Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.09.2018.
17:44
Tanjug, Vestionline A

"Srbija ostaje posvećena implementaciji Agende 2030"

"Srbija ostaje u potpunosti posvećena implementaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na zatvaranju subregionalne konferencije "Promocija napretka u implementaciji Agende 2030".

Tanjug
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Dačić je naglasio da je Srbija svojevremeno imala aktivnu ulogu u formulisanju ciljeva Agende i procesu utvrđivanja modela njenog finansiranja kao članica foruma kao što su EKOSOK, Otvorene radne grupe za Ciljeve održivog razvoja i Međuvladine grupe eksperata o finansiranju održivog razvoja.

- Iako vlade država imaju vodeću ulogu, ciljeve je nemoguće postići bez najšireg kruga aktera u društvu i stvaranja partnerstava na svim nivoima, u šta smo se uverili i na ovoj konferenciji - rekao je Dačić na zatvaranju konferencije u Palati Srbija.

Šef srpske diplomatije je naveo da će Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da podržava aktivnosti kako na praćenju i sprovođenju Agende u Srbiji, ostvarivanju njenih ciljeva i podciljeva, tako i u pripremi izveštaja o njenom sprovođenju. 

Dačić je naglasio težnju Srbije da se afirmiše kao stožer regionalne saradnje, snažno posvećen i aktivno angažovan na unapređenju odnosa u regionu, kao i na produbljivanju i konkretizaciji saradnje, posebno u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama. 

On je ukazao da je konferencija pravi pokazatelj da treba nastaviti sa razmenom iskustava, dobrih praksi i nalaženja političkih rešenja u sprovođenju Ciljeva održivog razvoja.

Dačić je naglasio da Srbija pridaje izuzetnu važnost aktivnostima i jačanju saradnje u okviru UN čije principe i ciljeve, kako kaže, u punoj meri podržava i poštuje. 

Srbija će, ističe ministar, nastaviti da bude partner svim članicama UN koje dele principe i interese zajedničkog razvoja i poštovanja. 

- Razmena iskustava i najboljih praksi nezaobilazni je korak na putu ka uspehu. Motivi koji nas pokreću i povezuju izuzetno su jaki i obavezujući. Opstanak naše planete zavisi od našeg današnjeg odnosa prema prostoru koji nas okružuje i naše spremnosti da investiramo u razvoj i očuvanje životne sredine - poručio je Dačić.

Dodao je da Srbija, kao odgovorna članica međunarodne zajednice koja je potpisala i ratifikovala Pariski sporazum, nastoji da doprinese globalnim naporima za, kako kaže, što efikasniji odgovor na izazove klimatskih promena.

Dačić je izrazio zahvalnost Timu UN i rezidencijalnom koordinatoru Karli Herši na organizaciji Misije MAPS koja je završena protekle nedelje.

Ministar je izrazio očekivanje da će izveštaj koji će sačiniti predstavnici UN biti povoljan za Srbiju i da će dati smernice u daljem procesu implementacije Agende 2030 i njenog povezivanja sa poglavljima u predpristupnim pregovorima sa EU. 

- Put ka članstvu u EU, koji delimo sa drugim državama u regionu, sagledavamo kao put ka većoj stabilnosti, ekonomskom napretku i učvršćivanju tekovina demokratije. Naš je cilj prosperitetno društvo koje doprinosi globalnoj stabilnosti i napretku i vodi računa o boljitku svojih građana - naglasio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online