Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.09.2018.
14:03
Vestionline, Tanjug A

Dva projekta EU za podsticaj zapošljavanja u Srbiji

EU je opredelila 6, 3 miliona evra za sprovođenje dva projekta čiji je cilj podrška politici zapošljavanja u Srbiji.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na predstavljuju projekata u Skupštini Srbije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je evidentno da srpska ekonomija raste i da se nezaposlenost smanjuje, i da ima prostora da se takav trend i nastavi.

Projekat podrzumeva dve komponente, rekao je on precizirajući da se prva odnosi na izgradnju kapaciteta Ministarstva rada i Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi se ostvarila bolja politika zapošljavanja.

Za te namene EU opredelila je 1, 8 miliona evra. 

Druga komponenta od 4, 5 miliona evra odnosi se na primenu aktivnih politika zapošljavanja kako bi se omgućio ulazak na tržiste rada onima koji imaju manji nivo obrazovanja,veština i kvalifikacija.

- Usmereni smo ka dugoročnijim rešenjima koja će pomoći Srbiji da dugoročno odgovori na zahteve tržista rada - rekao je Fabrici.

pixabay.com



Cilj je da se omoguće obuke i uskladi ponuda i tražnja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorjević rekao je da je cilj da Srbija smanji nezaposlenost i da je ona sad na nivou oko 12 odsto, znatno manje nego prethodnih godina.

- Zelimo da Srbija bude zemlja u kojoj neće biti nezaposlenih", naglasio je on i dodao da se očekuje da će imajući u vidu sve ono što Vlada Srbije čini na tom planu, ali i uz pomoć ovakvih projekata nezaposlenost ove i iduće godine pasti na jednocifren broj.

Ðorđević je rekao da je ovo važna tema za društvo Srbije i da je EU prepoznala napore Srbije koje čini u cilju smanjena nezaposlenosti.

- Jedan od strateskih ciljeva vlade je stabilan odrziv rast zaposlenosti. Prioritet nam je zapošljavanje teže zapošljivih kategorija - rekao je ministar ističući da se suočavamo da problemom nedostatka kvalifikovane snage. 

Kako je istakao potrebno je sticanje znanja i veština, odnosno obrazovanje i usklađivanje znanja i veština sa zahtevima tržišta rada.

Fabrici je rekao da je cilj projekta i da mapira koje veštine nedostaju, a kada se to ustanovi onda će NSZ obezbediti potrebne treninge.

Govoreći o odlivu radne snage, on je rekao da se mora raditi na jačanju politika i kapaciteta tamo gde je Srbija jaka, a kretanje radne snage treba da bude prilika a ne potreba.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je nakon predstavljanja projekata da će zahvaljujući dodatnim sredstvima EU ove godine više od 3.000 lica biti uključeno u programe samozaposljavanja, novih radnih mesta i obuke.

Kako je rekao, biće organzovane obuke za deficitarna zanimanja.

Tradicionalno u njih spadaju stručnjaci IT , ali radnika nedostaje i u građevini, ugostiteljstvu. Takođe, na tržištu rada fale i stolari, bravari, zavarivači..

Osim unapređenja programa obuka NSZ, projekat treba da doprinese unapređenju mera i usluga zapošljavanja osoba sa invaliditetom, unapređenje profesionalne rehabilitacije u preduzećima za profesionalnu rehabiltaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom…

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online