Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.09.2018.
12:09 >> 12:47h
Tanjug, Vestionline A

Dačić: Veliki fijasko Prištine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokazala surovu realnost, a to je da je položaj Srba na KiM nepodnošljiv, ali i da postoje dve potpuno drugačije pozicije, to su sever i Srbi koji žive u enklavama, odnosno na jugu pokrajine.

Tanjug
Ivica Dačić: EU boluje od gluvonemosti

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji i sva dešavanja vezana za posetu srpskim enklavama su velika pobeda Srbije u diplomatskom smislu i veliki fijasko prištinske vlasti, ocenio je ministar spoljnih poslova.

On je naglasio da je svaka izgovorena reč predsednika Srbije bila na liniji "onoga o čemu se govori u Briselu, Vašingtionu, Moskvi". 

- To je potreba da rešimo probleme sa Albancima i da otpočnemo novu eru u našim odnosima. Ako se neko tome protivio on nije za mirno rešenje - rekao je Dačić za tv Pink.

Kazao je da ne može da se složi sa ocenom kosovskih vlasti da se narod kod Banja spontano okupio i dodao da su njih okupili oni kojima je smetao prvi dan posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM.

- Mislim da je sve ovo kontraproduktivno za kosovsku stranu i pokazali su sa kakvim se sve problemima Srbi koji tamo žive susreću, jer to je deo njihovog svakodnevnog života - kazao je Dačić.

On je za TV Pink kazao da je predsednik Vučić na Kosovo i Metohiju otišao kao vesnik mira, da promoviše mir, stabilnost, poverenje, promoviše potrebu pronalaženja nekog trajnog rešenja za probleme koji su veliki i istakao da oni koji ne vide te probleme mogu danas na licu mesta da se uvere kako to izgleda.

Dodao je da sever nikada nije bio deo kosovskog sistema.

- Tu je situacija značajno drugačija nego u drugim sredinama, gde su svakog dana izloženi problemima, teranjem da uzmu njihova dokumenta, registarske tablice - kazao je Dačić.


Naveo je i da za 19 godina, prema podacima UNHCR-a, se samo 1,9 odsto Srba vratilo na KiM. 

Povodom obrazloženja Velike Britanije da se situacija popravila i da rasprave o Kosovu mogu da se prorede na sednicama SB UN, Dačić je rekao:

- Kako je situacija popravljena možemo da vidimo danas.

To što nema reakcije iz EU, Dačić kaže da “Unija boluje od neizlečive bolesti, a to je gluvonemost”. 

- Pravi se simetrija krivice a mi ni u čemu ne učestvujemo. Svi koji su dolazili na teritoriju Srbije nikada nisu imali probleme - rekao je Dačić i podsetio da su dolazili i Bakir Izetbegović, Erdogan, Edi Rama...

Podseća da Srbija nije bila u obavezi da traži dozvolu za dolazak predsednika na KiM, već da samo najavi posetu.

Vučić je, kako kaže, svojim obraćanjem Srbima u južnoj pokrajini iznenadio mnoge, jer su očekivali zapaljive govore, a on je rekao ono što govori i u Briselu.

Kako kaže, predsednik se ponašao racionalno kada su Albanci blokirali prolaz ka enklavama, dok bi mnogi u njegovoj situaciji izgubili živce.

- On se nikada nije plašio za sebe. Razmišljao je uvek šta će se dešavati sa Srbima kada on ode sa KiM - naglasio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online