Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.09.2018.
19:34
Vestionline A

"Vašington post": Sever Kosova za priznanje nezavisnosti

"Formalna kontrola nad severom Kosova u zamenu za priznanje kosovske nezavisnosti bio bi put ka postizanju dugotrajnog mira između Srba i Albanaca", navodi u analizi za "Vašington post" vanredni profesor na moskovskom univerzitetu HSE Karter Džonson, i dodaje da podela po principu teritorije i etničkih grupa povećava šanse za postizanje dugoročnog mira.

Kancelarija za kiM
Kosovska Mitrovica

"Slepo se prate linije povučene 1947. godine"

Džonson smatra da bi predajom severa Srbiji, Kosovo prihvatilo podelu koja se već praktično dogodila, s obzirom da severno od Ibra većinom žive Srbi, da su nezavisni od 1999. godine, i da bi reintegracija te teritorije u Kosovo mogla da se desi jedino uz silu, što bi verovatno dovelo do masovnog nasilja.

Džonson, međutim, smatra da je logično da "Preševska dolina ostane u Srbiji". Objašnjava da Srbija kontroliše tu teritoriju i da će se Albanci u budućnosti teško pobuniti bez podrške sa Kosova, što je malo verovatno s obzirom da Kosovo želi u EU.

On zaključuje da bi "predaja mirnog regiona Kosovu" mogla da vodi do "destabilizujućeg nasilja" ukoliko bi se srpske snage povukle, a manjine, uključujući i više od 15.000 Srba, verovatno napustile teritoriju.

Zato Džonson navodi da je jedan od načina da se održi mir da Priština preda formalnu kontrolu nad teritorijom severno od Ibra, prihvatajući podelu koja se već desila u svemu, sem po imenu. Ako bi se to moglo postići u zamenu za priznanje kosovoske nezavisnosti od strane Beograda, šanse za dugotrajan mir bi bile još veće, smatra Džonson. 

On veruje da bi bilo značajno manje posleratnih sukoba da su 1999. godine granice između Srbije i Kosova povučene tako da jasnije izraze demografske karakteristike, a ne da samo slepo prate linije povučene 1947. 

Navodi i da njegova ranija istraživanja o podeli kao rešenju za građanske ratove po etničkoj liniji pokazuju da podela teritorija i etničkih grupa značajno povećava šansu za mir - za razliku od podela koje se fokusiraju samo na teritoriju.

Navodeći da kritičari promena granica smatraju da bi to moglo da dovede do "otvaranja Pandorine kutije novih izazova širom regiona", Džonson kaže da su isti rizici zabeleženi kada je desetine zemalja priznalo kosovsku nezavisnost 2008, a uskratile "isto pravo" Republici Srpskoj, pa nije došlo do nemira.

Džonson zaključuje da bi promena kosovsko-srpske granice mogla da dovede do mnogih razgovora na tu temu, ali da ne mora neminovno da otvori vrata daljim promenama granica na drugim mestima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online