Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.09.2018.
20:18
Radio Slobodna Evropa A

Vlada Srbije: Nismo odgovorni za oružje u Jemenu

Ministarstvo trgovine, turzima i telekomunikacija u Vladi Srbije nema saznanja o tome da je oružje proizvedeno u Srbiji završilo u Jemenu.

pixabay.com
 

"Dozvole za izvoz u Jemen se ne izdaju“, stoji u odgovoru koji je putem mejla upućen Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva nadležnog za izdavanje dozvola za izvoz oružja iz Srbije.

Pitanje u Srbiji proizvedenog oružja koje koriste sukobljene strane u Jemenu ponovo je aktuelizovano nakon što su se na društvenoj mreži Tviter pojavile fotografije borca sa oznakama Hutu trupa, koji u ruci drži pušku M93 koja se proizvodi u fabrici Zastava, u Kragujevcu u centralnoj Srbiji. RSE ne može da potvrdi autentičnost ove fotografije. 

Oružje proizvedeno u Srbiji je u nedavnim mesecima uočeno na fotografijama pripadnika obe strane uključene u krvavi sukob u Jemenu, državi koja je pod režimom sankcija Ujedinjenih nacija na uvoz oružja. U njoj se treću godinu sukobljavaju trupe etničke grupe Hutu, za koje se spekuliše da uživaju podršku Irana, i snage koje su podržane od strane susedne Saudijske Arabije i koje kontrolišu sever Jemena, sa glavnim gradom Sanom. 

U avgustu je publikovana fotografija sa jednim vojnikom koji u rukama drži M93 pušku, proizvedenu u fabrici u Kragujevcu. Slično se dogodilo i u julu kada se Tviterom proširila fotografija vojnika pripadnika pro-saudijskih snaga sa Zastavinom M05 puškom. 

U odgovoru na upite RSE, nadležni za izvoz oružja iz Srbije u Ministarstvu trgovine preciziraju da se Srbija prilikom izdavanja dozvola za izvoz naoružanja posebno rukovodi pravilima da ne dozvoljava izvoz u zemlje koje su pod embargom Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). 


"Takođe, Ministarstvo u obzir uzima i sankcije koje se sprovode od strane SAD i Rusije, kao globalnih sila", navedeno je još. 

Na pitanje da li Srbija izvozi pušku Zastava M93 i u koje države, za RSE je rečeno: 

"Srbija je tokom 2017. godine i u periodu od 01. 01. do 01. 09. 2018. godine ukupno izdala 13 dozvola za izvoz koje su za predmet (najčešće pored ostale robe) imale pušku M93 proizvođača 'Zastava oružje' a.d. Kragujevac. Dozvole su izdate za izvoz u zemlje članice EU (Češka, Bugarska), kao i u Alžir, Ujedinjene Arapske Emirate i Kraljevinu Saudijsku Arabiju." 

U Ministarstvu takođe navode da od svakog dobavljača traže potvrdu o prijemu oružja, kojom nadležni organi države kupca ili kranjeg korisnika potvrđuju da im je oružje po izdatoj dozvoli isporučeno. Iz Ministarstva negativno odgovaraju na pitanje da li nadležni u Srbiji mogu da kontrolišu gde odlazi oružje koje se proizvede u Srbiji: 

"Od momenta isporuke Republika Srbija nema daljih mogućnosti za proveru da li i gde to oružje može biti preusmereno ilegalno, što je isključiva odgovornost države krajnjeg korisnika."

Objašnjava se još da se Srbija nalazi na trećem mestu u svetu kada je u pitanju transparentnost u izvozu malog i lakog naoružanja, i to prema redovnoj godišnjoj publikaciji "Trade Update 2017, Transfers and Transparency2, koja se bavi monitoringom u oblasti prometa naoružanja i vojne opreme. 

Tu publikaciju, koja se smatra jednom od najrelevantnijih u svetu u toj oblasti, podvlače u Ministarstvu, svake godine objavljuje organizacija "Small Arms Survey". 

Inače na internet portalu ove organizacije (www.smallarmssurvey.org) navodi se da je reč o projektu koji sprovodi analize o prometu lakog naoružanja, što je deo aktivnosti Instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi (Švajcarska). 

"Ispred naše zemlje na toj listi su samo Nemačka i Švajcarska, dok Holandija i Srbija dele treće mesto" navodi se u pismu koje je iz Ministarstva na čijem je čelu vicepremijer u Vladi Srbije Rasim Ljajić upućeno u četvrtak, 6. septembra programu. 

Predsednik nevladinog Atlantskog saveta Srbije i potpredsednik Asocijacije atlantskog sporazuma Vladan Živulović kaže za RSE da se odluke o izvozu oružja donose u skladu sa zahtevima globalnog tržišta. Tu se Saudijska Arabija tretira kao poželjan kupac, koji ima potrebe za oružje, a nije pod režimom međunarodnih sankcija: 

- Saudijci su na beloj listi i SAD i Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Šta su oni dalje sa tim radili? Verovatno je 99 odsto oružja tamo otišlo zvaničnim putem. Naravno, Saudijci 95 odsto oružja nabavljaju iz SAD. Preostalih pet posto pokrivaju Srbija, Bugarska, Poljska. Šta se sa tim delom oružja događa to je za neku drugu vrstu istrage - podvlači Živulović. 

Međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) je u nedelju apelovala na zaustavljanje izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, nakon što je 9. avgusta u avio udarima u Jemenu ubijeno 26 dece a najmanje 19 ranjeno. 

Hjuman rajts voč je saopštenjem emitovanim pre pet dana pozvao na momentalno obustavljanje izvoza i podršku naporima Ujedinjenim nacijama za sprovođenje istrage o nasilju svih strana uključenih u krvavi konflikt. 

"S obzirom da je ratni sukob eskalirao u martu 2015. godine u brojnim sukobima su kršeni ratni zakoni, bez sprovođenja adekvatnih istražnih radnji, stvarajući okolnosti u kojima snabdevači oružjem bivaju saučesnici u ratnim zločinima" navedeno je u izveštaju ove organizacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online