Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.09.2018.
15:48 >> 16:52h
Vestionline, Tanjug, rts.rs, blic.rs A

Gujon: Zabranjen mi je ulazak na KiM na neodređeno

Osnivač francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon danas je dobio zabranu ulaska na KiM na neodređeno vreme.

A. Čukić
Arno Gujon (Foto: Arhiva)

Kosovska policija (KPS) zadržala je na administrativnom punktu Merdare francuskog humanitarca Arnoa Gujona.

Kako javlja RTS, osim njega, policija je zadržala i dvojicu aktivista humanitarne organizacije "Srbi za Srbe".

Pripadnici KPS su, zadržavajući Gujona, naveli da on nema dozvolu za posetu Kosovu.

I sam Gujon je potvrdio ovu informaciju, rekavši da je dobio zabranu ulaska na KiM na neodređeno vreme. Kako je rekao, najpre je bio zadržan na administrativnom punktu Merdare, potom priveden i ispitivan, nakon čega mu je "uručena zabrana ulaska na neodređeno vreme bez ikakvog obrazloženje".

- Sada je moj humanitarni rad doveden u pitanje - rekao je Gujon, i dodao da je svakog meseca išao na KiM gde je boravio po nedelju dana, pratio humanitarne akcije, razgovarao sa ljudima...

Dodao je i da ima pravo na žalbu, što će svakako iskoristiti.

- Cilj im je da privode, ne samo Srbe već i one koji pomažu Srbima u enklavama - rekao je Gujon.

Pored njega, KPS je zadržala je i dvojicu njegovih saputnika, aktivista humantirane organizacije "Srbi za Srbe".

Gujon je trebalo da prisustvuje otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Raško-prizrenske eparhije u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda..

M. Karović
Marko Đurić

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije je osudio privođenje francuskog humanitarca Arnoa Gujona, kritikujući Prištinu, koja mu je zabranila ulazak na KiM.

U saopštenju za medije, Đurić navodi da je "jedini greh Gujona što pomaže Srbima i što uspešno svetom pronosi istinu o stradanjima i obespravljenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji". Njegovo zadržavanje na administrativnom prelazu Merdare Đuruć vidi kao "dokaz suštinske antisrpske prirode pojedinih struktura moći u Prištini".

- Time što je Gujonu zabranila slobodno kretanje Kosovom i Metohijom i obavljanje filantropskog rada, Priština je pogazila elementarna načela humanosti na kojima počiva civilizovan svet - smatra Đurić.

Dodaje da albanskom narodu nije strana humanost, ali da "pojedine zločinačke strukture u Prištini" ne znaju za humanost ili, primećuje, misle da Srbi imaju manja prava od ostalih ljudskih bića.

- Današnja suluda odluka da se Gujonu praktično zabrani rad potpuno razotkriva šovinističku prirodu dela vladajućih struktura u Prištini, i međunarodna zajednica mora da bude alarmirana ovakvim pozivom na uzbunu, jer sledeći korak može biti samo zatvaranje Srba u geta i njihovo formalno stavljanje u rang bića drugog reda - zaključuje Đurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online