Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.09.2018.
00:25
D. Dekić - Vesti A

Biseri Beograda na udaru investitora: Bageri ruše i istoriju

Pod naletom bagera, nestao je deo istorije Beograda u Topolskoj 15, ulici poznatoj i po pesmi iz jedne od najgledanijih srpskih serija "Srećni ljudi". Vila iz 1927. na Vračaru, prvi projekat moderne beogradske arhitekture, za nekoliko sati pretvorena je u gomilu šuta i prašine.

M. Jovanović
Sravnjena sa zemljom: Kapital ne zna za milost

 Svi pokušaji Udruženja građana Topolska da je spasu i očuvaju autentiku gradske celine Krunski venac, bili su bezuspešni, jer su gradski oci aminovali jednom od investitora, da poruši zdanje u art deko stilu, rad arhitekte Milana Šlanga, sina pisca Ignjata Šlanga.
Otac Milana Šlanga bio je rabin, objašnjava za "Vesti", Aleksandar Arsenijević, predsednik Društva za ulepšavanje Vračara i ukazuje da je ovaj arhitekta stradao u logoru Sajmište u Drugom svetskom ratu.

- U vili koja je srušena jedno vreme je živela rođaka ruske carske porodice Romanov, pa je sa tim zdanjem očito otišao deo beogradske istorije - priča naš sagovornik, uz napomenu da je srušena znamenitost, prema mišljenju Zavoda za zaštitu spomenika bila jedna od osam, devet kuća koje spadaju u ambijentalnu celinu.

Arsenijević kaže da će rušenje "prve moderne" biti podstrek za zahteve da budu zaštićene i konzervirane druge vredne građevine.

- Beč mora da ostane Beč, poručile su vlasti austrijske prestonice i zgrade podignute pre 1945. zakonski zaštitile od rušenja. Ljubljana čuva svoj barok i secesiju, a u Beogradu, čijim su vlastima usta puna priča o privlačenju turista, znamenitosti zamenjuju zgrade popularno nazvane staklenci, spoj gomile betona i tamnog stakla.

Peticijom brane stari duh

Aleksandar Arsenijević najavljuje da će Društvo za ulepšavanje Vračara i Udruženje Topolska u petak postaviti štandove nadomak Topolske, gde će biti potpisivana peticija i upućen apel da se zaštititi uža gradska zona.
Peticiju za očuvanje autentičnog izgleda tog dela Vračara, potpisali su glumac Dragan Bjelogrlić i muzičar Inspektor Blaža. Udruženje je postavljalo i banere "Nećemo ružno lice naše ulice", "Nećemo Beograd stari da se kvari", "Nećemo bagere vaše na starine naše".

M.Jovanović
Crno na belo: Dan posle rušenja

Tajming rušenja vile u Topolskoj "krajnje je ironičan", primećuju u Udruženju građana Topolska, baš u danima kada je otvorena izložba "Moderna Beograda - arhitektonska baština prestonice". Ironično se za rušenje zahvaljuju Milošu Vuloviću, gradskom sekretaru za urbanizam, koji je izdao građevinsku dozvolu u momentu kada je Zavod za zaštitu spomenika obavio revalorizaciju Krunskog venca. Ističu i da je vreme da neko odgovara za "nedopustive propuste".

Tokom rušenja vile u Topolskoj, stanari su, kažu, osetili jake potrese u svojim stanovima koji nisu dovoljno obezbeđeni. Nekima su popucali zidovi u sobama, a pričaju i kako rušenje nije bilo propisno, jer su delovi kuće padali na ulicu gde ima prolaznika i roditelji vode decu u školu.

Sličan scenario odigrao se 2014, kada je u starom beogradskom jezgru u Gospodar Jovanovoj sravnjen sa zemljom dom čuvene beogradske porodice Baruh iz 19. veka. Žitelji tog dela su pola dana bili bez struje, jer je bagerista srušio zid sa ormarićem EDB-a, a mediji su objavili da firma GJ 47, koja gradi na tom mestu, ima samo jednog zaposlenog.

Građani su sve ogorčeniji zbog skrnavljenja arhitektonskog nasleđa tog kraja od "investitorske urbanizacije" zainteresovane samo za profit, a veliku prašinu podiglo je i rušenje kuće u Kragujevcu, u kojoj je živeo čuveni pesnik i slikar Đura Jakšić. Da ironija bude veća, lokalne vlasti najavljuju da će napraviti novu i lepšu...

Obećanje ludom radovanje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je i stanovnik Vračara, obećao je nedavno zaštitu autentične ambijentalne celine i podržao očuvanje Krunskog venca. Posle sastanka sa predstavnicima Udruženja Topolska, Vesić je najavio skoro usvajanje plana detaljne regulacije za taj deo grada, što znači da investitori koji bi da grade u istorijskim delovima moraju da poštuju uslove koje će izraditi Zavod za zaštitu spomenika, a da bi se sačuvao njihov duh. Kao primer je naveo baš Topolsku, Petrogradsku i delove Dorćola.









 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online