesečne nadoknade. Neke i manje od osam evra.

Nosile su natpis "Deca su zakon" i podsetile da su Ministarstvo kulture i vladin Savet za populacionu politiku podsticali rađanje konkursom za izbor slogana: "Ljubav i beba, prvo što nam treba!", "Rađaj, ne odgađaj!", "Dosta reči, nek zakmeči"...

Pre ovog protesta mlade žene su s narodnom poslanicom Tatjanom Macurom predale Skupštini Srbije predlog izmena i dopuna spornog Zakona. U predlogu su tražile da naknada za vreme porodiljskog ili odsustva radi nege bebe ne može biti manja od minimalca koji odnedavno iznosi celih 27.000 dinara (oko 228 evra).

youtube/Radio Slobodna Evropa

Teško i do posla

Trudnica Stefana Zarić je ukazala da su žene diskriminisane i pre no što zasnuju radni odnos, jer ih već na razgovoru za posao pitaju da li su udate, planiraju li decu ili ih već imaju. Novim zakonom, kako je istakla, ponižene su do kraja.

- Izjave nekih zvaničnika ukazuju da su žene potrebne da rade, a ne da rađaju - poručila je ova trudnica.

Milena Jovičić je u ime majki male dece ukazala na probleme sa ugovorima o zaposlenju.
- Zakon o finansijskoj podršci porodicama degradirajući je i sramotan. Umesto da podržava mlade da rade na natalitetu, predstavlja nas kao da smo prevaranti. Država treba da podrži buduće građane u našim stomacima. Mi nismo slabiji pol, već izuzetno jaka strana ove države - poručila je Milena.

Višak su ministri, a ne bebe

- Kada su nas pitali odakle novac u budžetu za spisak naših lepih želja, rekla sam da će para biti ako ukinemo jednu suvišnu administraciju. Postoje dva ministarstva bez portfelja koja se poklapaju sa nadležnostima drugih ministarstava - navela je Tatjana Macura.

Bakšiš za porodilje

Organizacija "Centar za mame" uključila se pozivom za okupljanje trudnica, porodilja i mladih majki. Kako objašnjava za "Vesti" Jovana Ružičić iz ovog Centra, jako važno da žene imaju aktivniju građansku ulogu.
U rad na izmenama i dopunama Zakona, kako kaže poslanica Macura, pokušali su da uključe predstavnike vlasti i nezavisnih institucija, ali se oni nisu odazvali. Objasnila je i da se izmenama traži da se spuste visoke lestvice za trudnice i porodilje u ostvarenju punog iznosa nadoknada. Između ostalog, i da se osnovica naknade zarade isplati u 12 rata koliko traje trudničko i porodiljsko odsustvo, umesto u 18 kako je predviđeno Zakonom.
- Od 1. jula, kada je zakon stupio na snagu, imamo slučajeve porodilja koje su primale mizerne iznose tokom odsustva sa posla, koji su bili i 1.000 dinara (oko osam evra) - ispričala je Macura.

Za lampione pet puta više

youtube/Radio Slobodna Evropa

Odredbe Zakona diskriminišu žene, ukazala je novinarka Tamara Spaić i istakla da protest nije stranački, već građanski. Ona se nada da majke niko neće proglasiti opozicijom i petom kolonom. Međutim, optužila je vlast da petlja s parama, umanjuje radna prava i uslovljava socijalnu pomoć prinudnim radom, a novac troši "na fontane koje pevaju i novogodišnju rasvetu postavljenu u septembru".
- Novogodišnja rasveta košta pet miliona evra od 2014, a milion evra se izdvaja za podsticanje nataliteta - ukazala je Tamara Spaić.
Pritom, kako je istakla, Srbija je među poslednjima na svetu prema broju novorođenčadi na 1.000 stanovnika, a deveta po broju umrlih.

SINDIKAT: Loš Zakon
Zakon je kritikovao i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.
- Podsticajne mere za poboljšanje poražavajuće demografske situacije ne mogu se rešiti samo proširenjem kruga korisnika tog prava, a da se istovremeno ošteti većina zaposlenih porodilja - ocenio je Sindikat.


Štednja do četvrtog deteta
Zakon je oštetio sve žene zaposlene kraće od godinu i po dana, privatne preduzetnice, majke dece sa invaliditetom, one koje su pre stupanja Zakona na snagu rodile treće i četvrto dete i zaposlene čija primanja premašuju tri prosečne plate.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online